Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Μαθήματα ευγένειας - τρόπων - και απόψεων.

Χτες έγινε ο τεράστιος σεισμός στην Ιαπωνία.8.9 ΡΊΧΤΕΡ! Απίστευτη η καταστροφή και τα νέα για πιθανή διαρροή σε πυρηνικό εργαστήριο ανησυχεί μέχρι τρόμου όλον τον κόσμο.
Στο εσωτερικό τα νέα είναι 2 βήματα μπρος και δέκα πίσω, ενώ τα άσχημα που περιμέναμε στις 25 Μαρτίου, μάλλον τα αποφύγαμε.
Στην τάξη, είδαμε βίντεο με ομιλίες από το TED με θέμα την διαφθορά. Ο ένας ομιλητής ήταν από την Ινδία και μίλησε για τον οργανισμό που ίδρυσε με ασθενοφόρα και άλλες οργανώσεις καταγγελίας της διαφθοράς, ενώ στο άλλο βίντεο μίλησε ένας Γερμανός, πρώην διευθυντής της παγκόσμιας Τράπεζας στο Ναιρόμπι και τις προσπάθειες που είχε ξεκινήσει για να ποινικοποιηθεί στην Γερμανία η δωροδοκία. Ανέφερε τα βήματα και τις δυσκολίες για να συννενοηθούν οι μεγάλες εταιρίες να μην δωροδοκούν για να δεσμεύουν συμβόλαια.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η διαφθορά βασίζεται σε ένα τρίγωνο όπου στις γωνίες του βρίσκονται οι πολίτες, η κυβέρνηση, και ο ιδιωτικός τομέας.

Για να μη σας κουράζω με λεπτομέρειες, που μπορείτε να τα δείτε στο TED, τα λόγια του κ.Πάγκαλου, όπως και των διαφόρων υπουργών, φαντάζουν γελοία και επιεικώς, παιδαριώδη...
Οι νουθεσίες για να μιλάνε οι συμπαριστάμενοι καλεσμένοι όπως πρέπει, με τον τόνο που πρέπει, οι νουθεσίες για το τι σημαίνει ευρεπή συμπεριφορά, οι υπαινιγμοί για το επίπεδο των συνομιλούντων τους, που με μία λέξη το μόνο που μπορώ να τα ονομάσω ,τσιριμόνιες, όχι μόνο με θυμώνουν αλλά και με προσβάλουν σαν πολίτη και σαν αντίληψη..

Και οι δύο ομιλούντες τόνισαν την αδυναμία του απλού πολίτη μπροστά σε αυτό το γενικευμένο φαινόμενο στον κόσμο. Με μια απλή παρομοίωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πολίτης είναι ένα έντομο που παρά την θέληση του κολλάει σε ένα τεράστιο ιστό αράχνης.

Ο κ.Πάγκαλος, όπως και οι υπόλοιποι που είναι στο ίδιο μήκος κύματος, κατηγορούν το έντομο χωρίς να κάνουν τίποτα για να καταστρέψουν τον ιστό, αφού οι ίδιοι είναι μέρος του συστήματος που τον υφαίνει για δεκαετίες.

Σε μια εποχή που οι λέξεις κοντεύουν να χάσουν το νόημα τους, η επιβολή της ευγένειας μοιάζει με καρικατούρα θεατρικού ρόλου, ενώ οι καλοί τρόποι μετατρέπονται σε Δούρειο Ίππο επιβολής και καταστολής της δικαιολογημένης εκφρασμένης αγανάκτησης .

4 σχόλια:

Theodosia είπε...

"Σε μια εποχή που οι λέξεις κοντεύουν να χάσουν το νόημα τους, η επιβολή της ευγένειας μοιάζει με καρικατούρα θεατρικού ρόλου, ενώ οι καλοί τρόποι μετατρέπονται σε Δούρειο Ίππο επιβολής και καταστολής της δικαιολογημένης εκφρασμένης αγανάκτησης."
Συμφωνώ!!! Πες τα παιδί μου!!

moments collector είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Σοφάκι...την καλημέρα μου...

sofiascomments είπε...

Theodosia
Καλημέρα Θεοδοσία! Καλή Κυριακή!

sofiascomments είπε...

Νάντια,
Καλημέρα Νάντια! Καλή Κυριακή!

Δημοσίευση σχολίου