Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Πολυπολιτισμικότητα στην καθημερινή ζωή ..

Στην Σελίδα της κ. Λουκίας Τζανίδη τέθηκε το ερώτημα τι είναι για αυτήν πολυπολιτισμικότητα.
Τι σημαίνει αυτό για μένα? Πως το βιώνουμε στην Ελλάδα?
Φυσικά και δεν μπορώ να απαντήσω για όλους, μπορώ όμως να πω, μερικά παραδείγματα και σκέψεις που με έχουν προβληματίσει κατά καιρούς.

Η σύνθεση των πληρωμάτων του στόλου για την Γάζα, είναι ένα παράδειγμα.
Άνθρωποι από διαφορετικές καταβολές, διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες ενώθηκαν κάτω από την ίδια σημαία της βοήθειας και ενδιαφέροντος για τον πληγωμένο συνάνθρωπο.

Στα σχολεία παιδιά διαφορετικών φυλών κάθονται δίπλα δίπλα, μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προβλήματα. Κάνουν καρδιακές φιλίες και σχεδιάζουν ένα κοινό μέλλον.

Στην ιδανική έκφραση της πολυπολιτισμικότητας, οι διαφορές αμβλύνονται, η ζωή εμπλουτίζεται από τις εκφράσεις πολιτισμού και ιδεών .
Ευκαιρίες δίνονται απλόχερα για επαγγελματική και προσωπική ανέλιξη και οι κοινωνίες έρχονται πιο κοντά χωρίς φόβο και προκαταλήψεις.

Όμως τα πράγματα είναι μόνο έτσι?

Στις μέρες μας καταλαβαίνω όσο ποτέ το πόσο σημαντικά είναι τα κέντρα εξουσίας και το πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στην ζωή μας, πόσο μπορούν να κατευθύνουν, να διαμορφώσουν υπέρ τους τις εξελίξεις ακόμα και το πως ο κάθε άνθρωπος θα βιώσει την έννοια της πολυπολιτισμικότητας.
Το να σου πει κάποιος,- Χέρια ψηλά!- Μπορεί να το πει από το για να κτυπήσουμε παλαμάκια στην μουσική ενός τραγουδιού, μέχρι και για να μας ληστέψει.
Αν το πει με απειλητικό τόνο και κρατώντας ένα όπλο. θα το καταλάβουμε. Αν το πει όμως με υπό τους ήχους του αγαπημένου μας τραγουδιού, θα μας ληστέψει με την ησυχία του.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Λευκοί όπου πήγαν, πρώτα έδωσαν καθρεπτάκια, μετά αλκοόλ, και μετά ιεραπόστολους. Το τι πήραν, είναι περιττό να το αναφέρω.

Το πως προωθείται η πολυπολιτισμικότητα από τα κέντρα εξουσίας όχι για την κατανόηση και την συμβίωση, αλλά για την χειραγώγηση και εν τέλει την υποδούλωση των λαών, είναι μια ολόκληρη επιστήμη για την οποία μάλιστα υπάρχουν ειδικές σπουδές και μεταπτυχιακά που δημιουργούν τους νέους υπηρέτες της Νέας Τάξης.
Έτσι το όνειρο του σεβασμού στην διαφορετικότητα κάθε λαού, μετατρέπεται σε έναν ισοπεδωτικό εφιάλτη , ένα χωνευτήρι όχι πολιτισμού, αλλά σκληρής ζωής δούλων, όπου όλοι δουλεύουν για τα συμφέροντα των παγκόσμιων αρχόντων, ξεχνώντας τις αντιστάσεις τους, το παρελθόν, και όλες εκείνες τις λεπτομέρειες, μικρές η μεγάλες, που τους διαφοροποιούν από άλλους λαούς, και εκφράζουν την ομορφιά της ζωής στο ανθρώπινο είδος.

Για μένα ο πλανήτης Γη, είναι η πατρίδα μου, και η μόνη μου διαφορά με το σκουλίκι, είναι ένα γονίδιο. Όμως, δεν θα δεχτώ την εκ του πονηρού προπαγάνδα της ανοχής σε πράγματα που ορίζουν την πολιτική και κοινωνική υποστασή μου.

Το θέμα είναι ένα και τα πράγματα απλά. Παντού οι φτωχοί ζουν σε μικρά σπίτια και οι πλούσιοι σε μέγαρα. Παντού οι λαοί έχουν την δική τους μουσική και τους τοπικούς χορούς τους. Παντού οι Πλούσιοι έχουν Όπερες να ακούν την δική τους.
Παντού οι λαοί θέλουν να αναστήσουν τα παιδιά τους με σεβασμό στους προγόνους και το παρελθόν τους. Παντού οι διοικούντες θέλουν να κάνουν τους λαούς να ξεχάσουν ποιοί είναι και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο μέλλον, που φυσικά θα κάνουν κουμάντο αυτοί.
Ας θυμηθούμε τις υποσχέσεις που έδιναν στους λαούς της Ευρώπης με την ανακάλυψη της Αμερικής.
-Ένας καινούργιος Κόσμος σας περιμένει! Μια καινούργια πατρίδα, αμέτρητες εκτάσεις δικές σας....Φυσικά οι λαοί που ζούσαν εκεί δεν ήταν παρά ενοχλητικά ζωήφια που δεν είχαν παρά να τα εξοντώσουν...
Ας δούμε και το τι έγινε στην γειτονιά μας με την Σερβία, το Κόσσοβο, τα Σκόπια...Το πως αλλαζε το πρίσμα της σχέσης των λαών ανάλογα με τα συμφέροντα ....

Κάποτε μιλούσα με έναν καθηγητή πανεπιστημίου για την Παλαιστίνη και του έλεγα γιατί συμβαίνει αυτό?
Μου απάντησε ότι οι Παλαιστήνιοι δεν έχουν συμβόλαια ιδιοκτησίας!
Μα που να τα βρούν? Του απάντησα. - Οι άνθρωποι είναι νομάδες...Είναι εκεί χιλιάδες χρόνια..
-Όχι..μου λέει..Πρέπει να έχουν συμβόλαια...κλπ...

Αυτός ο άνθρωπος διδάσκει σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο, και αναρωτιέμαι το πως αντιλαμβάνονται οι μαθητές του την έννοια του σεβασμού προς τον πολιτισμό ενός άλλου λαού...! -φυσικά ειρωνεύομαι-

Εν κατακλείδι, νομίζω ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα βέλος με δυο άκρες.
Με το ένα μπορεί να προσφέρει ζωή και αγάπη, αλλά από την άλλη μπορεί να φέρει την καταστροφή. Εξαρτάται πάντα το ποιός το κρατά, και προς τα που το εκτοξεύει.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου!

Πιστεύω πως η πολυπολιτισμικότητα χρησιμοποιείται διττά!

Αφενός ως μέσο για οικονομική διείσδυση των πλουσιων χωρών σε βάρος των φτωχων και αφετέρου σαν μέσο ειλικρινούς ανταλλαγής και γιατί όχι και αφομοίωσης πολιτισμών, κουλτούρας και νοοτροπιών!

Στην πρώτη περίπτωση δυστυχώς οδηγεί στην οπισθοδρόμηση ενώ στη δεύτερη περίπτωση προωθεί τους πνευματικούς μας ορίζοντες!

Στο βωμό όμως καμίας πολυπολιτισμικότητας δεν πρέπει να απαρνηθεί καμία χώρα την παράδοσή της, τις αξίες της, τη γλώσσα της και την θρησκεία της!

Ένα μέτρο λοιπόν κι εκεί, γιατί δεν απέχει και πολύ η πολυπολιτισμικότητα από την μαζοποίηση!

Καλό ΣΚ

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε...

Coula mou,
είσαι μέσα στο πνεύμα μου. Τα είπες πολύ περιεκτικά..
Καλό Σ/Κ

Artanis είπε...

Δηλαδή αν είχαν συμβόλαια ιδιοκτησίας δεν θα τους βομβάρδιζαν οι Ισραηλινοί και δεν θα κατεδάφιζαν τα σπίτια τους για να τους διώξουν και να τους πάρουν τη γη; Ωραία λογική...Και διδάσκει και σε πανεπιστήμιο το καμάρι μου; Σπουδαία πράγματα θα μάθουν οι φοιτητές του...

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε...

Artanis,
Έχει διδάξει ακόμα σε Κίνα, Τουρκία και Γερμανία.
Τι να πεις!
Καλή βδομάδα!

aKanonisti είπε...

Αλλο η πολυπολιτισμικότητα...και άλλο η παγκοσμιοποίηση....

Δυστυχώς... πάνε να περάσουν το δεύτερο... πατώντας στις αρχές του πρώτου....

Αλλά και τι δεν έχει διαστρεβλωθεί σήμερα???
Δεν ξέρω...

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε...

Ακανόνιστη..
φαντάζομαι ότι έχεις δίκιο. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, αλλά η κλίμακα έχεις μεγαλώσει..σωστά..
Καλή βδομάδα

C B. είπε...

Mia endiaferousa apopsi panw stin idea tou allou.. :

"The petit bourgeois man is unable to imagine the other. If he comes face to face with him he blinds himself ignores and denies him"

The EU and integration need to serve a purpose larger that that of reinforcing the petit bourgeois and his need for an other. These are 18th century concerns ILL SUITED to progression towards the 21st.

Polipolitismikotita... gia mena einai apeleytherwsi.... to anikoume se mia isxiri enwsi kai to na kataferoume na kanoume ayti tin enwsi kati parapanw apo ena paradosiako ethnikistiko bourgeois kratos.. gia mena den einai ipodoulwsi... alla APELEYTHERWSI...

Aplws grafw gia na doume kai tin alli pleyra tou nosmimatos.. :)

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε...

cRISTOS
κανένας δεν αρνήθηκε και αυτή την πλευρά. Φθσικά και είναι η μια πλευρά του ίδιου νομίσματος.
Αλλωστε μέχρι την μεση αυτό έγραφα.
Το θέμα στις μέρες μας είναι επίκαιρο με τους Νότιους να κατηγορούντε για τόσα πολλά που τώρα που η κρίση φαίνεται και στους Βόρειους, καταρίπτονται σαν χάρτινος Πύργος.
Το πρόβλημα το έχει το ίδιο το Ευρώ και όχι οι λαοί. Είναι λάθος να αφήνουν να τους κατηγορούν για τα εν μέρη χαρακτηριστικά τους .
Καλημέρα

Δημοσίευση σχολίου