Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία για κοινή παρέμβαση απέναντι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Στερεά Ελλάδα Φίλες και φίλοι, καθημερινά και με καταιγι

Πρωτοβουλία για κοινή παρέμβαση

απέναντι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Στερεά Ελλάδα

Φίλες και φίλοι,

καθημερινά και με καταιγιστικό ρυθμό μεγαλώνει ο αριθμός των εγκαταστάσεων, των αδειών σε ενεργειακούς ομίλους και των αιτήσεων για βιομηχανικούςαιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, που αφορούν κάθε ορεινό όγκο στην Στερεά Ελλάδα, από τα Άγραφα μέχρι τη Σκύρο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ανεξέλεγκτη και οι τοπικές αντιδράσεις πληθαίνουν.

Ως μέλη κινήσεων πολιτών διαπιστώσαμε, ήδη, από τις αρχές του 2007, το εφιαλτικό τοπίο που διαγραφόταν στις περιοχές μας, από την αθρόα, όσο και χωρίς κανένα σχεδιασμό αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών σταθμών βιομηχανικής κλίμακας. Σήμερα, μετά από ρυθμίσεις και νομοθετήματα που διευκόλυναν ακόμη περισσότερο αυτήν τη χωρίς όριο επέκταση, τα προβλήματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά σε ολοένα και περισσότερους.

Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργεία και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παρέμβουν. Αντίθετα, ανοίγουν το δρόμο για ολοένα και πιο μαζικές, ολοένα και πιο καταστροφικές επεμβάσεις. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζητηθεί κοινή δράση. Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να αφορά την συνυπογραφή ενός κοινού κειμένου από κινήσεις και συλλόγους απ' όλη τη Στερεά, που θα απευθύνεται σε Δήμους, Περιφέρεια, Υπουργεία. Ένα δεύτερο μια συνάντηση - συζήτηση ανάμεσα σε όσους μοιράζονται αυτές τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις.

01/05/2011

Ακολουθούν υπογραφές

Κόβουν τα δάση μας

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 9:12 μμ · Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΥΜΗΣ · 3σχόλια

Στην κοινότητα Μετοχίου, στην θέση Τραπεζά-Μηλίτσα (κοντά στο μονοπάτι του Ναυτικού)

Πιο κάτω δημοσιεύουμε αίτηση που έχουμε κάνει για αυτό το θέμα, από την 4/3/11. Σήμερα όμως ξεκίνησε το κόψιμο των δέντρων, στο μονοπάτι του Ναυτικού, μέσα σε μία μέχρι τώρα παρθένα φύση, με απίστευτη ομορφιά και εικόνες βγαλμένες από τα παλαιά χρόνια. Με 8 αλυσοπρίονα καταστρέφουν ότι έφτιαξε η φύση μετά από αιώνες. Εξυπηρετώντας το συμφέρον λίγων, αγνωώντας αυτό που επιβάλει ο σεβασμός των οικοσυστημάτων και των δασών, που είναι αγαθά πανανθρώπινης αξίας, πέρα από τις εφήμερες οικονομικές αξίες και συμφέροντα.

αίτηση ΣΔΑΠΠΕ 4-3-11.jpg


Στην παρακάτω αίτηση (επίσης της 4/3/11) ζητούμε για πολλοστή φορά ενημέρωση για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για αιολικά πάρκα στην περιοχή μας.

αίτηση ΣΔΑΠΠΕ 4-3-11 2η 001.jpg

για την συζήτηση στο ΣτΕ του Χωροταξικού των ΑΠΕ

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011 9:30 πμ · Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΥΜΗΣ · 2σχόλια

Στις 9/3/2011 εκδικάστηκαν οι προσφυγές κατά του Χωροταξικού των ΑΠΕ, που είχε κατατεθεί από το 2008, ενώπιον 8 μελούς επιτροπής του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Μενουδάκο και εισηγήτρια την κα. Σακελλαροπούλου. Από τους δικηγόρους ήταν παρόντες ο Γ. Χριστοφορίδης, Μ. Χαϊνταρλής, Β. Δοροβίνης και Χρυσανθάκος. Απόντες ήταν οι δικηγόροι προσφυγών για λογαριασμό της Σερίφου και της Λευκάδας. Η εισηγήτρια διάβασε την έκθεση της η οποία δεν άφησε να διαφανεί καμιά κριτική άποψη κατά του Χωροταξικού. Αντίθετα εξέφρασε προφορικά την άποψη μέχρι ποιου σημείου το ΣτΕ μπορεί να ασκήσει κριτική σε βασικές χωροταξικές πολιτικές. Μάλιστα χαρακτήρισε τις διατάξεις του Χωροταξικού των ΑΠΕ κατευθυντήριες που θα εξειδικευτούν αργότερα με άλλες αποφάσεις της διοίκησης. Κατόπιν οι δικηγόροι ανέλυσαν τα επιχειρήματα των προσφυγών που αφορούσαν είτε το σύνολο της ΚΥΑ είτε τη βλάβη που προκύπτει για συγκεκριμένες περιοχές (Λακωνία και κορυφογραμμή Γραμμένης Οξυάς). Μερικά από τα σημαντικότερα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν:

  1. Η ΚΥΑ δεν έλαβε υπόψη της την κατεύθυνση της Στρατηγικής Μελέτης Επιπτώσεων να αποτραπεί η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε δάση και δασικές εκτάσεις. Η παρατήρηση αυτή από τον Γ. Χριστοφορίδη προκάλεσε την απορία του κου Μενουδάκου.

  1. Η ΚΥΑ δεν έχει χαλαρό κατευθυντήριο χαρακτήρα αλλά θέτει ασφυκτικά πλαίσια χωροθέτησης έργων ΑΠΕ με σαφή προτίμηση τα αιολικά. Στην ουσία πρόκειται για κανονιστικό νομοθέτημα που υπερβαίνει και υποτάσσει οποιοδήποτε άλλο τοπικό ή περιφερειακό σχεδιασμό (ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ). Από αυτό προκύπτει αδυναμία οποιουδήποτε σχεδιασμού να ξεφύγει από τα στενά περιθώρια των διατάξεων του Χωροταξικού των ΑΠΕ που περιορίζουν ντε φάκτο κάθε άλλου είδους απόφαση διαφορετικής χωροταξικής λογικής.

  1. Η ΚΥΑ δεν έχει λάβει υπόψη της ζημιά που θα υποστεί το φυσικό κεφάλαιο και τα τοπία της χώρας αλλά στέλνει ασυζητητί τους ορεινούς όγκους και τα νησιά σε μαζικό όλεθρο με δικαιολογία τη μείωση του CO2 και την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ωστόσο δεν έγινε εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των αιολικών σταθμών. Επισης δεν έγινε αναφορά στην αναποτελεσματικότητα της αιολικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Το δικαστήριο δεν έλαβε θέση επί των επιχειρημάτων πράγμα που θα γίνει σε λεπτομερές πόρισμα σε άγνωστο χρόνο. Ωστόσο μια τελευταία παρατήρηση της κας Σακελλαροπούλου σε όσα άκουσε έδωσε έναν τόνο έμμεσης υποστήριξης των ΑΠΕ. Ανέφερε το παράδειγμα άλλων χωρών που έχουν βάλει ανεμογεννήτριες χωρίς να προκύπτει βλάβη στο περιβάλλον και ακόμη αναρωτήθηκε από πού θα προέλθει η ενέργεια από τη στιγμή που σε άλλη περίπτωση το ΣτΕ έπρεπε να γνωμοδοτήσει για το κλείσιμο λιγνιτορυχείων. Οι δικηγόροι από την πλευρά τους πρόκειται να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι τις 28/3/2011 όπου θα αναπτύξουν γραπτώς όσα είπαν προφορικά στο δικαστήριο.


Από την πλευρά των Συλλόγων και Συλλογικοτήτων χρειάζεται να συναντηθούμε και να εξετάσουμε την κατάσταση μέχρι σήμερα και να συντονίσουμε τις ενέργειες μας σε κλίμακα συνεργασίας όλων των περιοχών.

συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής κατά του Χωροταξικού των ΑΠΕ

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011 4:12 μμ · Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΥΜΗΣ · 7σχόλια

Την επόμενη Τετάρτη, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής μας κατά του Χωροταξικού, προτείνουμε να σταθούμε για λίγη ώρα μεταξύ 8.30 - 9.00 πμ με δύο - τρία συνθήματα στην είσοδο του ΣτΕ. Μετά όσοι θέλουν μπορουν να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Ακολουθεί ενημερωτικό φυλλάδιο του ΣΠΠΕΝΚ, με αναλυτικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Νότια Εύβοια, με συνεχείς τάσεις εξάπλωσης προς τον Βορρά. Ήδη προχωρά η κατασκευή μεγάλου Α/Π ανάμεσα στην Βάθεια και το Αλιβέρι.

Φυλλάδιο Αιολικοί Σταθμοί 2011.pdf

Φυλλαδιο Αιολικοί Σταθμοί 2011_page1_image1.jpg

Για παρουσίαση των φωτογραφιών

http://www.flickr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου