Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Μια μικρή συνέντευξη με έναν μεγάλο ζωγράφο. TASSOS SYNTELIS!


O κ. Tassos Syntelis γνώρισε τον τόπο μας στην ωριμότητα της ζωής του, αλλά εμείς δεν φαίνεται να είμαστε αρκετά ώριμοι για να εκτιμήσουμε και να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε έναν καλλιτέχνη του μεγέθους του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα , σπούδασε στην Καλών Τεχνών και έφυγε για την Αμερική.( Είναι κάτοχος διδακτορικού PhD του Belford University USA)

Εκεί δίδαξε για 23 χρόνια στο New York State University, μοίρασε το ταλέντο του 5 μουσεία και μεγάλες ιδιωτικές συλλογές, δέχθηκε διεθνείς διακρίσεις και επαίνους ,ταξίδεψε και έγινε ένας πολίτης του κόσμου, μέχρι που κάποια στιγμή σκέφτηκε ότι ο κόσμος του θα μπορούσε να έχει αφετηρία την Ελλάδα.
Έτσι επέστρεψε στην πατρίδα για να προσγειωθεί στην καθημερινότητα του κοντόφθαλμου και ισοπεδωτικού κράτους των Ελλήνων.

Πριν 6 χρόνια, επί Δημαρχίας Καρύκα, η κ. Ανδρέλλου μετά από σύσταση της πάντα ενήμερης για τα εικαστικά και όχι μόνο, Λίτσας Αθανασίου, τον προσκάλεσε για μια έκθεση στο Μπούρτζι.
Αν και Kαρυστινής καταγωγής δεν είχε επισκεφθεί άλλοτε την περιοχή μας. Ωστόσο, μετά την έκθεση, έκανε την Κάρυστο. μόνιμο τόπο διαμονής.
Έτσι αρχίσαμε να γνωρίζουμε και μεις την τέχνη του μεγάλου ζωγράφου και οι εκθέσεις του στο Μπούρτζι έγιναν ένα από τα must του καλοκαιριού.

Εκτός από εδώ όμως, ο κ. Σύντελης συνέχισε να παρουσιάζει τα έργα του σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στην πορεία αυτών των εκθέσεων, πρόπερσυ έκθεσε τα έργα του με θέμα την ΚΑΡΥΣΤΟ και το παλιό Καρνάγιο, στο μουσείο ΒΟΡΡΕ. Την έκθεση την προλόγισε ο πρέσβης της Αμερικής, και όλοι περίμεναν να δουν μια παρουσία από την επίσημη Αρχή της πόλης.
Φυσικά δεν την είδαν, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να εκτιμήσουν τα έργα που τώρα κοσμούν τις περισσότερες πρεσβείες..

Πέρυσι ο κ. Σύντελης γύρισε όλη την Ελβετία παρουσιάζοντας έργα του με θέμα...την Κάρυστο! Η LIBERTE έκανε ολοσέλιδο αφιέρωμα στον "Καρυστινό ζωγράφο" και φυσικά η έκθεση είχε απόλυτη επιτυχία..

Και πάλι, δεν μάθαμε τίποτα στο μικρό μας χωριό, αν και θα έπρεπε..
Ο κ. Σύντελης είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος που μπόρεσε να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.
Μπόρεσε να δει τον κόσμο και βρήκε τον τρόπο να επιτρέψει στον κόσμο να δει εκείνον.
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου, από τις 9 μέχρι τις 11 το βράδυ.--------------
σημείωση..
Δεν ξέρω το πως μπορώ να περιγράψω τα έργα γιατί δεν το έχω σαν σπουδές, ωστόσο κοιτάζοντας τους πίνακες ένιωσα μια μεγάλη εσωτερική δύναμη να φωτίζεται από ένα εξωστρεφές φως...

2 σχόλια:

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

"Ουδείς προφήτης στον τόπο του...!"

Καλημέρα Σοφάκι :)

Ανώνυμος είπε...

εγω μολις ειδα το CV του λιποθυμησα.. Ειναι κριμα ομως να εχουμε εναν ανθρωπο με τεραστιες καλλιτεχνικες γνωσεις στον τοπο μας και η πολιτεια να μην το αναγνωριζει και γιατι οχι να μην το χρησιμοποιει πολιτιστικα..Ισως ενα καλλιτεχνικο εργαστηρι για παιδια?? Αν ηθελε φυσικα και ο ιδιος στον ελευθερο του χρονο..

Βελ Α

Δημοσίευση σχολίου