Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Η κλειστή πόρτα του Καρυστινού Σπιτιού.

Αυτό είναι το Καρυστινό Σπίτι.
Θυμάμαι πολλά πολλά χρόνια πριν όταν άνοιξε το επισκευθήκαμε και είχαμε την εντύπωση ότι θα είναι ανοικτό στο κοινό, τουριστικός πόλος έλξης, ένα συν στα αξιοθέατα της Πόλης, ένα στοιχείο εκπαίδευσης των νέων που θα τους έφερνε πιο κοντά με την ιστορία τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Τα χρόνια πέρασαν και τα παραθυρόφυλλα έμεναν κλειστά.
Παρακινούμενη από το ενδιαφέρον μου για ότι μπορώ να συστήσω στον κόσμο σχετικά με την Πόλη αλλά και την περιέργεια για το συγκεκριμένο κτήριο, προσπάθησα να βρω περισσότερες πληροφορίες.
Έμαθα λοιπόν ότι το κτήριο είναι κληροδότημα Μοσχονά. (ελπίζω να βρω περισσότερες πληροφορίες για αυτό αργότερα), και το έχει νοικιάσει ο Χ.Δ. ο οποίος στεγάζει την ιδιωτική του συλλογή από αντικείμενα. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει όμως και δωρεές πολλών Καρυστινών, οι οποίες έγιναν στο όνομα του.
Δηλαδή έκαναν δωρεές αντικείμενα μικρής η μεγαλύτερης χρηματικής η προσωπικής αξίας σε έναν ιδιώτη με σκοπό τον εμπλουτισμό της συλλογής που θα είχε δημόσιο χαρακτήρα.
Το κτήριο δέχεται επισκέπτες 2 φορές την βδομάδα για λίγες ώρες.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία τον ρώτησα αν θα ενδιαφερόταν για την εισαγωγή ενός εισιτηρίου που θα επέτρεπε την πρόσβαση περισσότερων επισκεπτών και την καλύτερη συντήρηση του. Η απάντηση ήταν ότι δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Το Σπίτι έκλεισε τις πόρτες του για φέτος και θα ξανανοίξει το άλλο καλοκαίρι.
Είναι δε σημαντικό να προσθέσουμε ότι την αναπαλαίωση του κτηρίου την πλήρωσε η Νομαρχία.
Έχουμε λοιπόν ένα κληροδότημα, αναπαλαιωμένο με χρήματα της Νομαρχίας, με πολλά αντικείμενα προσφοράς του κοινού, και η Πόλη να έχει το ελάχιστο όφελος.
Αν ο ιδιότης είχε την συλλογή του σε κτίσμα ιδιωτικό χωρίς τις προσφορές άλλων, φυσικά και θα ήταν κάτι τελείως το διαφορετικό.


Η Πόλη θα είχε πολύ μεγάλο όφελος από κάθε πλευρά αν αυτό το κτήριο λειτουργούσε σαν Λαογραφικό Μουσείο. Μήπως υπάρχει τρόπος να το σκεφτεί το άγνωστο συμβούλιο του Ιδρύματος Μοσχονά? Άλλωστε ΠΑΝΤΑ ο σκοπός του κληροδοτήματος είναι της προσφοράς στο κοινό, δεν μας κάνει κάποιος χάρη!

Προικοδότηση

Τι σημαίνει αυτό;
Τι σημαίνει το Κληροδότημα σημαίνει;
Ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο έκανε δωρεά σε μια μη κερδοσκοπική ομάδα ή ίδρυμα με τη μορφή επενδυτικών κεφαλαίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που έχει ένα σκοπό που έχει δηλωθεί στο κληροδότημα του δότη. Οι περισσότερες δωρεές με στόχο να διατηρηθεί το κύριο ποσό ανέπαφα κατά τη χρήση του εισοδήματος από επενδύσεις από μερίσματα για τις φιλανθρωπικές προσπάθειες.
&<span class=lt;span class=" id="SPELLING_ERROR_10">Investopedia Λέει" height="48" width="52"&gt;
Investopedia εξηγεί Κληροδότημα
Κληροδοτημάτων παρέχουν διαρκή οφέλη για εκείνους που τις λαμβάνουν από την απόκτηση ενός επιτόκιο της αγοράς, διατηρώντας παράλληλα τον κύριο κληροδότημα πυρήνα άθικτο να χρηματοδοτήσει τα επόμενα χρόνια των υποτροφιών, ή ό, τι οι προσπάθειες του δότη προσπάθησε να χρηματοδοτήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ορισμένο ποσοστό του ενεργητικού που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο, έτσι ώστε το ποσό που έβγαλε από το απόθεμα θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός των εσόδων από τόκους και κεφάλαιο. Το ποσοστό του κεφαλαίου στο εισόδημα θα άλλαζε κάθε χρόνο με βάση τις επικρατούσες τιμές της αγοράς.


Tου Προκόπη Xατζηνικολάου
Eπειτα από 64 χρόνια εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τα κληροδοτήματα με τον νέο «Kώδικα Eθνικών Kληροδοτημάτων» η σύνταξη του οποίου διήρκεσε δύο χρόνια.
O νέος κώδικας θα περιέχει για πρώτη φορά (βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 109 του Συντάγματος) πλήρες σύστημα καταγραφής όλων των κοινωφελών περιουσιών και των κυριότερων στοιχείων τους, με τη σύνταξη Eθνικού και Περιφερειακών Mητρώων Kληροδοτημάτων. κληροδοτήματα θα τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εύκολη πρόσβαση.
Στόχος του υπουργείου Oικονομικών είναι όλες οι κοινωφελείς περιουσίες που υπάρχουν στην Eλλάδα, κινητές και ακίνητες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό, να γνωστοποιηθούν κυρίως στους νέους, αφού αυτές περιλαμβάνουν αρκετές υποτροφίες. Tαυτόχρονα θα μπορούν όλοι να ενημερώνονται για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείρισή τους. Σημειώνεται ότι δεκάδες καταγγελίες έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια για κακοδιαχείριση των κοινωφελών περιουσιών καθώς και για παράνομες εκποιήσεις ακινήτων.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 21 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τις διαδικασίες εκκαθάρισης περιουσιών καταλειπόμενων στο Δημόσιο χωρίς όρους. Mετά την αποδοχή της κληρονομιάς που καταλείπεται στο Δημόσιο χωρίς όριο η εκκαθάριση θα γίνεται ως εξής:
α) Διατηρούνται αυτούσια καταλειπόμενα περιουσιακά στοιχεία εφόσον με απόφαση του υπουργού Oικονομίας και Oικονομικών κριθεί η διατήρησή τους συμφέρουσα για το Δημόσιο.
β) H εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, που δεν είναι χρήσιμα στο Δημόσιο, ενεργείται με δημόσια πλειοδοτκή δημοπρασία, διαδικασία της οποίας θα ορισθεί με Προεδρικό Διάταγμα. Mετά δύο ατελέσφορες δημοπρασίες, επιτρέπεται η απευθείας εκποίηση των περουσιακών αυτών στοιχείων με την τιμή της πρώτης προσφοράς τα κινητά που έχουν αξία μέχρι 3.000 ευρώ ή υπόκεινται σε φθορά εκποιούνται με πλειοδοσία. τιμαλφή εκποιούνται μέσω της διεύθυνσης ενεχυροδανειστηρίων του ταχυδρομικού Tαμιευτηρίου, ενώ τα αυτοκίνητα ή αλλα μεταφορικά μέσα εκποιούνται μέσω τοιυ OΔΔY.
H εκμίσθωση ακινήτων που έχουν καταλειφθεί στο Δημόσιο ενεργείται με δημοπρασία. H ταμειακή διαχείριση των κεφαλαίων από την εκκαθάριση των περιουσιών θα ενεργείται από αναγνωρισμένη τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. κεφάλαια αυτά και τα πλεονάσματα της διαχείρισής τους, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στη συστατική πράξη, θα τοποθετούνται ή επενδύονται με απόφαση του υπουργού Oικονομίας και Oικονομικών έπειτα από γνώμη του Kεντρικού Συμβουλίου Eθνικών Kληροδοτημάτων με τους παρακάτω τρόπους:
1) σε ακίνητα
2) σε έντοκη κατάθεση
3) σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Eλληνικού Δημοσίου
4) σε μετοχές αναγνωρισμένων τραπεζών
5) σε χρεόγραφα του εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει και αυστηρές ποινές για όσους διακατέχουν ή παρακρατούν περιουσίες που έχουν διατεθεί υπέρ του Δημοσίου ή κοινωφελών σκοπών.
Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων
Η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων είναι αρμόδια ιδίως για θέματα εποπτείας, εκκαθάρισης και διαχείρισης ιδρυμάτων, κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών. Οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητάς της και να ακολουθεί τις οδηγίες του.
Η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων έχει έδρα τη Λάρισα και συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα, τα οποία έχουν έδρα επίσης τη Λάρισα:

Τμήμα Εποπτείας
Είναι αρμόδιο ιδίως για το διορισμό των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων, την εποπτεία της διαχείρισης των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων και ειδικότερα ως προς τη σύνταξη του προϋπολογισμού τους, την εκποίηση κινητών και ακινήτων πραγμάτων τους, την εκμίσθωση ακινήτων, την κατάθεση και επένδυση κοινωφελών περιουσιών, την έγκριση των απολογισμών τους, την έγκριση αμοιβών δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, την εκτέλεση του κοινωφελούς σκοπού, την έγκριση διορισμού υποτρόφων, την παράταση και την αύξηση των υποτροφιών.
Τμήμα Εκκαθάρισης
Είναι αρμόδιο ιδίως για την εκκαθάριση κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών, την έγκριση αμοιβών δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, την επένδυση ή αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, την εκποίηση των κινητών και ακινήτων πραγμάτων τους, το διορισμό των εκτελεστών διαθήκης και των εκκαθαριστών των κληρονομιών, καθώς και τον καθορισμό των αμοιβών τους, την έγκριση λογοδοσίας των εκτελεστών διαθήκης και τα λειτουργικά θέματα του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων.

Τμήμα Σχολαζουσών Κληρονομιών
Είναι αρμόδιο ιδίως για τη διοικητική εποπτεία των κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, οι οποίοι διορίζονται και έχουν ως έργο την εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομιών, την οποία περιλαμβάνονται, η επένδυση ή αξιοποίηση ή εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Επίσης, είναι αρμόδιο για το διορισμό των κηδεμόνων των σχολαζουσών κληρονομιών, στους οποίους ανατίθενται έργα αναφορικά με την έγκριση δαπανών εκκαθάρισης ή διαχείρισής τους και την έγκριση λογοδοσίας τους.

Τμήμα Μητρώου και Γραμματειακής Υποστήριξης
Είναι αρμόδιο ιδίως για την τήρηση μητρώου κληροδοτημάτων, ιδρυμάτων, διαθηκών και σχολαζουσών κληρονομιών, την τήρηση του πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης, τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας, την τήρηση και ενημέρωση του φυσικού και ηλεκτρονικού αρχείου της Διεύθυνσης και την ενημέρωση των πολιτών για θέματα αρμοδιότητάς της. Επίσης, μεριμνά για την κοινοποίηση στο Τμήμα Διαφάνειας όλων των αποφάσεων που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αναρτώνται στο διαδίκτυο.
 • Η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων υποστηρίζεται για τεχνικής φύσεως ζητήματα θεμάτων αρμοδιότ

  Οικονομικές προικώο

  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  Μια οικονομική προικοδότηση είναι μια μεταφορά των χρημάτων ή περιουσιακών δωρεά σε ένα ίδρυμα . Η συνολική αξία των επενδύσεων ενός ιδρύματος είναι συχνά αναφέρεται ως το αρχικό κεφάλαιο του ιδρύματος και είναι συνήθως οργανωμένη ως δημόσια φιλανθρωπία , ιδιωτικό ίδρυμα , ή την εμπιστοσύνη .
  Μεταξύ των θεσμικών οργάνων που συνήθως διαχείριση μιας κεφαλαιοποιήσεως: ακαδημαϊκά ιδρύματα (π.χ., κολέγια , πανεπιστήμια , ιδιωτικές σχολές ), τα πολιτιστικά ιδρύματα (π.χ., μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα, νοσοκομεία) και θρησκευτικά ιδρύματα.
  Μια δωρεά μπορεί να έρθει με διατάξεις σχετικά με τη χρήση του. Σε μερικές περιπτώσεις μια δωρεά ενδέχεται να απαιτείται να δαπανηθούν με έναν ορισμένο τρόπο ή εναλλακτικά επενδύονται , με την κύρια να παραμένουν άθικτα στο διηνεκές ή για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Αυτό επιτρέπει τη δωρεά να έχει αντίκτυπο σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ 'ότι αν δαπανήθηκαν όλα με τη μία.
  ητάς της από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου