Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Το Σύνταγμα έγινε βιβλίο πολιτικής μαγειρικής για αδέξιους.

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012


Συνταγματικό πραξικόπημα;

του Κώστα ΒαξεβάνηΈνα πρωτοφανές παρασκήνιο, με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης με κάθε τρόπο χωρίς να πάμε σε νέες εκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Το επιχείρημα βεβαίως είναι πως αυτό απαιτεί για μία ακόμη φορά η σωτηρία της πατρίδας. Την σωτηρία της πατρίδας επικαλέστηκαν και όσοι έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο πριν από 40 χρόνια, αλλά ας αφήσουμε την Ιστορία όσο διδακτική και να είναι και ας πάμε στα γεγονότα.

Μετά την συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πάνο Καμμένο, οι προσπάθειες που σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37) καταβάλλει ο Πρόεδρος για τον σχηματισμό Οικουμενικής Κυβέρνησης, τερματίστηκαν. Το επόμενο στάδιο είναι ο ορισμός μιας κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρείας αποδοχής η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές με πρωθυπουργό Πρόεδρο ενός από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια.

Το βήμα αυτό λοιπόν που με τόση σαφήνεια περιγράφεται στο Σύνταγμα, είναι μετέωρο. Αντί της προκήρυξης εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαίτησε μία ακόμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η λειτουργία αυτή δεν είναι ούτε καν οριακή συνταγματικά, αλλά εκτός του πλαισίου του Συντάγματος και εκθέτει τον ίδιο τον Πρόεδρο γιατί φαίνεται να συμμετέχει και ο ίδιος σε μία μεθόδευση πολύ συγκεκριμένη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα σύσκεψη των αρχηγών η οποία δεν προβλέπεται, είχε μοναδικό σκοπό τον εγκλωβισμό των δύο κομμάτων της Αριστεράς. Σε αυτή λοιπόν τη σύσκεψη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (με πρόταση Βενιζέλου), θα ζητούσαν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης της Αριστεράς από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Αν τα κόμματα της Αριστεράς, έκαναν πίσω σε αυτή την πρόταση, τότε θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι δεν θέλουν να κυβερνήσουν και είναι αναξιόπιστα.

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραβρεθεί στη σύσκεψη αυτή, φαίνεται πως χάλασε το σχεδιασμό. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο του σχεδίου εγκλωβισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φαίνεται πως βάζουν σε εφαρμογή, ένα σχέδιο δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται στο τράβηγμα άρθρων του Συντάγματος από τα μαλλιά. Σύμφωνα με το σχέδιο νούμερο 2,τις επόμενες ώρες, Συνταγματολόγοι και κανάλια θα δημιουργήσουν την εικόνα, πως προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών όπως ορίζει το άρθρο 37, αλλά αρκεί πλειοψηφία 120 βουλευτών.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 37 προβλέπει την απόλυτη πλειοψηφία, την αρχή της δεδηλωμένης δηλαδή που καθιερώθηκε επί Τρικούπη. Έτσι και μόνο έτσι γίνεται κυβέρνηση. Αν δεν ίσχυε αυτό άλλωστε δεν θα μαγειρεύονταν τόσοι εκλογικοί νόμοι με πριμ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Η αρχή της δεδηλωμένης και η πλειοψηφία των 151 εδρών, είναι κάτι που μαθαίνει ο μαθητής της δευτέρας Λυκείου.

Το Συνταγματικό Πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημοκρατία αλλά και την δικαιολογημένη κοινωνική αντίδραση, θα θέσει απέναντι στο άρθρο 37, το άρθρο 84.Το άρθρο εκείνο δηλαδή που προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση πρόταση μομφής σε κυβέρνηση. Όταν ήδη υπάρχει αλλά για κάποιο λόγο αμφισβητηθεί. Σύμφωνα με το 84, αν υπάρξει πρόταση μομφής, ή η ίδια η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε μπορεί να την πάρει με 120 ψήφους και 60 απουσίες. Αυτό είναι σαφώς διαφορετικό από την επιβεβαίωση εντολής στη Βουλή με 151 ψήφους κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Οι ανάγκες λοιπόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (περιγράφονται πλήρως στη σελίδα 12 του HOT DOC που κυκλοφορεί με το απόρρητο σχέδιό τους) θα βάλει στο μίξερ τα άρθρα του Συντάγματος για να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα τηλεπαράθυρα θα γεμίσουν αναλυτές και Συνταγματολόγους, που στην χειρότερη των περιπτώσεων θα δημιουργήσουν μια εικόνα αμφισβήτησης όσων λέει το άρθρο 37 για να φανεί δικαιολογημένη και μία άλλη «ερμηνεία». Η χρήση των Συνταγματολόγων για παραγωγή βολικών εξελίξεων δεν είναι πρωτοφανής. Η λειτουργία του Παλατιού στην Αποστασία του 65, «νομιμοποιήθηκε» συνταγματικά από τον Συνταγματολόγο Σγουρίτσα και χρόνια αργότερα, Συνταγματολόγοι ερμήνευσαν πως ο Πρόεδρος της Βουλής Ι. Αλευράς ο οποίος εκτελούσε χρέη Προέδρου, είχε δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη του Χρ Σαρτζετάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία (στις δύο προηγούμενες απείχε).

Στην πιο κρίσιμη περίοδο της Ελλάδας, το πολιτικό κατεστημένο που την έφερε σε αυτή την κατάσταση ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή του,πατώντας ακόμη και πάνω στο ίδιο το Σύνταγμα. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση Παπαδήμου σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο (συνένευξη ΣΚΑΙ) ήταν Συνταγματική εκτροπή, αλλά για το καλό της χώρας. Καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε το πόσο επικίνδυνη είναι η άποψη που θέλει το Σύνταγμα λάστιχο που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις «καλές» προθέσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ένα μόρφωμα τεχνοκρατών, θα κυβερνήσει για το «καλό» μας, ενώ εμείς ψηφίσαμε για το κακό μας χωρίς να το ξέρουμε.

ΥΓ: Ελπίζω μόνο αυτές οι γραμμές να είναι ο λόγος που θα ματαιωθεί το σχέδιο που υπάρχει ήδη σε εξέλιξη. Το εύχομαι.

ΥΓ 2: Τα σχέδια αυτά είναι εν αγνοία του Κωνσταντόπουλου

Πατήστε εδώ για να δείτε την αρχή της δεδηλωμένης (wikipedia)

νοτιοςευβοικός.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα εξωπραγματικά σενάρια μας φάγανε κ. Βαξεβάνη. Σήμερα είναι 17 Μαΐου και τίποτα από τις αρλούμπες που έγραψες δεν συνέβη. Σοφία, σε παρακαλώ, βάλε και κάποιον γήινο την άλλη φορά, με τους παρμένους δεν βγάζουμε άκρη.

Ανώνυμος είπε...

Έχει ξεφύγει πολύ ο Βαξεβάνης, κοντεύει να γίνει Στέφανος Χίος με το hot dog του.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε, κανείς δεν καταπατάει το Σύνταγμα, ο Καμμένος πήγε να το καταπατήσει αξιώνοντας να κάνει κυβέρνηση με το 10%!
Πριν τις εκλογές Σύριζα και Καμμένος προειδοποιούσαν για εκτεταμένη νοθεία στις κάλπες και είχαν διασπείρει παντού τη φήμη ότι ετοιμάζεται κάτι τέτοιο, όπως όλοι είδαμε κανείς δεν έκανε καμία απολύτως νύξη για νοθεία μετά τις εκλογές, πάσχουν από σοβαρό σύνδρομο καταδίωξης και μόνο αυτό αρκεί για να τους απορρίψει κάθε σοβαρός άνθρωπος.
ΑΝΩΝΥΜΗ

sofiascomments είπε...

Ανώνυμη
μα δεν είδες το πόσο έπεσε το ποσοστό του?

Ανώνυμος είπε...

Ναι φυσικά είδα ότι έπεσε από το 10 στο 7,5 στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Καμμένος αυτά.
Αλλά το άρθρο είναι για το Βαξεβάνη, τον άλλοτε σοβαρό δημοσιογράφο, ο οποίος βλέπει ανεμόμυλους σε μια προσπάθεια να στηρίξει άνευ όρων τον Σύριζα, βλέπει δηλαδή κατάφορη καταπάτηση του Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν έγινε και δεν υπάρχει. Και μου θυμίζει αυτά που λέγανε άλλοι (δεν ξέρω αν το έλεγε και ο Βαξεβάνης) για νοθεία πριν τις εκλογές, πράγμα το οποίο δεν έγινε και αυτό σημαίνει ότι έχουμε δημοκρατία όσο και αν δεν το πιστεύουμε, ο Έλληνας είναι ελεύθερος να ψηφίζει ό,τι θέλει, κανείς δεν νοθεύει την ψήφο του και κανείς δεν καταπατάει το Σύνταγμα για να τον παγιδεύσει όπως γίνεται σε τριτοκοσμικές χώρες. Απλώς είναι υποχρέωση του Προέδρου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που αφήνει το Σύνταγμα για να σχηματίσει κυβερνηση, επίσης το Σύνταγμα αναφέρει κάποιες γενικές γραμμές, δεν εξειδικεύει ακριβώς τις κινήσεις του Προεδρου, γίνεται δηλαδή πάντα ερμηνεία του Συντάγματος. Η ερμηνεία δεν σημαίνει καταπάτηση.

Δημοσίευση σχολίου