Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

Εποπτικά μέσα.


Όλοι οι δάσκαλοι χρειάζονται τα εποπτικά μέσα, για να αναλύσουν, να εξηγήσουν, να τραβήξουν την προσοχή, και να εμπλουτίσουν το μάθημα.
Οι αφίσες, οι πίνακες, και αργότερα το κασετόφωνο ήταν αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας.

Στα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών, τα εποπτικά μέσα έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την καλύτερη ποιότητα του μαθήματος, αλλά και για την διαφοροποίηση τους, καθώς επίσης, και για την διαφήμιση τους.
Έτσι λοιπόν, οι εκδοτικοί οίκοι , δημιούργησαν ολόκληρες σειρές εκμάθησης της γλώσσας, μέσω βίντεο, ενώ άλλες φορές, υπήρχαν κασέτες , και αργότερα cds ,πάνω στα βιβλίο ύλης.

Οι βιοτεχνίες επίπλων, ακολουθώντας την τάση, δημιούργησαν έπιπλα τάξης, κατάλληλα για την εφαρμογή των πρακτικών.
Η τεχνολογία αλλάζει με αλματώδη ρυθμούς, και σε λίγα χρόνια, οι πρώτοι υπολογιστές έκαναν την εμφάνιση τους στις τάξεις.
Προγράμματα στην αρχή ασπρόμαυρα, με στοιχειώδη κίνηση, έδωσαν την θέση τους σε πολύχρωμα παιχνίδια, και εμπνευσμένα προγράμματα, άλλοτε αυτόνομα και άλλοτε συμπληρωματικά των βιβλίων ύλης.
Πολλά κέντρα δημιούργησαν computer labs, όπου οι μαθητές έμεναν μετά το κύριο μάθημα για συμπληρωματικές ασκήσεις στους υπολογιστές.
Ταυτόχρονα οι αλυσίδες για την εκμάθηση υπολογιστών, ξεπεταγόντουσαν η μία μετά την άλλη, οι πωλήσεις υπολογιστών αυξήθηκαν, και τα περισσότερα παιδιά, έβαλαν τον υπολογιστή στην ζωή τους.
Τα computer lab, έγιναν μια παρωχημένη ιστορία, αφού αν και το ιντερνετ ήταν ακριβό η δύσκολο, βγήκαν στην αγορά υπέροχα e-books, για τα πάντα.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και τα πρώτα laptops, έκαναν την εμφάνιση τους, κάνοντας τους ιδιοκτήτες των ογκώδη υπολογιστών, να σκάνε από την ζήλια τους.
Οι οθόνες έγιναν επίπεδες, και τα έπιπλα για τους κλασσικούς υπολογιστές, βγήκαν σε αχρηστία.
Και τώρα ήρθε η ώρα για τους διαδραστικούς πίνακες.
Ένα μέσω που αν ο δάσκαλος έχει όρεξη και επαφή με το ίντερνετ, μπορεί πραγματικά να κάνει ενδιαφέρον το μάθημα. Να σηκώσει το κεφάλι το παιδί, να γλυτώσει και από το πρώιμο αυχενικό.
Οι εκδοτικοί οίκοι, παρουσιάζουν τα καινούργια τους βιβλία με συνοδεία e-book, και αυτό είναι πραγματικά καλό.
Όμως, ο διαδραστικός πίνακας σου δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσεις ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά, σε μια οθόνη, τα καταπληκτικά πράγματα που υπάρχουν στο νετ.

Έχοντας περάσει από όλα τα στάδια, έχοντας βάλει σε εφαρμογή ότι υποτίθεται ότι θα βοηθήσει να κινήσει το ενδιαφέρον του μαθητή, μπορώ να σας πω με το χέρι στην καρδιά, ότι κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να παρακινήσει έναν αδιάφορο μαθητή να διαβάσει, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη του να έχει ο δάσκαλος την απόλυτη προσοχή του/της
πάνω στο κάθε παιδί ξεχωριστά.
Όλα αυτά είναι για να κάνουν την δική μας ζωή πιο ενδιαφέρουσα, και εγώ περιμένω πως πως, να βάλω τον καινούργιο μου touch-screen πίνακα.

Οι δάσκαλοι πρέπει να θυμούνται πάντα, ότι το σπουδαιότερο εποπτικό μέσον είναι οι ίδιοι, και το βλέμμα τους, ο πιο πειστικός πίνακας, ιδιαίτερα αν είναι διαδραστικό.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι Σοφία … πάντα ο εκπαιδευτικός θα κάνει τη διαφορά .. και τα υπόλοιπα θα βοηθήσουν να μεταφέρουν το μήνυμα. Αν το μήνυμα δεν περιέχει ψυχή και δεν μεταφέρεται σωστά .. όλα τα βοηθήματα του κόσμου δεν θα συγκινήσουν. Είναι βέβαια αξιόλογο που έχεις μείνει ενήμερη με την τεχνολογική εξέλιξη χρησιμοποιώντας αυτά τα μέσα για να βοηθάς του μαθητές σου.. ενώ ταυτόχρονα δεν ξεχνάς ότι εσύ θα κάνεις τη διαφορά .. και όχι η τεχνολογία. Είναι η πιο σωστή πρακτική … Μπράβο σου!

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

ο δάσκαλος είναι το άλφα και το ωμέγα. αν πέσεις σε καλό ένας ολόκληρος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου. αν πέσεις σε λάθος... περαστικά μας!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ είπε...

Δουλεύω στην τάξη πολλά χρόνια, στην αρχή πολύ πιο δύσκολα , αργότερα ευκολότερα. Θυμάμαι έναν πολύγραφο οινοπνεύματος που χρησίμευε για την παραγωγή αντιγράφων και μέχρι να τον γεμίσουμε με ξυλόπνευμα γινόμαστε χάλια... Όταν ο άντρας μου έφερε τον πρώτο υπολογιστή στο σπίτι , γύρω στο 86 νομίζωβ, τον αντιμετώπισα με μεγάλο σκεπτικισμό. Μού λεγε να με μάθει και να αποθηκεύω τη δουλειά μου και δεν ήθελα, γιατί πίστευα ότι κάθε τμήμα έχει ιδιαιτερότητες που δεν καλύπτονται από κάτι το ήδη υπάρχον. Σιγά σιγά έγινα λιγότερο επιφυλακτική και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ και υπολογιστή στην τάξη για προβολές και παρουσιάσεις. Έμαθα ακόμα να κάνω και παρουσιάσεις για σχολικές γιορτές. Εντάξει όλα πολύ καλά και εξυπηρετικά, αλλά αν δεν πιάσω την κιμωλία κι αν δεν χτυπηθώ στον πίνακα το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. Η αμεσότητα της διδακτικής πράξης δε θα εξαγοραστεί ποτέ και δε θα εξομοιωθεί με κανένα ηλεκτρονικό εργαλείο. Ποιος θα πιάσει το χέρι του 6χρονου για να το βοηθήσει να κάνει εκείνη την κουρμπίτσα στο έψιλον, αν δεν το κάνει ο δάσκαλος και ποιος θα διακρίνει την ικανοποίησή του όταν κάνει σωστά μια διαίρεση με επαλήθευση;
Ας μην είμαι εγωίστρια σίγουρα η τεχνολογία θα με υποκαταστήσει εν μέρει , αλλά δεν μπορεί να καταργήσει τη σχέση και τις θύμισες στους μαθητές μου.

Ένδειξη ζωής είπε...

Σοφία μου έχω βάλει διαδραστικούς πίνακες απ την αρχή της σχολικής χρονιάς. Έχει αλλάξει τα πάντα μέσα στην τάξη. Η διδασκαλία πέρασε σε άλλο επίπεδο χωρίς καμμία αμφιβολία. Χαιρόμαστε να δουλεύουμε μαθητές και καθηγητές εξίσου!
Κερδίσαμε το ενδιαφέρον και των πιο αδιάφορων. Όσο για το υλικό...δεν το συζητώ... το τι αρχεία βρίσκεις έτοιμα, το τι μπορείς να φτιάξεις είναι απίστευτο !
Βέβαια η παρουσία του καθηγητη παραμένει αναντικατάστατη...

sofiascomments είπε...

Μεταλλαγμένε,
τον παράγοντα άνθρωπο δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει κανείς.
Καλημέρα

sofiascomments είπε...

Αγγελική,
είδες πως αλλάζουν τα πράγματα?! Όμως έχεος απόλυτο δίκιο. Αν δεν σταθείς δίπλα να το πεις 300 φορές με άλλους τόσους διαφορετικούς τρόπους, δεν γίνεται δουλειά.
καλημέρα

sofiascomments είπε...

Me-to;aseton-sto-xeri
μεγάλη δουλειά να πέσεις σε καλό δάσκαλο. Καθόλου δεδομένο στις μέρες μας!
Καλημέρα

sofiascomments είπε...

Ένδειξη Ζωής,
μεγάλη χαρά μου δίνουν τα λόγια σου! Είναι πολλά τα έξοδα και δεν θα ήθελα να πάνε άδικα! Ξέρεις τι εννοω΄!!
καλημέρα

Δημοσίευση σχολίου