Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΑΓΓΛΙΚΑ

Μπορεί να είναι παραμονές δεκαπενταύγουστου αλλά είμαι σίγουρη ότι πολλοί γονείς μέσα τους σκέφτονται το σχολικό πρόγραμμα των παιδιών.
Πολλοί σκέφτονται ότι είναι καλύτερα για τα παιδιά τα ιδιαίτερα μαθήματα. Όμως για ποιούς είναι καλύτερα?
Τα ιδιαίτερα μαθήματα μπορεί να βολεύουν τους γονείς αφού γλυτώνουν δρομολόγια, βολεύει και τα παιδιά με βαρύ πρόγραμμα, αφού γλυτώνουν την ώρα της προετοιμασίας , ντύσιμο κλ., και μετά να μαζευτούνε στο σπίτι.
Εκπαιδευτικά όμως είναι μια μεγάλη παγίδα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Μέσα σε μια τάξη τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, και οι γονείς ξέρουν ακριβώς το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν.
Μέσα από τις επαναλήψεις που γίνονται για τα διαγωνίσματα, και τις ερωτήσεις και διευκρινήσεις που δίνονται, μπορούν καλύτερα να εμπεδώσουν την ύλη και να κάνουν πρακτική σε όσα μαθαίνουν.
Κοινωνικοποιούνται , κάνουν παρέες, παίζουν λίγο πριν και μετά, σχηματίζονται φιλίες και έχουν την αίσθηση της παρέας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εκτός από το οικονομικό θέμα, για ένα παιδί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είναι πολύ καλύτερα να είναι σε μια τάξη.

Από εκπαιδευτικής πλευράς, τα ιδιαίτερα είναι πρώτον, για παιδιά που έχουν κάποιο μαθησιακό πρόβλημα, η δεν αποφασίζουν να - βάλουν τον κώλο τους κάτω- όπως λένε οι απελπισμένοι γονείς!
Δεύτερον είναι για τους πολύ καλούς μαθητές, που έχουν πολύ καλή μνήμη και κάποιο ταλέντο στη γλώσσα. Σαν συνέπεια η κανονική τάξη τους πέφτει πολύ αργή και τους καθυστερεί στην εξέλιξη τους.
Τρίτον, τα ιδιαίτερα είναι ίσως η μόνη λύση να μαζευτούν κάποια κενά, η να γίνει μια σύνοψη της ύλης, όταν ο γονιός βλέπει ότι το καμάρι του αγρόν αγόραζεν, όταν ο/η δάσκαλος/α μιλούσε, και οι εξετάσεις είναι προ των πυλών.

Κάτι που πρέπει να έχουν υπ΄όψιν τους οι γονείς στα ιδιαίτερα, είναι όχι μόνο τα βιβλία της ύλης, αλλά και το πρόγραμμα που ακολουθεί ο δάσκαλος.
Πρέπει να τους επισημαίνεται ότι η κάθε χρονιά πρέπει να αντιστοιχεί σε πρόοδο την χρονιά του κέντρου γλωσσών και να καλύπτεται η αντίστοιχη ύλη.

Είναι μεγάλο λάθος να κάνουν τα μαθήματα αγγλικών του σχολείου, η να παρακολουθούν την ύλη του, έστω και αν είναι σε ιδιωτικό. Ας είναι και το καλύτερο.
Τα παιδιά στα ιδιωτικά, κανονικά παιδιά είναι, και σε τάξεις των 20 ατόμων δεν μπορείς να προχωρήσεις όσο μόνος σου. Άλλωστε δεν ακολουθούν την διαβάθμιση της ύλης σύμφωνα με τα κέντρα γλωσσών και ο γονιός χάνει την μπάλα στην παρακολούθηση της προόδου.
Π.χ. σε πολύ καλά ιδιωτικά το lower το δίνουν στην 3 Γυμνασίου η και 1 Λυκείου, όταν στα κέντρα με σωστό πρόγραμμα και καλό μαθητή στη 1 Λυκείου μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο Αdvanced , or Proficiency.

Πολλοί γονείς λένε , δεν θέλω να τα πιέσω, όσο πάει.
Για καλό το λένε, αλλά δίνουν την ευκαιρία στον δάσκαλο , να τραβάει από τα μαλλιά την ύλη, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και αυτός να κερδίζει περισσότερο χρόνο για περισσότερα χρήματα.

Όσο αφορά τα χρήματα για τα ιδιαίτερα, εξαρτάται κυρίως από την περιοχή και το εισόδημα, αλλά και να έχεις λεφτά, γιατί να τα πετάς χωρίς λόγο?
20, άντε αν είσαι κουβαρντάς και έχεις τον τρόπο σου δώσε 25-30. Αν δώσεις πάρα πάνω σε έχουν πιάσει κότσο, δεδομένου ότι δεν είναι ιατρική επίσκεψη, δεν θα είναι μόνο μία ώρα, και έχει πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.

Πολλοί δάσκαλοι έχουν σταματήσει να κάνουν βιβλία γραμματικής. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑ!! Δίνουν την δικαιολογία ότι έχουν ασκήσεις αρκετές τα βιβλία ύλης, αλλά ο βαθύτερος λόγος είναι ότι τα παιδιά βαριούνται και δεν θέλουν να υπάρχει καμιά πηγή δυσαρέσκειας, γιατί αν παραπονιέται το βρέφος, αλλάζουμε τον δάσκαλο. Επομένως?
Στις μέρες μας έχουν βγει πολλές πιστοποιήσεις αναγνωρισμένες από τον ΑΣΕΠ, αλλά
να είστε επιφυλακτικοί. Ρωτήστε τι περιέχει το καθένα. Έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους και αν η εξέταση δεν έχει έκθεση και προφορικά μη τα προτιμάτε.

Επιλέξτε λοιπόν με προσοχή τον δάσκαλο/α του παιδιού σας. Ρωτήστε και μάθετε αν έχουν και επιτυχίες. Η απάντηση ,το παιδί είναι μικρό, έχει ο Θεός...κλ.π. δεν είναι σωστή, γιατί όταν τα κενά μαζευτούν είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις άκρη μετά.

Καλή επιτυχία!

12 σχόλια:

kwtsos είπε...

Αμάν ρε Sofia μας έχεις ψαράσει με τον συγγραφικό σου οίστρο! Δεν σε προλαβαίνουμε πια. Καλημέρα!

sofiascomments είπε...

kwtsos,
Καλημέρα,,,αναπληρώνω και τους άλλους που λείπουν... χα..χα

Μαριλένα είπε...

Εχω τη μεγάλη τύχη, να υπάρχουν στην περιοχή μεγάλα και ονομαστά φροντιστήρια.
χάρη στα οποία, το φροντιστήριο που στέλνω τη μικρή μου (και στο οποίο πήγαινε και η μεγάλη) να λειτουργεί με ελάχιστους μαθητές. βλέπεις, οι γονείς κοιτάνε τα ονόματα και οχι την ποιότητα.
έτσι, η ταξη της Ραφαηλίας, αποτελείται από τρία παιδιά (μαζί με το Ραφάκι).
η δασκάλα (και ιδιοκτήτρια )ειναι υποδειγματική!

έτσι, μ' αυτό τον αριθμο των παιδιών, έχουμε έναν συνδυασμό και των δύο: φροντιστήριο και ιδιαίτερο.

καλημερα Σοφάκι :))

An-Lu είπε...

Νομίζω πως το κάλυψες πλήρως το θέμα ;-)

sofiascomments είπε...

Marilena,
πολύ ωραία. Η εμπιστοσύνη είναι μεγάλη δουλειά!
Με τόσο ανταγωνισμό που υπάρχει στο επάγγελμα, είναι δύσκολο να βρείς μεγάλες τάξεις στα φροντιστήρια.
καλημέρα


an-lu
ευχαριστώ. Είναι μεγάλη πληγή η κακή παραπαιδία στη κοινωνία. Μιας και είναι αναγκαία, ας είναι τουλάχιστον καλή.
καλημέρα

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Χαλάρωσε λέμε κοπελιά... :Ρ

χα χα χα χα

Κρίση Ταυτότητας είπε...

πολύ καλά το παρουσίασες το θέμα! Συμφωνώ με ό,τι λες!

sofiascomments είπε...

Teras,
είμαστε πάντα σε εγρήγορση και στις επάλξεις....Αμ πώς!!


Κρίση,
thank you dear!

Have a nice evening both of you!

Ανώνυμος είπε...

Το έχει καλύψει πραγματικά πολύ καλά το θέμα. Καμιά φορά δεν παίζει ρόλο στην πρόοδο του μαθητή και η χημεία του με τον καθηγητή ;

Heliotypon είπε...

Κι ένα σχόλιο από μένα, ερασιτέχνη δάσκαλο της Αγγλικής: 'Εμαθα τη γλώσσα χωρίς να το καταλάβω, με τη έντονη χρήση μόνο και με το διάβασμα άπειρων βιβλίων κάθε είδους. Ξαφνικά διαπιστώνω ότι ξέρω και γραμματική και είχα κι ένα λεξιλόγιο που δεν το φανταζόμουν. Δίνω εξετάσεις και παίρνω με το Proficiency και με πολύ καλό βαθμό (δεν θυμάμαι πιά σε τι μονάδες ήταν οι βαθμοί). Ως φοιτητής και αρχάριος επαγγελματίας έκανα μαθήματα ιδιαίτερα και σε φροντιστήρια και ήμουν περιζήτητος! Κι αυτά από την σφοδρή μου επιθυμία να μάθω τη γλώσσα της Αμερικής, που τότε φάνταζε για μένα σαν μυθική και υπερουράνια χώρα (τώρα την έχω χεσμένη, φυσικά!), χωρίς πολλά φροντιστήρια, πέραν από τα βασικά (που ούτε Lower δεν θα μου εξασφάλιζαν). Μ' άλλα λόγια, μαζί με τον δάσκαλο/α αγοράστε του και αρκετά βιβλία σε θέματα που ενδιαφέρουν το παιδί. Βρήτε του ένα άλλο παιδί σε αγλόφωνη χώρα να αλληλογραφήσει, ενθαρρύντε το να ακούει εκπομπές αγγλόφωνων σταθμών και, γενικά, να ασχολείται με τη γλώσσα όσο γίνεται περισσότερο.

ΥΓ: Βρήκα ότι είχα επισκέπτες που ξεκίνησαν από αυτό το site, αλλά δεν βλέπω να έχω αφήσει σχόλιο ούτε αλλού υπάρχει το URL... Μήπως ξέρεις πώς έγινε αυτό;

ritsmas είπε...

Σοφια σωστές οι συμβουλές σου κι αν ειχα πιτσιρικι θα τις ακολουθούσα...
Ηθελα να σε ρωτήσω, γιατί δεν βρισκεις εναν τροπο να εμφανιζεσαι με τη φωτο ( πχ, αυτη που βλεπω στη Μεροπη) και σε μένα, αλλά είσαι μ εκεινο το σηματάκι ;
σε φιλω

sofiascomments είπε...

Sterianizali,
ο καλός δάσκαλος έχει χημεία με όλους τους μαθητές.Προσαρμόζεται..
ΚΑΛΌ ΑΥΡΙΟץ


Heliotypon,
θα πήγε μάλλον από το pebbly beach.
Έχεις δίκιο γιατί και γω κάπως έτσι τα έμαθα. Είχα μια τεράστια αφίσα με τη γέφυρα Μπρούκλιν φωτισμένη το βράδυ, και ονειρευόμουνα...
Διάβαζα πολύ, καταλάβαινα δε καταλάβαινα, και παρέες έκανα το καλοκαίρι με παιδιά από άλλες χώρες. Και φυσικά έδωσα κατευθείαν το proficiency. Τώρα να σου πω ότι μετά 20 χρόνια ψάχνω να βρω παιδί να διαβάσει αγγλικά βιβλία και δε βρίσκω, τι θα πεις!
Δυστυχώς ελάχιστοι έχουν αγάπη για τη γλώσσα η ακόμα και για όνειρα όπως κάναμε παλιά.
καλό αύριο


Ρίτς,
μακάρι να ήξερα. Θα το ψάξω και ελπίζω να βρω μια λύση.
Καλό αύριο

Δημοσίευση σχολίου