Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Η εκπαίδευση, η μάνα, το φροντιστήριο. Το τρίγωνο της απελπησίας!

Λοιπόν να σου πω το θέμα μου γιατί κάπου πρέπει να το πω, γιατί είμαι έτοιμη να σκάσω σαν το ηφαίστειο της Ισλανδίας.
Είμαι μάνα παιδιού δευτέρας Λυκείου. Πολλοί και πολλές από σας, έχετε ήδη την εμπειρία,οπότε θα με καταλάβετε σίγουρα.
Μια βδομάδα πριν το Πάσχα, χαλάρωσαν το μάθημα, λόγω Πάσχα και της Αργίας. Βάλε παρελάσεις, βάλε στεφάνια, βάλε και το βήμα, βάλε τον ήλιο και τον καλό καιρό, συν δυο καινούργιες καφετέριες μπροστά στην παραλία, καταλαβαίνεις τι γίνεται...
Μετά, πέρασαν με τι καλό οι δυο βδομάδες του Πάσχα,οπότε τα βιβλία πάλι δεν άνοιξαν, παρά λίγο μόνο την δεύτερη βδομάδα, ίσια ίσια, για τις ώρες του φροντιστηρίου.
Τέλειωσαν με το καλό οι γιορτές, και αμέσως, οι περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες της Δευτέρας, πήγαν στην Κάτω Ιταλία, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις .
Μείνανε μερικοί πίσω, με τρεις τέσσερις, ώρες την ημέρα, που κάνουν αγγλικά, γυμναστική, όπου μερικοί παίζουν μπάσκετ και οι υπόλοιποι χαζεύουν αυτούς που παίζουν, χαζεύουν την θάλασσα, τα πουλάκια, κάνουν και κανένα τσιγαράκι,,,μετά κάνουν θρησκευτικά, μαθηματικά πάλι ενω θα μπορούσαν να κάνουν , δεν κάνουν, γιατί ο καθηγητής δεν εμπνέεται με λίγους μαθητές. Θα μπορούσε βέβαια να κάνει καμιά επανάληψη, αλλά τι λέμε τώρα.....!.!.!
Έρχονται ποιόν σήμερα οι μεν από την Ιταλία, αλλά ετοιμάζονται να φύγουν όλοι μαζί για το Ναύπλιο, οπότε πάει άλλο ένα τριήμερο...
Να γυρίσουν με το καλό, να συντονιστούν , ήρθαν οι εξετάσεις, μιας και φέτος είναι νωρίς να γλυτώσουν τα λεφτά των ωρομίσθιων, δηλαδή κατά τις δέκα τέσσερις πρέπει να έχουν πάρει ύλη..
Όλο μαζί λοιπόν μας κάνει τέσερις γεμάτες βδομάδες χωρίς μάθημα. Έχουμε τώρα, μια βδομάδα λόγω γρίπης, και δύο τα Χριστούγεννα, συν τις θρησκευτικές αργίες, άλλος ένας μήνας γεμάτος. Μας έμειναν λοιπόν από τους εννέα , επτά.
Τώρα αν υπολογίσουμε ότι πρόγραμμα πήραμε περίπου στα μέσα ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!!!! με ελλιπείς ώρες όλο αυτό το διάστημα , σε διδακτικές ώρες μετράμε δύο βδομάδες το λιγότερο.
Να προσθέσουμε τρείς εκδρομές, δυο μέρες με εκλογές και βαθμούς, δύο σε σεμινάρια και συμβούλια των καθηγητών που γίνονται μόνο ΕΝ ΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, άλλη μια βδομάδα χαμένη. Φτάνουμε λοιπόν στις τρεις βδομάδες, και μια που ήταν άρρωστος, πάει άλλος ένας μήνας. Από τους επτά λοιπόν έμειναν έξι.
Αν προσθέσουμε τώρα ότι μαθηματικά κατεύθυνσης δεν έκαναν πάνω από δύο μήνες επειδή η καθηγήτρια είχε προβλήματα, φαντάζεστε τι γίνετε!
Να μη πάμε φροντιστήριο είναι μια κουβέντα!! Αν το παιδί διαβάζει και ενδιαφέρεται , έχει όνειρα και μυαλό, μπορείς να εμπιστευτείς το Λύκειο? Ούτε με σφαίρες!!

Ψάχνει η Υπουργός πως να κάνει το σχολείο να δουλεύει σωστά. Να σου πω εγώ πως να το κάνεις να δουλεύει ρολόι. ΆΝΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ!! ΟΛΗ Η ΚΥΒΕΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, να δουν τι εστι βερύκοκο, που τα στέλνουν στα καλύτερα ιδιωτικά και μετά μας λένε παπαρδέλες!!
Καλή βδομάδα να έχετε, χωρίς σκόνες....κάθε είδους!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα στην παιδεία είναι θλιβερά δυστυχώς!
Βγήκε η παπαροδιαμαντοπούλου και δήλωσε την εξής πατατιά! "Υπάρχουν αδιόριστοι καθηγητές;"
Μα και βέβαια υπάρχουν κυρία μου. Και μάλιστα οι καλύτεροι γιατί όλη η σαπίλα είναι μέσα στο δημόσιο και κωλοκάθεται!
Άσε γιατί τα έχω πάρει με αυτό το θέμα!

Θεωρώ πως στην χώρα αυτή λειτουργούν σωστά μόνο τα ιδιαίτερα και η επιμονή των γονέων (πίεση ακόμη καλύτερα) για να διαβαζουν τα παιδιά! Δυστυχως γιατί η παιδεία γίνεται έτσι είδος πολυτελείας!

Χουλκ είπε...

Σοφία μου, το θέμα της παιδείας δυστυχώς ειναι τεράστιο. Εχω καταλήξει πλέον στο τραγικό συμπέρασμα ότι το λύκειο σαν κομμάτι της εκπαίδευσης είναι εντελώς άχρηστο, με τη σημερινή του μορφή. Κάτι οι καταλήψεις, κάτι οι αργίες, κάτι οι εκδρομές, κάτι οι γρίππες, κάτι που μαθητές και καθηγητές βαριούνται και ΣΥΝαποφασίζουν και καλά να ... συζητήσουνε μέσα στη τάξη (δηλαδή ο καθένας να λέει τα δικά του επί παντός επιστητού, από Τζούλια μέχρι Σάσα, με αποκλειστικό στόχο να χαθεί το μάθημα)και ούτε μια καινούργια γνώση, από κανένα γνωστικό πεδίο, δεν μπαίνει στο κεφάλι των παιδιών. Θεωρώ ότι το λύκειο, όπως είναι σήμερα, θα μπορούσε να καταργηθεί άνετα, χωρίς καμιά απώλεια στις γνώσεις των μαθητών.
Κάτσε να δεις και τα χειρότερα του χρόνου, που θα μετράνε τα παιδιά τις απουσίες τους, ώστε μετά το Πάσχα να μη ξαναπάνε καθόλου σχολείο, για να διαβάζουν για τις Πανελλήνιες. Και φυσικά, με τις ευλογίες των καθηγητών.
Μεγάλο θέμα και δυστυχώς άλυτο.

VAD είπε...

Τα εζησα για χρόνια και ως εκοαιδευτικός και ως γονιός,άσε,ψυχοβγάλσιμο:((

sofiascomments είπε...

Coula,
νομίζω ότι τους κοιμίζει το σύστημα,,,όσο είναι στα φροντιστήρια όλα μια χαρά, μόλις μπαίνουν στο σύστημα, όλα χαλάνε,,Τι να πω!
Καλημέρα!

sofiascomments είπε...

Χούλκ,
μόνο να σου πω, ότι ο μικρός κάνει μια ώρα την βδομάδα- πρώτη γυμνασίου- ελληνικά σε ισιαίτερο. Δηλαδή εκτός ύλης σχολείου, από την αρχαιότητα μέχρι Καζανζάκη, μια επαφή με την ελληνική σκέψη.Τον ρώτησα λοιπόν, που νομίζει ότι έμαθε κάτι πιο προχωρημένο από την έκτη. Και μου είπε στο ιδαίτερο..Φαντάσου!
Καλό απόγευμα.

sofiascomments είπε...

VAD
Καλημέρα στο Χαρτούμ!!

Δημοσίευση σχολίου