Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Karystia press -Άρθρο για τα προβλήματα στον Δήμο.

Τον “αιμοστατικό αριθμό” των 14 συμβούλων αναζητεί ο Δήμαρχος για το δάνειο. Εντάσεις, χαρακτηρισμοί και προειδοποιήσεις μέσα στη δημοτική ομάδα του

Στην αναζήτηση 14 συμβούλων που, στη συνεδρίαση της Κυριακής, θα υπερψηφίσουν το δάνειο, με το οποίο ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρύστου όλες αυτές τι μέρες, μετά την αναβολή του θέματος την προηγούμενη Δευτέρα, λόγω του ότι ο αριθμός των΄13 από τους 16 Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, που ήταν παρόντες, δεν επαρκούσε για την ψήφιση.
Στην παράταξη του Δημάρχου, Νίκου Μανώλη, επικρατεί όλες αυτές τις μέρες αναστάτωση και ένταση, με κύριο λόγο, από όσο φάνηκε, την ελλιπέστατη ενημέρωση που είχαν για το θέμα του δανείου, όλο αυτό το διάστημα των δύο μηνών, που ο Δήμος προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει τον προϋπολογισμό για το 2012.
Μάλιστα ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Μανώλης, δήλωσε για το θέμα αυτό, στο προηγούμενο δημοτικό Συμβούλιο, «η ανικανότητά μας να κάνουμε προϋπολογισμό, κάνει την πόλη να αιμορραγεί οικονομικά. Χρωστάμε παντού. Δεν μας δίνουν ούτε καρφίτσα πια οι επαγγελματίες. Κατάντησα ζητιάνος για το Δήμο».
Το ποσό του δανείου που κυμάνθηκε από 1.100.000 € έως; 1.800.000 € και η μπίλια έκατσε στο 1.500.000 €, είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλο για να καλείται να το υπερψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς την απαιτούμενη ενημέρωση, κάτι που ο δήμαρχος αναγκάστηκε να παρέχει σήμερα προς τους συμβούλους.
Μόλις σήμερα, μετά από 4 λάθος ή άκαρπες συνεδριάσεις και μετά το αδιέξοδο της Δευτέρας, κάλεσε τους συμβούλους στο Δημαρχείο, για να απαντήσει σε προβληματισμούς και απορίες τους νομικός, που κλήθηκε γι αυτό το λόγο.
Όλες αυτές τις μέρες, και συγκεκριμένα αμέσως μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, η σχέση του Δημάρχου με κάποιους συμβούλους του είναι ιδιαίτερα τεταμένη με φωνές και εντάσεις που «τις ακούει όλο το Δημαρχείο», με σχόλια και χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν και με τον Χάρη Νταλάκα, έναν από τους 3 απόντες στο περασμένο Συμβούλιο, που και για τους 3 ο Δήμαρχος ζήτησε, παρουσία όλου του Συμβουλίου την παραίτησή τους, να αποχωρεί σήμερα το μεσημέρι από το Δημαρχείο, από τη συνάντηση των συμβούλων με το δικηγόρο, ιδιαίτερα οργισμένος.
Πληροφορίες λένε ότι διαφώνησε έντονα με το Δήμαρχο για το τι οφειλές θα πληρωθούν με το δάνειο, πότε και για ποιο λόγο αυτές δημιουργήθηκαν και για όλη τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί σε σχέση με αυτό.
Δεν είναι λίγες οι «κουβέντες του καφενείου» που κάνουν λόγο για ολοκλήρωση των διαδικασιών του δανείου και για ήδη έγκρισή του από το Υπουργείο και που παρουσιάζουν όσους απείχαν από το Συμβούλιο της Δευτέρας, ως μόνους και κύριους υπεύθυνους για το ότι το δάνειο δεν θα φτάσει τελικά στην Κάρυστο και για το ότι δεν τελείωσε το θέμα με τον προϋπολογισμό.
Η 11σέλιση έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, του άρθρου 262 του ν. 3852/10, του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία εδώ και ένα μήνα έχει στα χέρια του η διοίκηση του Δήμου, σε καμία περίπτωση και σε κανένα σημείο της δεν κάνει λόγο για έγκριση του δανείου.
Αυτό που αναφέρει είναι ότι, σύμφωνα με τα όσα γραπτώς προσκόμισε στην επιτροπή ο Δήμος και τα όσα είπε προφορικά στην Επιτροπή η Αντιδήμαρχος (Οικονομικών;), Γωγώ Τζαβάρα, με το ποσό του 1.500.000 € όντως ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός και ότι ο Δήμος οφείλει να κάνει μια σειρά από ενέργειες μέχρι να φτάσει στην έγκριση του δανείου.
Πρώτη και αυτονόητη να έχει εγκριθεί πρώτα ο προϋπολογισμός και που μαζί με αυτόν, ως συνοδευτικό στοιχείο του, θα υπάρχει ένα Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης, που πρέπει να ψηφιστούν μαζί και συνιστά ταυτόχρονα έγκριση για τη σύναψη του δανείου, που τέτοιο όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει έρθει ποτέ προς ψήφιση, σε καμία από τις φορές που ο προϋπολογισμός ή μέρη του ... ψηφίζονται.
Να τονιστεί ότι το δάνειο δίνεται για ισοσκέλιση προϋπολογισμού και αφορά μόνο την πληρωμή οφειλών προηγούμενων ετών των τέως Δήμων και του ενιαίου Δήμου Καρύστου, μέχρι και την 31-12-2011, με την δέσμευση ότι δεν θα δημιουργηθούν στο μέλλον νέες οφειλές και θα ακολουθηθεί πιστά το Μητρώο Δεσμεύσεων του Δήμου, το οποίο και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνταξη του δανείου και το οποίο θα πρέπει να τηρείται πιστά και να αναρτάται στο διαδίκτυο.
Ο λόγος οι προϋποθέσεις και οι δεσμεύσεις με τις οποίες δίνεται το δάνειο στους Δήμους είναι σαφές ότι το κάνουν να πρόκειται για ένα «Δημοτικό Μνημόνιο», που επιβάλλει την πλήρη γνώση των συμβούλων που θα το ψηφίσουν, όσο και των κατοίκων που θα κληθούν για χρόνια να το πληρώσουν, τι τρύπες κλείνουν με αυτό.
Η δυστοκία που παρατηρείται στη δημοτική ομάδα του Δημάρχου για την ψήφισή του, αν μη τι άλλο δείχνει ότι οι σύμβουλοι δεν έχουν επαρκή γνώση, ενώ από το περιβάλλον του δημάρχου διαρρέεται ότι το πρόβλημα το δημιουργεί η "εσωτερική αντιπολίτευση", που στόχο έχει να παρεμποδίσει την παραγωγή έργου στο Δήμο.
Μέλη της, από το Δήμαρχο χαρακτηριζόμενης, "εσωτερικής αντιπολίτευσης" δηλώνουν ότι «θα τα πούμε όλα την Κυριακή στο Συμβούλιο κι είναι μια καλή ευκαιρία που ο Δήμαρχος έχει καλέσει και κόσμο για να μάθουν πόσο εύρυθμα λειτουργεί ο Δήμος».
Οι "παροικούντες στην Ιερουσαλήμ" περιμένουν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση και της "εσωτερικής" και της "εξωτερικής" αντιπολίτευσης, ειδικά μετά και την κυκλοφορία, από χέρι σε χέρι, μέσα στην Κάρυστο, της 11σελιδης έκθεσης και τα κενά ή τα ερωτηματικά που αυτή τους δημιουργεί.
Πάνω και πέρα από όλα, όμως, αυτό που περιμένει η πόλη είναι την Κυριακή να δοθεί λύση στο αδιέξοδο για να σταματήσει να αιμορραγεί οικονομικά, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Μανώλης και να αποκτήσει επιτέλους ο Δήμος προϋπολογισμό, που την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τη σύνταξη και έγκρισή του έχει η Δημοτική Αρχή και οι σύμβουλοι της.
Για Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης πατήστε ΕΔΩ
Για το Μητρώο Δεσμεύσεων πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου