Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πες το αλλιώς....η απλά πες την αλήθεια..

Υπάρχουν πολλά πράγματα που τα διατυπώνουμε διαφορετικά ανάλογα σε ποιόν μιλάμε .
Όμως καμιά φορά ξεχνάμε ότι οι άλλοι έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα για μας και μερικές φορές μπερδεύονται η ακόμα απογοητεύονται αν οι εκφράσεις μας είναι αταίριαστες με την εικόνα που έχουν στο μυαλό τους.
Παραδείγματος χάριν, αν πει μια δασκάλα, " Έφαγα την σκάρα" θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, όπως και αν ακούσεις έναν μπογιατζή στηριγμένο στο κοντάρι του ρολού που βάφει τα ταβάνια να λέει " το ηλιοβασίλεμα έχει τόσα χρώματα που μπορεί να τα αντιγράψει ο άνθρωπος, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να αντιγράψει την μαγεία του.." ...

Είναι πολλά τα κλισέ και άλλα τόσα τα στερεότυπα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να ανοίξουν το μυαλό τους και να δεχτούν αυτό που ακούν χωρίς να το συνδυάσουν με όλα τα άλλα.

Πες το αλλιώς λοιπόν, αλλά πως! Πως μπορεί να απελευθερωθεί κάποιος από όλα αυτά?
Ίσως μιλώντας με ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν?
Αλλά και πάλι, οι μηχανισμοί αναγνώρισης στοιχείων για να τον κατατάξουν σε κάποιο κουτάκι θα πάρουν μπρος και το πιο πιθανό είναι να τον κατατάξουν σε λάθος ταυτότητα..

Όλοι λένε, ειδικά οι γονείς, " κάθε παιδί είναι διαφορετικό και να κάνει ότι θέλει..."

Βέβαια αυτό που εννοούν είναι, " Να κάνει ότι θέλει αρκεί να γίνει ένας τρομερά ενδιαφέρον τύπος, με σπορ, χόμπι, πετυχημένη καριέρα, πολλές κατακτήσεις, κλπ.."
Αν το καημένο το παιδί είναι πολύ ισορροπημένο και ικανοποιημένο με λιγότερα πράγματα από αυτά που προστάζει η διαφήμιση του πετυχημένου, ακούει από την μαμά του το " Να κάνεις ότι θέλεις, ότι σε ευχαριστεί,..τι να κάνουμε?"

Τι κάνει λοιπόν στο τέλος? Φορτώνει ενοχές το παιδί, υπονοώντας ότι αυτό που θέλει δεν είναι αρκετό, είναι κάτι σαν αναπηρία και ποτέ δεν θα βρει πραγματικά τον εαυτό του αν δεν του βγει η πίστη στις σπουδές και στις αθλοπαιδιές!!

Πες το αλλιώς λοιπόν! Ας παραδεχτούν οι γονείς ότι θέλουν τελειοποιημένους κλώνους και βέβαια δεν τους πειράζει αν σπουδάσει Ιατρική η Νομική, αλλά θα πάθουν τρακόσια εγκεφαλικά αν τολμήσει να πει ότι απλά θέλει να γίνει μανικιουρίστα, η ηλεκτρολόγος..

Πες το αλλιώς,,και στις κοινωνικές συναναστροφές...
Ποιος ο λόγος να γίνεται κάποιος εριστικός είρωνας στρυφνός και αγενής όταν πολύ απλά δεν θέλει να μιλήσει με κάποιον για οποιοδήποτε λόγο?
Θα πρόσθετε πολύ λιγότερο κακό κάρμα αν απλά έβρισκε μια τυπική δικαιολογία για να αποφύγει την συνάντηση η απλά να περιοριζόταν σε θέματα καιρού, μόδας, και άλλων τελείως ανώδυνων συζητήσεων.

Έτσι λοιπόν, πες το αλλιώς, πες την αλήθεια, η απλά, μη μιλάς καθόλου,,,το κάρμα μας είναι ήδη πολύ βεβαρυμένο..

2 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Αυτούς που αγαπώ κι εκτιμώ πολύ, τους αποχαιρετώ προσωπικά! Θα τα τα λέμε στο φέις Σοφάκι μου, φιλάκια!

sofiascomments είπε...

Maria
φεύγεις και συ? Στο καλό! Είμαι σίγουρη ότι κάτι καλό ετοιμάζεις και δεν προλαβαίνεις να είσαι παντού! Σε ευχαριστώ πολυ που πέρασες, και σίγουρα θα τα λέμε!
φιλάκια.

Δημοσίευση σχολίου