Τρίτη, 19 Μαΐου 2009

Πρόσβαση στις παραλίες ατόμων με προβλήματα κίνησης


ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ!

Είναι αλήθεια ότι αν δεν σε βρει κάτι, πολλές φορές δεν το σκέφτεσαι.
Έτσι λοιπόν και γω, πριν να έρθω σε επαφή με άτομα με ανάγκες κίνησης, δεν είχα σκεφτεί τη δυσκολία που έχουν να φτάσουν στο νερό της θάλασσας.

Τον τελευταίο καιρό κάνοντας φυσικοθεραπείες, είδα πολλές περιπτώσεις που επισκέπτονται το ιατρείο, και είπα στον γιατρό, το πόσο καλό θα ήταν για τις θεραπείες τους αν υπήρχε μια κλειστή πισίνα, με όλες τις προδιαγραφές, για την καλύτερη θεραπεία τους.
Ο γιατρός μου είπε, ότι δεν έχουν τέτοιες φιλοδοξίες-----ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ!- αλλά τουλάχιστον, να μπορούσαν να φτάσουν στην θάλασσα. Τον ρώτησα τι χρειάζεται, και αν και χρειάζονται αρκετά, το σπουδαιότερο είναι η ενημέρωση και το ενδιαφέρον αυτών που θα μπορούσαν να διαθέσουν τα χρήματα.
Για να υπάρχει λοιπόν πρόσβαση χρειάζεται ένα σημείο που το βάθος και η θάλασσα να είναι κατάλληλη. Μετά, πρέπει να στρωθεί ένας διάδρομος, όπου πάνω θα στρωθεί ο ειδικός διάδρομος που θα πιάνουν τα κοροτσάκι, με μπάρες προστασίας φυσικά.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μία καμπίνα για να αλλάζουν ρούχα, και μια χημική τουαλέτα.
Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια μικρή δεξαμενή όπου θα πλένονται τα σωσίβια και τα σωστικά, καθώς επίσης και μια αποθηκούλα που θα φυλάσσονται.
Μετά πρέπει να υπάρχει ένας γυμναστής που θα έχει εκπαιδευτεί στην κατάλληλη άσκηση για την κάθε περίπτωση, και στην συνέχεια θα εκπαιδεύει τους συνοδούς.
Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει στέγαστρο η δέντρα για σκιά, και προφύλαξη από την ήλιο, τον αέρα, η την ξαφνική βροχή. Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει κατάλληλος χώρος για να φτάσει το αυτοκίνητο, και να κατέβει το καροτσάκι, κατευθείαν στον ειδικό διάδρομο.

Άτομα που θα ωφεληθούν δεν είναι μόνο τα άτομα που πρέπει να χρησιμοποιούν καροτσάκι για την μετακίνηση τους, αλλά και ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον, άνθρωποι που έχουν πάθει εγκεφαλικό, διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα, θύματα τροχαίων, άτομα με ειδικές ανάγκες.
Δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και το δικαίωμα που έχουν και οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειες τους, για λίγη ξεκούραση και χαλάρωση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για επιχορήγηση μέσω Δήμων, συλλόγων,κλπ.
Μπορούν ακόμα να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες με χορηγίες,η διαφημιστικές κινήσεις.
Ας πούμε τα υπάρχει το λογότυπο τους πάνω στις επιφάνειες των σωστικών, η της δεξαμενής η της καμπίνας.
Μπορούν ακόμα διάφορες σχολές που ανεβάζουν παραστάσεις το καλοκαίρι, να βάλουν ένα ελάχιστο εισιτήριο για να προσφερθεί στους διοργανωτές.

Στον τόπο μου, ο φυσικοθεραπευτής μας, κάνει ότι μπορεί για να γίνει σε ένα σημείο της παραλίας μας.
Δεν θα ωφεληθούν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά έχοντας μια τέτοια υποδομή, θα μπορούν και οι παραθεριστές να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

18 σχόλια:

Eva Stamou είπε...

Καλημέρα Σοφία. Πολύ σημαντικό το θέμα που θίγεις σήμερα. Στη χώρα μας έχουμε φτάσει να θεωρούμε φυσικό το γεγονός ότι άνθρωποι με αναπηρίες δεν κυκλοφορούν δημόσια, αφού οι μετακίνηση και η πρόσβαση στους περισσότερους χώρους (μουσεία, θέατρα, εστιατόρια, καταστήματα, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες)είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου κι εύχομαι να υλοποιηθούν.

Marina είπε...

Το πόσο πίσω είναι η Ελλάδα σε θέματα πρόσβασης οπουδήποτε ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ το καταλαβαίνει κανείς άμα τραυματισθεί. Όι θέσεις πάρκινγκ σχεδόν πάντα κατηλλειμένες απο μη ΑΜΕΑ, ράμπες (μονίμως με εμπόδια), πεζοδρόμια σπασμένα, ανυπόμονοι οδηγοί που θεωρούν τα αμαξίδια Μπελά και τα βρίζουν κι απο πάνω (κουνήσου ρεεε), όλως τυχαίως μαθαίνει κανείς ΄στα μάτια των πολλών είναι πολίτης Β' κατηγορίας.
Και εσύ μου λές για θάλασσα. Δεν ξέρω καμμία παραλία που να είναι προσβάσιμη. Οι περισσότερες έχουν σκαλιά, καμμία ράμπα, πολύ άμμο, καμμία καμπίνα για ΑΜΕΑ..ασε που πολλοί νευριάζουν αμα έχουν δίπλα της τέτοια άτομα..τα κυττάνε σαν να είναι τσίρκο.

Κάτι ξέρω και εγώ. Είμαι παντρεμένη εδώ και 20 χρόνια με ένα άτομο που κινείτε με πατερίτσες..Ελλάδα = ΣΚΑΤΑ

Aspa είπε...

Μπράβο στο φυσικοθεραπευτή σας για τις προσπάθειες που κάνει και φυσικά σε σένα που αναδεικνύεις το θέμα!

katrine είπε...

Φοβερό θέμα Σοφία. Μακάρι να πάρουν παραδείγματα κι άλλοι
Απογοητεύομαι.
Πιστεύω πως δεν χαλαλίζουν κοσμικές και όμορφες παραλίες για ΑΜΕΑ. Προτιμούν ένα μπαράκι για σφηνάκια παραπάνω, και θέαμα στους λαίμαργους θαμώνες.
Πάντα και παντού υπάρχει χώρος για όλους τους ανθρώπους,αρκεί να το θέλουμε.

Φιλιά

sofiascomments είπε...

Εύα,
σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Μακάρι να αλλάξει κάτι και όλοι οι πολίτες να έχουν αυτό που δικαιούνται.
καληνύχτα

sofiascomments είπε...

Μαρίνα,
αχχχχ! Τι να πω! Ντρέπομαι πολύ λες και φταίω εγώ.
Ντρέπομαι που είμαι μέρος μιας τόσο αναίσθητης κοινωνίας..Βλέπεις και γω πριν τα δω, δεν τα είχα σκεφτεί. Πάντως στο gooogle είδα πολλές προσπάθειες να έχουν αρχίσει για εγκαταστάσεις σε παραλίες.
Καληνύχτα

Artanis είπε...

Σε ποιά χώρα, είπες;
Άντε και με τις υγείες μας...

sofiascomments είπε...

Άσπα,
εύχομαι να γίνει κάτι. Είναι πολύ καλό παιδί και εύχομαι να μη χάσει την όρεξή του με όλα τα εμπόδια που σίγουρα θα του βάλουν.
καληνύχτα

sofiascomments είπε...

Katrin,
το προιγούμενο καλοκαίρι είχα πάει στην Αγγλία. Στο Βρετανικό μουσείο είδα τόσα άτομα με ειδικές ανάγκες όσα δεν είχα δει ποτέ στην ζωή μου. Παιδιά, σχολεία, να κινούνται ελεύθερα χωρίς να προκαλούν σε κανέναν την προσοχή.
Ας κάνουν κατάληψη στο κάτω κάτω. Μόνο παράνομες βίλες με καταπατημένες παραλίες θα έχουμε?
Ρητορική η ερώτηση. Άστα!
Καληνύχτα και ελπίζω να σου ξημερώσει μια καλύτερη μέρα!

Artanis είπε...

Επιστρέφω, επειδή τα "πήρα"...
Στην Άφησσο κοντά στο Βόλο, άνοιξε ένα κέντρο θαλάσσιων σπορ με εγκαταστάσεις για άνθρώπους με ειδικές ανάγκες (ράμπες, ειδικευμένο προσωπικό, εύκολη προσβαση στην παραλία, τουαλέττες κλπ). Το Κέντρο "κέρδισε" την ανάθεση για έναν αγώνα ιστιοπλοϊας, με συμμετοχές απο όλον τον κόσμο, αθλητών με αναπηρίες...Και ξεσηκώθηκαν οι ΝΤΟΠΙΟΙ και διαμαρτυρήθηκαν να μην λειτουργήσει, επειδή δεν ήθελαν να βλέπουν ανάπηρους!!!
(Φυσικά ο αγώνα έγινε και με μεγάλη επιτυχία)
Γι αυτήν τη χώρα μου μιλάς; Σαν να μην μας έφταναν όλοι οι ξεφτίλες οι πολιτικοί...Αλλά με τέτοιους ξεφτίλες πολίτες, ακριβώς τους πολιτικούς που ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ έχουμε!!!

sofiascomments είπε...

Artanis,
το καλό είναι ότι έγιναν οι αγώνες.
Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια αντιμετώπιση . Ίσα ίσα, ο κόσμος δείχνει μεγάλη συμπαράσταση. Έχουμε πολλά κακά, αλλά σε αυτό τουλάχιστον μπορώ να πω, ότι δεν έχουμε πρόβλημα.
Καληνύχτα

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

H marina αποτύπωσε την πραγματική πλευρά και αντιμετώπιση (δυστυχώς) από τους άλλους, του όλου προβλήματος.
Μην περιμένεις πολλά πράγματα...εδώ είναι Ελλάδα...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

δεσποιναριον είπε...

Μακαρι να βρεθουν μερικοι σαν τον θεραπευτη σου οσο κι αν φαινεται παραξενο, κατι τετοιες προσπαθειες μπορει να γινουν και μεταδοτικες. Το θεμα ειναι να μη δεχομαστε την υφισταμενη κατασταση παθητικα.

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε σε μια χώρα γεμάτη παραλίες και ράμπες δεν υπάρχουν ούτε στις οργανωμένες παραλίες.
Όταν το ίδιο το κράτος αδιαφορεί για την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα πως να υπάρξει καλύτερη συμπεριφορά από τους πολίτες;
Καλημέρα.

sofiascomments είπε...

Γλαρένια,
καλημέρα. Πάντα υπάρχει ελπίδα...

Δεσποινάριον,
πράγματι. Ενεργός πολίτης όπωςδήποτε δεν είναι ο αδιάφορος.
Καλημέρα στην μακρυνή πρωτεύουσα.

Στεριανή Ζάλη,
το κράτος αδιαφορεί, ίσως επειδή δεν έχουν καταλάβει το πόσοι είναι. Αν το σκεφτούνε σε ψήφους θα ...αλλάξουν μυαλό.
καλημέρα

Ra Ma είπε...

Τα έχω ζήσει με έναν παιδικό μου φίλο, που στα 15 έμεινε καθηλωμένος σε καροτσάκι. Έζησα μαζί του μια άλλη πραγματικότητα. Ότι έκανε στη ζωή του (δικηγόρος τώρα και με δυο παιδάκια), πραγματικά το πάλεψε μόνος του. Με δικά του έξοδα έφτιαξε τη ράμπα για μπαίνει στη τάξη του σχολείου, να ανεβαίνει στη πλατεία, να κατεβαίνει στη θάλασσα, να αγοράσει τροποποιημένο αυτοκίνητο. Και όλα αυτά γιατί είχε την οικονομική άνεση να εκπαιδευτεί σε κέντρο αποκατάστασης στο εξωτερικό, διαφορετικά θα ήταν κλεισμένος στο σπίτι ή σε ίδρυμα.

Τα λέω όλα αυτά γιατί η πολιτεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και υπεύθυνη για τη εκπαίδευση των πολιτών.

Καλημέρα!

sofiascomments είπε...

RadioMarconi,
δίνει το παράδειγμα ο φίλος σου, αλλά οσο ασχολούμε τόσο μου φαίνεται απίστευτο το που δεν υπάρχει τίποτα..
Ας ελπίζουμε ότι κα΄τι θα αλλάξει.
καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

Δημοσίευση σχολίου