Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχόλια για την παράσταση του Χορευτικού, "90 χρόνια θύμησες"

Χτες το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του Γιοκαλείου Ιδρύματος, έλαβε χώρα η παράσταση του Χορευτικού Καρύστου, με μεγάλη επιτυχία.

Όλα κύλησαν ομαλά, τα χορευτικά ήταν καταπληκτικά, οι εικόνες συγκινητικές, τα κείμενα ενημερωτικά και ιστορικά μέσα από το πρίσμα της ζωής των καθημερινών ανθρώπων.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια βαθιά αντιρατσιστική εκδήλωση που διατράνωνε την ανάγκη της Ειρήνης για την ομαλή συμβίωση των λαών.

Μιας και συμμετείχα στην παράσταση, είχα την ευκαιρία να δω και τις πρόβες αλλά και να μοιραστώ την αγωνία των συντελεστών για την θετική έκβαση της.

Με εντυπωσίασαν πάρα πολύ ορισμένα πράγματα και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Πρώτα από όλα, η πολύ ευγενική αλλά και γεμάτη πάθος για την τέχνη της, διδασκαλία της κ.Λίτσας Βουλή, της δασκάλας του χορού.
Διοργάνωσε την παράσταση, βρήκε τα κείμενα, συντόνισε τις ομάδες. Προκομμένη και δημιουργική, της αξίζουν χίλια μπράβο.
Δεύτερον, η άψογη συμπεριφορά των εφήβων. Προσεκτικά, με σεβασμό στην δασκάλα τους, με ομαδικό πνεύμα  συνεργασίας, με έκδηλη την αγάπη για τον χορό και την παράδοση, έχουν φτάσει την ομάδα τους σε υψηλό επίπεδο παρουσίασης.
Τρίτον ,η αφοσίωση των μεγάλων , που τόσα χρόνια όχι μόνο κρατούν ζωντανό το χορευτικό των ενηλίκων, αλλά προσελκύουν και νέα μέλη, έτσι ώστε επιτέλους, να μπορούμε να απολαμβάνουμε χορούς που χρειάζονται άντρες και γυναίκες.
Τέταρτον, η πάντα ενεργή συμμετοχή στις παραστάσεις και στην διδασκαλία, παρουσία του δάσκαλου του χορευτικού,Γιάννη Μαμμά, που τόσα χρόνια τώρα μεταλαμπαδεύει την ανάγκη της γνώσης του ποιοι ήμαστε στις νεώτερες γενιές.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και από δω, την Κ.Λίτσα Βουλή που μου έδωσε την ευκαιρία να έχω αυτήν την όμορφη εμπειρία, και την κ. Σέβη Στελιάτου που ηχογράφησε τα κείμενα.
Όλα αυτά καλά και όμορφα, αλλά .....

Αλλά για να ανεβάζουν παραστάσεις, για να μοιράζονται μαζί με τον κόσμο την γνώση και την τέχνη τους, χρειάζονται χώρο για να εκπαιδεύονται, και χώρο για να τα παρουσιάζουν.

Μέσα στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, και τα δύο βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πριν μερικές μέρες έβρεξε πάρα πολύ και από την στέγη του Γιοκαλείου το νερό έρεε ποτάμι.
Με τις πρώτες ψιχάλες της βροχής, φοβήθηκα ότι θα μπορούσε να αναβληθεί η παράσταση...και θα μπορούσε αν η μπόρα ήταν δυνατή.

Το Γιοκάλειο Ίδρυμα έχει μια άλφα περιουσία, έχει Συμβούλιο, έχει κάτι εν τοιαύτη περιπτώσει και θα έπρεπε να μεριμνήσει για την μόνωση της οροφής.

Λέμε όλοι, Τι να κάνουμε εμείς? Τι μπορούμε να κάνουμε?

Ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά κάποιος τρόπος θα υπάρχει να διασφαλιστεί το κληροδότημα να συνεχίσει να υπάρχει για τον σκοπό που έγινε. Δηλαδή να στεγάζει έργα πολιτισμού ....


Σχόλια

Ο χρήστης ΛΙΤΣΑ είπε…
θέλω να σε ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά, γιατί απ την πρώτη στιγμή που πήρες τα κείμενα στα χέρια σου τα "αγάπησες" και τα "έκανες δικά σου", όπως και όλο τη θεματολογία της παράστασης! Μακάρι να ξανασυνεργαστούμε στο μέλλον! Με πολλή εκτίμηση, Λίτσα Βουλή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!