Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Προβληματισμοί μπροστά στην ΒΙΑ.

Τι συνέβη τελικά με τα επεισόδια σχετικά με την παράσταση στο Χυτήριο?

Πρώτη άποψη, ήταν ένα συνονθύλευμα παλαιοημερολογιτών, φανατισμένων, και μελών της ΧΑ, με σχεδόν γραφικό τρόπο να προσπαθούν να επιβάλουν την απαγόρευση μιας παράστασης που κατά την γνώμη τους προσέβαλε τα ήθη τους και την πίστη τους.

Σημειώθηκαν επιθέσεις λεκτικής ψυχολογικής και σωματικής βίας, ενεπλάκησαν τα ΜΑΤ σε μια χλιαρή και του τύπου παρουσία, όπως και αντιδράσεις από άλλες αντίθετες ομάδες που υποστήριζαν την ελευθερία έκφρασης στην Τέχνη.

Αναρτήθηκαν χιλιάδες κείμενα σε εφημερίδες, και ηλεκτρονικά μέσα, ελέχθησαν θέσεις και αντιθέσεις, ανταλλάχθηκαν ύβρεις εκατέρωθεν, και έγιναν μακροσκελείς αναφορές από ειδικούς και απλούς πολίτες.

Το συμπέρασμα είναι τόσο θλιβερό όσο και τα γεγονότα.

Η επίθεση στο θέατρο ήταν εκτός των άλλων και αντίποινα γιατί είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες σε ταινία και βιβλία που υποστήριζαν γεγονότα και θέσεις φίλιες προς αυτούς.
Επομένως το ένα σκέλος, ήταν, Οφθαλμός αντί Οφθαλμού.

Το άλλο σκέλος, δεν είναι παρά η παρουσία μιας πολιτικής δύναμης που προχωρά μπροστά και κοιτά πίσω τους ποιος θα ακολουθήσει,
Ανάλογα το πλήθος, καθορίζει και την πάρα πέρα συμπεριφορά.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι ο περισσότερος κόσμος είναι έτοιμος να δικαιολογήσει συμπεριφορές που αλλιώς δεν θα δικαιολογούσε, όταν αισθάνεται ότι απειλείται το οτιδήποτε που έχει μάθει να τον οριοθετεί σαν προσωπικότητα.

Έτσι, πολύ ευγενείς άνθρωποι, δεν βρήκαν να πουν τίποτα αρνητικό για την ΧΑ, όσο αφορά τα επεισόδια, παρά μόνο ότι καλό θα ήταν να υπάρχει σεβασμός στα πιστεύω της πλειοψηφίας.

Συμφωνώ απολύτως. Όμως, ...όμως το θεατράκι χωράει πολύ λίγο κόσμο, και όποιος πάει πρέπει να πληρώσει για να μπει, επομένως αυτή η αντίδραση δεν ακυρώνει το δικαίωμα της μειοψηφίας να εκφράζεται? Πως λέγονται οι κοινωνίες που δεν δίνουν δικαίωμα έκφρασης στις μειοψηφίες?

Η τοποθέτηση ότι "δεν μπορεί να δίνονται στάδια στους μουσουλμάνους από την μια και από την άλλη να ανεβαίνουν τέτοιες παραστάσεις!" δεν μπορεί παρά να είναι άκυρη, αφού τα στάδια δίνονται από την πολιτεία ενώ το θέατρο είναι μια ιδιωτική επιχείρηση.
Το αίσθημα της απειλής που απλώνεται είναι αμφίδρομο με τις διάφορες ομάδες να οχυρώνονται και να επιτίθενται, να αμύνονται και να παραπλανούν, διασπείροντας την παράνοια του φόβου και της βίας όλο και περισσότερο όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό.
Τα διαγγέλματα του Λιακόπουλου, φαίνεται να χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερο τους πολίτες αυτού του Κράτους, και δεν θα πω, Χώρας, ούτε Έθνους.

Το φαινόμενο της πεταλούδας, υποστηρίζει ότι αν μια πεταλούδα πετάξει στην Ρωσία, ο αέρας θα επηρεαστεί μέχρι την Αφρική.

Στα λίγα χρόνια που προηγήθηκαν δεν πέταξε απλά μια πεταλούδα, αλλά έγιναν σεισμοί, σε κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Έγιναν και γίνονται εξεγέρσεις, εμφύλιοι, πόλεμοι ,κρυφοί και φανεροί, ενώ η Χώρα μας εξακολουθεί να είναι στο κέντρο ενός χρηματοπιστωτικού πολέμου από την μια, έχοντας ολοένα και μεγαλύτερες απειλές από την άλλη.

Πως ήταν δυνατόν να μην φέρει αλλαγές στην συμπεριφορά και στην σκέψη των ανθρώπων?
Πως ήταν δυνατόν να μην θέλουν όλοι όντας ευρισκόμενοι σε συνεχή πίεση, να βρουν κάτι η κάποιον να τους αφαιρέσει ένα κομμάτι από το βάρος που κουβαλάνε?
Πως ήταν δυνατόν να μην κλείσουν τα μάτια σε πολλά, για να ακολουθήσουν όποιον δυναμικά τους τάζει ότι θα τους δώσει πίσω λίγη από την χαμένη τους αξιοπρέπεια?
Πως περιμένουμε μέσα σε 3 χρόνια να αλλάξουν τα πάντα αλλά όχι η καλή και ανεκτική συμπεριφορά μας?

Άκουσα στην τηλεόραση να φωνάζουν κάποιοι γεμάτοι αγανάκτηση για την μειοψηφία της ΧΑ.
Δεν είναι μειοψηφία..είναι η καλπάζουσα νέα δυναμική της κοινωνίας και όσο τα πράγματα στην Συρία δυσκολεύουν τόσο ο φόβος για νέα κύματα μεταναστών μεγαλώνει και άλλο τόσο ανεβαίνουν τα ποσοστά της ΧΑ.

Είναι αδύναμη η φύση του ανθρώπου, ίσως για αυτό να υποτάσσονται τόσο εύκολα σε όποιον είναι η φαίνεται δυνατός. Η κοινή λογική έχει από καιρό ισοπεδωθεί, αλλοιωθεί, εκμαυλιστεί αλλοτριωθεί.. Όποιο ρήμα και να διαλέξετε, το άλλο θα είναι συμπλήρωμα.

Η Βία είναι εδώ, και όσο η ψυχολογική και λεκτική βία των καναλιών και των μέτρων μεγαλώνει, άλλο τόσο θα μεγαλώνει και η ωμή βία κάθε είδους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου