Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικογενειακός προυπολογισμός , λογιστικά ψέμματα και παραπαιδεία.

Ο οικογενειακός προυπολογισμός μπορεί να μας δείξει ξεκάθαρα το πόσο λάθος εικόνα μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα λογιστικής έρευνας.
Ας πούμε ότι μια οικογένεια αποτελείτε από τέσσερα μέλη.
Ο ένας γονιός κάνει τρομερή οικονομία και δεν έχει καθόλου προσωπικά έξοδα. Ο άλλος ξοδεύει λίγα, αλλά τα φροντιστήρια του ενός παιδιού τρώνε ένα μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος ενώ το άλλο παιδί έχει μόνο το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι.
Έτσι λοιπόν έχουμε μια οικογένεια με ένα συγκεκριμένο εισόδημα, της οποίας τα μέλη όμως έχουν διαφορετική συμμετοχή σε αυτό.
Αν το δούμε λογιστικά, το διαιρούμε δια τέσσερα και λέμε ότι 100 δια τέσσερα = 25.
'Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού στο ένα μέλος αντιστοιχεί το 0, στο άλλο το 5, στο τρίτο το 10 και το τέταρτο μέλος καταναλώνει το υπόλοιπο.

Μια απλή παρεξήγηση που συμβαίνει είναι ότι ξεχνάμε ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε ανόμοια μέλη. Ας πούμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε ένα πορτοκάλι με ένα άλλο πορτοκάλι. Αν προσθέσουμε ένα πορτοκάλι με ένα μήλο, δεν θα βγούνε 2 φρούτα, αλλά θα βγει ένας χυμός motion.
Έτσι λοιπόν, μπορούμε να συγκρίνουμε τα έξοδα ενός παιδιού της 3 Λυκείου με ένα άλλο παιδί της 3 Λυκείου που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες. Όχι όμως με ένα άλλο παιδί της ίδιας ηλικίας που δεν περνάει αυτή την δοκιμασία.

Ας πάμε τώρα στην παραπαιδεία που είμαι και μέλος.
Αν το κράτος μπορούσε να απορροφήσει τους απόφοιτους των αντίστοιχων σχολών, δεν θα υπήρχε σε τόσο οργανωμένη μορφή. Έτσι οι δείκτες της ανεργίας θα ήταν αυξημένοι και δεν θα είχαμε το λογιστικό αποτέλεσμα για την παρουσία της χώρας στις αγορές και στην Ευρώπη. Οι δείκτες της ανεργίας έχουν απόλυτη σχέση με τους προυπολογισμούς απολογισμούς, αιτήσεις για δάνεια και άλλα πολλά που δεν ξέρω.
Ακόμα η αδήλωτη παραπαιδεία, βοηθάει να κρατάει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ήσυχο, χωρίς απαιτήσεις για δουλειά η για αύξηση του πενιχρού της η μεγαλύτερου εισοδήματος. Αυτό το εισόδημα διαχεόταν στην υπόλοιπη κοινωνία μέσω της οικοδομής και γενικά των υπηρεσιών, έτσι ώστε το χρήμα να κυκλοφορεί, και να αφήνει το κράτος να δρα σε ένα παράπλευρο Σύμπαν μίζας και αλισβερισίου μεταξύ ημετέρων.

Τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και αν δεν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη αύξηση της παραπαιδείας.
Η ύλη θα είχε συνοχή και συνέχεια. Θα υπήρχε έλεγχος στην παραγωγικότητα των Σχολείων (υπάρχει στα χαρτιά μόνο), οι ώρες στο Σχολείο θα ήταν αφιερωμένες στο μάθημα και όχι σε όλα τα συνδικαλιστικά και οργανωτικά θέματα των καθηγητών.
Κάθε βδομάδα κάτι θα υπάρχει.
Την μια εκλογές, την άλλη έρχεται ο Σύμβουλος, την τρίτη μια γιορτή, την τέταρτη θα έχουμε μια εκδρομή, την πέμπτη εκλογές των μαθητών..Να αναφέρουμε βέβαια, τα πάρτι πριν τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, Το Πάσχα, κάποια τοπική γιορτή και πάει λέγοντας.
Όλα αυτά ροκανίζουν πολύτιμο χρόνο ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να γίνονται μετά το πέρας των μαθημάτων.
Ο κακός νοούμενος Συνδικαλισμός έχει βοηθήσει κατά πολύ στο να φτάσουμε να θεωρείται η παραπαιδεία Σχολείο και το Σχολείο πάρεργο.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι να μείνουν τα παιδιά αμόρφωτα η να απευθύνονται στην παραπαιδεία.
Ένα παράδειγμα που προκαλεί αυτήν την πεποίθηση είναι ότι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες του Δημοτικού που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα παιδιά, βγάζουν φωτοτυπίες σχεδόν στα κρυφά, μαθαίνουν ορθογραφία τα παιδιά με τρόμο ψυχής, μιας και αυτά έχουν από το Υπουργείο απαγορευτεί.
Ακόμα τα βιβλία είναι ακατανόητα και ελλειπή με πολλά βιβλία μαθηματικών χωρίς θεωρία.
Έτσι ο γονιός δεν μπορεί να βοηθήσει η να εξηγήσει, και στην τάξη να μην μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια απόδοση.
Η έλλειψη κάθε είδους ουσιαστικής αξιολόγησης της πορείας των μαθητών, έχει σαν αποτέλεσμα να μαζεύονται μαθητές με τεράστια διαφορά στην απόδοση τους σε μια τάξη στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Είναι αδύνατον και για τον πιο φιλότιμο καθηγητή να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους. Αναγκαστικά μένει στο μέσο για να τους βοηθήσει όλους, αλλά οι μαθητές που είναι για πιο πάνω, αναγκαστικά έχουν ανάγκη την βοήθεια των φροντιστών μιας και η ύλη της τρίτης είναι πολύ μεγάλη και ασύνδετη με τα προηγούμενα χρόνια.

Το κλίμα που δημιουργείτε στα σχολεία από τα αρνητικά, υπερισχύει των θετικών. Έτσι ο αγώνας των καθηγητών, στο περιθώριο που τους μένει, είναι πολλές φορές άνισος και αξιοθαύμαστος.

Το δημόσιο Σχολείο πρέπει να στηριχτεί να βελτιωθεί. Στην παραπαιδεία ο μαθητής γίνεται πελάτης και ως γνωστόν , ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Ο μαθητής όμως , όχι.

Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στα λογιστικά ψέμματα ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά για φροντιστήρια, επομένως έχουν λεφτά που μπορούμε να τα πάρουμε , ενώ η αλήθεια είναι ότι οι οικογένειες υποφέρουν και στερούνται όλοι για να βοηθήσουν το μέλος της οικογένειας να βρει έναν δρόμο στην ζωή του.
Αν οι λογιστές του κράτους δεν δουν το πρόβλημα στην κοινωνική του διάσταση θα πάρουν ότι έχει απομείνει για να μείνουν εξαθλιωμένοι πολίτες ενός κράτους χωρίς προοπτική σε τίποτα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε πολλά συμφωνώ.

Ακόμα ...νύχτα ζοφερή και ασέληνος στην παιδεία μας. Ως πότε, θα δούμε.Και πράγματι χάνονται ώρες από την εκπαίδευση που θα έπρεπε να γίνονται, υποτίθεται για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, αλλά όχι τόσες πολλές. π.χ. οι εκλογές των μαθητικών κοινοτήτων, οι εκδρομές και οι γιορτές κάπου αποβλέπουν, όχι στο να μη γίνει μάθημα. Έχουν παιδαγωγικό σκοπό.... Τουλάχιστον αυτό ίσχυε, μέχρι πρόσφατα που υπηρετούσα, δεν ξέρω σήμερα.
Το ότι απευθυνόμαστε στο μέσο μαθητή, αυτό είναι αλήθεια. Τα διαφορετικά επίπεδα δεν είναι επιθυμητά από το σύστημα, οι ακραίες περιπτώσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω εξαφανίζονται.

Όσο για την "παραπαιδεία", όπως είπες, κι εγώ την πλήρωσα και την πληρώνω γερά...Επί τρία.
Και πιστεύω ότι βολεύει το κράτος η ύπαρξή της σε πολλά...

Καλή βδομάδα!
Ο χρήστης moments collector είπε…
καλημέρα....όσα λες είναι καλά ειπωμένα αλλά....φως πουθενά...
Ο χρήστης IonnKorr είπε…
A ... βρε Σοφία

Καλά το θέτεις το θέμα.

Τι σημαίνει σχολείο?
Γιορτές, μαθητικές εκλογές, απεργίες, καταλήψεις, εκδρομές και χίλιες άλλες παρα-δραστηριότητες που καταλύουν κάθε έννοια συνέχειας τον μαθημάτων.

Τι περιμένει ο κάθε μαθητής (αλλά και ο κάθε καθηγητής)? Το επόμενο παρατράγουδο που διακόψει και πάλι την μαθησιακή λειτουργία. Και αυτό δεν αργεί ... έρχεται σε δυο-τρεις μέρες.

Αλλά και όταν γίνεται μάθημα τι γίνεται? Οι περισσότεροι καθηγητές και δάσκαλοι αναλίσκονται σε ανούσιες φλύαρες συζητήσεις "περί όνου σκιάς" ή παρατηρήσεις σε απειθαρχούντες μαθητές.

Όλοι κοροϊδεύουν όλους.
Ο χρήστης Maria Tzirita είπε…
Πολύ ωραία η ανάλυσή σου Σοφάκι μου και πολύ σωστή! Εύχομαι να τη διαβάσει κάποιος από αυτούς που πραγματικά μπορούν ν'αλλάξουν τα πράγματα...
Φιλιά και καλή βδομάδα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ζαλιστηκα, μα σα να εχεις δικιο!
Ο χρήστης δεσποιναριον είπε…
Γεια σου Σοφακι. Μου αρεσει που στην αρχη σταθηκες προσοχη και ειπες οτι ανηκεις στην παραπαιδεια και μετα πηρες τσεκουρι και την τσακισες. Μεγαλη πληγη και βαθεια, σαραντα χρονια σκαβεται. Και βαλε. Λοιπον καπου διαβαζω
"Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι να μείνουν τα παιδιά αμόρφωτα η να απευθύνονται στην παραπαιδεία."
Θα πρεπει να βαλουμε πετρα στο λαιμο ολοι αν αυτο ειναι αληθεια ασχετα με ποιο χρωμα κυβερνα. Δεν τα καταφερε παντως κανεις να περιορισει την παραπαιδεια ως τωρα σε οφελος της σχολικης. Πιστευω οτι στο μελλον θα γινει για λογους φορολογικους για να παταξουν την φοροδιαφυγη της παραπαιδειας. Λαθος πατημα βεβαια. Συγχρονως θα ωφεληθει η ιδιωτικη παιδεια που θα φορολογειται. Λαθος κατευθυνση. Ομως με την παρουσα οικονομικη κριση αυτο βλεπω. Τελειως αντικειμενικη προβλεψη, θα ηθελα να γινοταν σωστα τα πραγματα αλλα τα σωστα φαρμακα ειναι ακριβα.
Ο χρήστης ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε…
Alla logia
κάποτε είχε αυτόν τον σκοπό, αλλά έχει ατονίσει όπως όλα και απλά ..περνάει η ώρα...
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Ο χρήστης ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε…
Νάντια,
πάντα ελπίζω ότι κάτι θα γίνει, έστω και αν όλα λένε άλλα...
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Ο χρήστης ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε…
ΙΟΝ ΚΟΡ
Και σύ παθών μου φαίνεται...Τι να γίνει? Τα λέμε για να μη νιώθουμε και τελειωμένοι...
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Ο χρήστης ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε…
Μαρία μου
το ίδιο εύχομαι και γω! Μου φαίνεται όμως ότι δεν ρωτάνε δασκάλους μέσα στην τάξη..Άλλο η θεωρία..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Ο χρήστης ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε…
Coula,
έλα τώρα!! Απλά δεν είσαι ακόμα στο κλαμπ μαμά μόνη τρέχει να βρει φροντιστήριο...χα..χα!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Ο χρήστης ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε…
Αγαπητή Δέσποινα,
πληρώνουμε τους φόρους, και κάναμε και περέωση φέτος.. Τα ιδιαίτερα όμως που να τα βρει?
Έχεις δίκιο όμως ότι τα σωστά φάρμακα είναι ακριβά..Αν αποφασίσουν λοιπόν
1. Να έχουν επίπεδα
2. επιπλέον μαθήματα σε καλοκαιρινή περίοδο
3.αλλαγή βιβλίων
4.διαμόρφωση ομαλής εξέλιξης της ύλης
5. Εποπτία καθηγητών
6. Σχολές γονέων
7. Κοινωνικός λειτουργός για επαγγελματικό προσανατολισμό σε κάθε παιδί ξεχωριστά
8. Εξετάσεις ανάμεσα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο
Τότε ναι, ίσως να βρούμε γιατρειά..

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!