Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επαγγελματική αποκατάσταση στα χρόνια της κρίσης και πολιτική.

Κατά μάνα κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα, λέει μια παλιά παροιμία και πολλές φορές η ζωή τα φέρνει να το λέμε...και να το εννούμε με θετικό η με αρνητικό τρόπο.
Τα παλιά τα χρόνια, όταν οι οικογένειες έμεναν κοντά, και πολλές φορές πολλά μέλη της οικογένειας, κάτω από την ίδια στέγη, οι συνήθειες, τα χούγια, οι τρόποι, οι ιδέες, έμεναν αναλοίωτα και περνούσαν από την μια γενιά στην άλλη.

Οι γιοί μάθαιναν την τέχνη των πατεράδων, και έτσι ολόκληρες περιοχές ταυτιζόντουσαν με συγκεκριμένες τέχνες. Θα μπορούσαμε να πούμε για τους Γιαννιώτες και το ασήμι, η για άλλους που ήταν μαστόροι της πέτρας. Ακόμα για περιοχές ολόκληρες που δημιούργησαν παράδοση στο εμπόριο και έφεραν πλούτο και φήμη στον τόπο τους.
Όλα αυτά όμως άλλαξαν με την αλλαγή του τρόπου ζωής, της μόρφωσης και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου, που έδιναν σε κάθε νέο και νέα, το δικαίωμα της προσωπικής φιλοδοξίας και του ξεχωριστού ονείρου από την ευρύτερη πρακτική του κύκλου τους.

Η ζωή όμως κάνει κύκλους και στα χρόνια της κρίσης που ζούμε πολλά πράγματα θα αλλάξουν πάλι. Θα θυμηθούμε πρακτικές του παρελθόντος αλλά θα είναι μπολιασμένες από την εμπειρία του πρόσφατου και της απαιτήσεις του μέλλοντος.

Οι γιοί, αλλά και οι κόρες, θα εκτιμήσουν (επιτέλους) τα επαγγέλματα των γονιών, τουλάχιστον όσα από αυτά μπορούν να μαθευτούν μέσα από την πρακτική. Άλλα που χρειάζονται μια ακαδημαική εκπαίδευση, θα επιτρέψουν στους νέους να βρουν μια στρωμένη δουλειά, ( όπως λέμε) με βάση πελατών, η γνωριμιών που θα τους δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι άλλων που ξεκινούν κάτι εντελώς από την αρχή σε ένα άγνωστο για αυτούς επαγγελματικό και πολλές φορές, κοινωνικό περιβάλλον.

Αυτοί που δεν θα μπορούν να βοηθηθούν όσο άλλοι είναι τα παιδιά των Δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών, όπως φυσικά των στελεχών κάθε είδους μεγάλης επιχείρησης.
Δεν είναι δυνατόν να παίρνει μαζί τους τον γιο του δηλαδή ο διευθυντής για να μαθαίνει πως να γίνει διευθυντής, η ο βουλευτής τον δικό του για να γίνει και αυτός βουλευτής η ο Δήμαρχος για να γίνει το δικό του το παιδί Δήμαρχος.
Αυτή ήταν μια πρακτική που ευδοκίμησε πολύ τα τελευταία 20 και χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα είναι τόσο φτωχά και τα παραδείγματα που βλέπουμε γύρω μας μόνο λύπη, αν όχι οργή, μπορούν να μας προκαλέσουν. Ας σκεφτούμε την Ντόρα που αν και έκανε κόμμα, δεν πήγε ούτε ο αδελφός της, η για τον Γιωργάκη -Τζέφρη, που τόσο προσπάθησε ο Ανδρέας να τον ετοιμάσει για πρωθυπουργό και τα αποτελέσματα τα νιώθουμε όλοι στο πετσί μας, για να μην πούμε για τον Καραμανλή που παρά της προσπάθειες του θείου του, στο μόνο που έγινε καλός ήταν στα σουβλακόπιτα.
Το να είσαι πολιτικός δεν μαθαίνεται με το να είσαι παιδί πολιτικού, ούτε με το να κάθεσαι δίπλα του σε όλα τα συμβούλια η τις αποστολές. Είναι ένα λειτούργημα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε δυνατές προσωπικότητες ατσαλωμένες μέσα από δυσκολίες, συγκρούσεις, διώξεις και αγώνες.Η άλλοτε, σε προσωπικές επαγγελματικές επιτυχίες που για να τις πετύχει κάποιος θα πρέπει να έχει διαβεί έναν δρόμο δύσκολο και απαιτητικό. Αυτό είναι κάτι που βλέποντας την σύσταση της σημερινής βουλής το ξεχνάς αφού είναι αποτυχημένες καρικατούρες γόνων πολιτικών, lifestyle celebrities, η άλλου είδους αλεξιπτωτιστές, όπου αλεξίπτωτο, να σκεφτούμε κυκλώματα και σόγια.

Αυτές οι πρακτικές μας έφεραν εδώ που είμαστε, συντήρησαν και καλλιέργησαν το άρρωστο πελατειακό σύστημα, και έφεραν ασφυξία σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής πνίγοντας κάθε πνευματική ανάσα στο κοινά.

Για όλα αυτά λοιπόν, πιστεύω ότι αν και πολλά παιδιά, αν και έχουν άλλες φιλοδοξίες, ίσως ωφεληθούν από την κρίση, τα παιδιά των πολιτικών κάθε είδους, θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από αυτό και να ανοίξουν τα φτερά τους για αλλού, δίνοντας την δυνατότητα στον ευαυτό τους αλλά και στην κοινωνία, να ξεμπλοκαριστεί από αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Άλλωστε, η εν ελέω Θεού Βασιλεία κάθε είδους, έχει παρέλθει αναπιστρεπτί.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς, και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι διορίζουν τα παιδιά τους ...κληρονομικώ δικαιώματι...και τα υπόλοιπα κοιτάζουν απ' έξω.
Εντελώς "αξιοκρατικά"!!!
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ο νεποτισμός συνεχίζεται ακάθεκτος.
Καλημέρα!
Ο χρήστης ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε…
ALLALOGIA
Καλημέρα, καλό Σ/Κ!

Εχεις δίκιο αλλά ποιόε ακούει!
Ο χρήστης Mr Arvulas είπε…
Καλησπερα και απο μενα οικογενειοκρατεια και ξερο ψωμι...εδω η κοινωνικη θεολογια κλεινει για αυτο...σαπιλα!!!σε περιμενουμε στο μπλογκ:))

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!