ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎ ΤΑ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ.

Μανώλης:«Άλλοι φταίνε για τον προϋπολογισμό». Ραβιόλος:«Η μεταβίβαση των ευθυνών σου, δεν λύνει το πρόβλημα». ΚΑΡΥΣΤΙΑ ΠΡΕΣΣ

Με την καταγγελία, από μέρους του Λευτέρη Ραβιόλου, της δραπέτευσης, όπως την έχει χαρακτηρίσει, της Δημοτικής Αρχής, από το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Κυριακής, όπου θα επαναψηφιζόταν ο προϋπολογισμός, ξεκίνησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είπε ότι η αποχώρηση αυτή και δη χωρίς καμία εξήγηση απαξιώνει τη λειτουργία του Συμβουλίου και τους Συμβούλους και δείχνει την ασυνεννοησία που υπάρχει στην παράταξη του Δημάρχου, ο οποίος έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη της έγκρισης του προϋπολογισμού.
Τόνισε ότι «υπάρχει πλέον ορατό το πρόβλημα της ασυνεννοησίας και της ασυμφωνίας στη συμπολίτευση. Η έλλειψη αυτής της διαχειριστικής ικανότητας πρέπει να σταματήσει εδώ, γιατί πέραν αυτού κινδυνεύει ο Δήμος. Η μεταβίβαση ευθυνών σε τρίτους, έξω από εσάς που έχετε την ολοκληρωτική ευθύνη και προσωπικά εσύ Δήμαρχε, δεν βγάζει πουθενά. Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».
«Δεν θα παραιτηθώ» ήταν η απάντηση του Δημάρχου, στα όσα είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και οι Σύμβουλοί του για το «πραξικόπημα της Δευτέρας», όπως το ονόμασε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Σαραβάνος, κάτι που δεν συνηθίζεται να λέγεται από έδρας από Δήμαρχο, και πιθανώς δείχνει τη δεινή θέση που έχει περιέλθει ο Δήμαρχος Καρύστου, σε σχέση με τον προϋπολογισμό και το δάνειο, με την παράταξή του να θυμίζει "Πύργο της Βαβέλ".
Μάλλον, η ακατανόητη αυτή τοποθέτηση δεδομένου ότι κανένας, και ειδικά η αντιπολίτευση, δεν έχει ζητήσει την παραίτησή του, είχε κυρίως αποδέκτες το εσωτερικό της παράταξής του, αν την συνδυάσει κανείς με το, εκ νέου, κάλεσμα για παραίτηση προς τους απόντες, από τη χτεσινή συνεδρίαση, Δημοτικούς Συμβούλους του, Γεωργία Τούρλα και Χάρη Νταλάκα.
Χωρίς να τους κατονομάσει είπε « το έχω ξαναπεί, όσοι Σύμβουλοι της συμπολίτευσης δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό, πρέπει να παραιτούνται».
Στη συνεχή προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών του, για το ότι ο Δήμος δεν έχει ακόμα προϋπολογισμό, ο Νίκος Μανώλης, σε σχέση με την μη έγκριση του προϋπολογισμού - όταν και αν αυτός ψηφίζεται - είπε ότι «οι διαδικασίες είναι όλες σωστές, φταίνε αυτοί που κάνουν καταγγελίες στην περιφέρεια, για κομματικούς λόγους» για να πάρει την αποστομωτική απάντηση- ερώτηση από τον Ραβιόλο «αν τα έχετε κάνει όλα σωστά, γιατί οι προϋπολογισμοί γυρίζουν πίσω;» .
Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε χρήση και της δήλωσης του Αντιδημάρχου, Νίκου Μανώλη, ο οποίος έχει μιλήσει για ανικανότητα της δημοτικής αρχής στο να γίνει ο προϋπολογισμός, σημειώνοντας «εδώ, οι ίδιοι οι Σύμβουλοί σου, έχουν πει ότι φταίτε εσείς, μη ρίχνεις αλλού τις ευθύνες», και συμπλήρωσε «ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Διοίκηση του κάθε Δήμου. Υπάρχουν δικοί σου σύμβουλοι που δεν την υιοθετούν, μη ζητάς να το κάνουμε εμείς» με το Δήμαρχο να παρατηρεί «έχεις δίκιο σ αυτό» και όσο για την συγκεκριμένη τοποθέτηση του Συμβούλου του να την αποδίδει σε κομματικούς λόγους, προσθέτοντας ότι «ο καθένας, στην παράταξη μας μπορεί να έχει την άποψή του και να την λέει».
Για μια κατάσταση που της δημιουργεί λύπη έκανε λόγο η Κούλα Βρανά, σχολιάζοντας τα όσα γίνονται με τον προϋπολογισμό και το δάνειο, σημειώνοντας ότι όλο αυτό έχει δημιουργηθεί από ελλιπή στοιχεία και τονίζοντας «έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες, ακούγονται σχόλια, λέγονται διάφορα. Γιατί, Δήμαρχε, δεν δίνεις τα στοιχεία να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται;. Τι θα πληρωθεί με το δάνειο; Να δούμε ότι θα πληρωθεί αυτό, αυτό κι αυτό. Είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει, έτσι όπως είναι ηλεκτρονικά οργανωμένες οι υπηρεσίες. Μία εκτύπωση είναι».
«Τα στοιχεία υπάρχουν όλα μέσα στο φάκελο, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα», απάντησαν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Νόβας, τον οποίο να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος τον «άδειασε», όψιμα, βέβαια, προκείμενου να ξεκαθαρίσει ότι αυτά που θα πληρωθούν με το δάνειο αναφέρονται αναλυτικά και είναι ανάγκη ο Δήμος να το πάρει.
Ο Πρόεδρος, στο θυελλώδες Δημοτικό Συμβούλιο για την ψήφιση του δανείου, προκειμένου να καθησυχάσει τους Συμβούλους της παράταξής που ανήκει και τους παρευρισκόμενους πολίτες και να υποβαθμίσει στη συνείδηση όλων το ότι η Κάρυστος θα πάρει ενάμισι εκατομμύριο δάνειο, είχε, τουλάχιστον, τρεις φορές πει ότι το δάνειο εγγράφεται τυπικά για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και τα μόνα χρήματα που θα παρθούν είναι 400.000 € για την αγορά του κόμπακτ βιολογικού των Στύρων.
«Το δάνειο το παίρνουμε για τα χρέη και όχι για το κόμπακτ και κακώς ειπώθηκε από όποιον ειπώθηκε, το κόμπακτ είναι άλλη δουλειά» είπε ο Δήμαρχος χτες, κάτι που δεν το έκανε στο προηγούμενο Δ.Σ και επέτρεπε στον πρόεδρο να δίνει ανακριβείς πληροφορίες σε Συμβούλους και παρόντες πολίτες.
Η συζήτηση έκλεισε με τη συμφωνία ότι θα συνεχιστεί πιο ουσιαστικά και σε βάθος στο Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής. Αν θέλει κάποιος να συνοψίσει τα, όχι και λίγα, λεγόμενα Μανώλη και Ραβιόλου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μπορεί επιτυχώς να τα αποτυπώσει, αφενός για τον μεν πρώτο με το «Εμείς όλα σωστά τα κάνουμε, άλλοι φταίνε- φταίτε που δεν έχουμε προϋπολογισμό» και για τον δεύτερο με το «βρες τα με τους Συμβούλους σου, μη ρίχνεις αλλού τις ευθύνες, δεν λύνεις έτσι το πρόβλημα».

Σχόλια