Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ...ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

Θυμάμαι που ήμουν στο σχολείο και μαθαίναμε για τον Ρίγα Φερραίο, μου είχε καρφωθεί στο μυαλό αυτά που είχε πει για τα Βαλκάνια, και τότε δεν είχα το θάρρος να το διατυπώσω, ούτε και τώρα βέβαια δημοσίως, όμως στα μπλογκ, μιας και είπαμε ότι είναι η προσωπική μας σελίδα, συν που δεν με ξέρετε να με κοιτάτε λοξά στον δρόμο, μπορώ να το πω.

Θα ήθελα λοιπόν τα Βαλκάνια χωρίς σύνορα. Ο κάθε λαός να ζει στον πατρογονικό του χώρο, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να κινείται και να δουλεύει ελεύθερα παντού.

Θα μπορούσε να αναπτυχθεί οργανωμένα η γεωργία και η κτηνοτροφία, να παρέχουμε ενιαία πακέτα διακοπών, να υπάρχουν ανοικτές θάλασσες και η εκπαιδευτική πολιτική, θα παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση σε όλους.

Στα Βαλκάνια υπάρχει κουλτούρα που μας ταιριάζει, και μια παράδοση καλλιτεχνική που αγνοείται.
Δεν ξέρουμε για τα Βαλκάνια περισσότερα από ότι ξέρουμε για τα Νησιά του Πάσχα, και πράγματι είναι παράξενο αν σκεφτούμε ότι είμαστε μόνο έναν φράκτη μακρυά.

Με τις μετακινήσεις των λαών, υπάρχουν πολλά κοινά φυλετικά στοιχεία, και αν μερικοί είναι περήφανοι για το ελληνικό γονίδιο, θα το βρουν σε όλα τα Βαλκάνια, ακολουθώντας το νήμα της Ιστορίας για πίσω...

Στα όνειρα, δεν χωράνε μίση και αντιπαλότητες. Δεν χωράνε κοντόφθαλμες πολιτικές και στερημένες από αισθήματα κουβέντες...
Στα όνειρα το μυαλό πετάει από τόπο σε τόπο σαν ελεύθερο πουλί, και η εμπειρία που μιλάει στο υποσυνείδητο γίνεται οδηγός αποφυγής λαθών..

Μια ενιαία Βαλκανική χερσόνησος, με υπέροχα τοπία, με μυστικιστική ατμόσφαιρα, με αρχαία ιστορία...Μια Βαλκανική, που θα σταθεί οικονομικά με ανάστημα απέναντι στην καταπιεστική Ευρώπη ,Επεκτατική Αμερική και ισοπεδωτική Ασία.

Στα όνειρα δεν υπάρχουν θρησκευτικοί δυνάστες, μόνο πνευματικοί οδηγοί που καταπραίνουν τον πόνο και μαλακώνουν τα μίση.
Η περιουσία τους θα δημευθεί και θα μοιραστεί στους κατοίκους των γύρω χωριών η άλλων που θα έμεναν εκεί. Οι εκκλησίες θα πληρώνονταν από τα μέλη τους, όποιοι και αν είναι αυτοί.
Η ιστορία γράφεται από τα βάσανα των λαών κάτω από κοινούς κατακτητές και πολιτικές εξαπάτησης.

Στα όνειρα παίρνουμε το νήμα και πάμε πίσω, και παίρνουμε το νήμα από κει που μπορούμε να βρούμε ένα κοινό μεγάλο ΠΟΝΟ, όπως μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, που οι λαοί έδειξαν ότι τουλάχιστον μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις ιδέες τους και όχι σύμφωνα με την καταγωγή τους.

Στα όνειρα υπάρχει μια ωραία ιδέα. Μια ανοικτή από προκαταλήψεις και μίση Βαλκανική χερσόνησο, με πολίτες που αναγνωρίζουν ο ένας στον άλλο έναν συγγενή, έστω και τσακωμένο.

5 σχόλια:

akrat είπε...

ουπς νάτα μας...

και μου το έλεγε μια τσούπρα κάποτε ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ...

να δεις που το κράτος έθνος θα υποχωρήσει εμπρός σε μια νεοοθωμανική ιδέα

χαχα ας ταξιδεύσουμε στα όνειρα αυτά... δεν είναι κακό

s_pablo είπε...

Ενιαία Βαλκάνια? Κάτι σαν Βυζάντιο χωρίς την Τουρκία? Ή να μπει και η Τουρκία μέσα?

Δε λέω, καλή ακούγεται μια Β.Ε. (κατά το Ε.Ε.), αλλά μάλλον μπορεί να γίνει μόνο στα όνειρα...

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε...

AKRAT
Όχι με το πάπλωμα των θρησκειών που κάνει τους λαούς να μισούν ο ένας τον άλλον στο όνομα της αγάπης, βέβαια...πάντα!!
Τζάμπα είναι τα όνειρα...περνάς και καλά! χα..χα
Καλημέρα!

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε...

e-pablo
καλώς ήλθες στο μπλόγκ και ευχαριστώ για το σχόλιο.
Όχι Βυζάντιο και όχι Τουρκία. Εμείς και εμείς, εδώ γύρω. Ούτε εχθροί, ούτε όπλα, ούτε συναλλαγμα να σπουδάζουν τόσες χιλιάδες παιδιά στις γειτονικές χώρες, όλα μια χαρά...Στα όνειρα όλα μια χαρά είναι, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να συνενοηθούν ούτε 10 άνθρωποι μέσα στην Βουλή...
Μα τι πίνουν? χα..χα
Καλημέρα!

C B. είπε...

Ola ta Balkania.. mostratonte prwta prwta gia na mpoun stin Eyrwpaiki Enwsi.. MONO kai mono mesw tis Eyrwpaikis Oloklirwsis exei epikratisi eirini.. kai eyimeria.. se aytin tin xiliotalaiporimeni ipeiro.. :) KAi ta balkania molis mpoun stin enwsi.. tha einai pali mia wraia geitonia..

Δημοσίευση σχολίου