Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σπίτι του άστεγου έξω από την Μεγάλη Βρετανία.

Στην παράπλευρη είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας, στην έξοδο από το μετρό, βρίσκεται το "σπίτι" ενός ξεχωριστού άστεγου.
Τον είδα την ώρα που ξυπνούσε το πρωί και συμμάζευε τις κουβέρτες και τα πράγματα του.
Τα δίπλωσε τακτικά και από πάνω έστρωσε μια άσπρη πετσέτα. Πάνω από την πετσέτα έβαλε έναν μικρότερο και έναν μεγαλύτερο χιονάθρωπο λούτρινο, ενώ δίπλα στα πόδια της καρέκλας του, άφησε ένα μπουκάλι μικρό με νερό σαν βάζο, με ένα πράσινο κλαράκι.

Συνηθίζουμε να λέμε, και είναι αλήθεια φυσικά, ότι όταν βλέπουμε τους άστεγους, μας σφίγγεται η καρδιά και λυπούμαστε βαθύτατα για την βάσανο των ανθρώπων.
Όμως, στην δική του περίπτωση, η νοικοκυροσύνη και η ευαισθησία, ο ρομαντισμός και η καλαισθησία, ήταν αυτό που ξεχείλιζε και έπνιγε όποιο άλλο συναίσθημα.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι είναι δυνατόν να φανεί κάτι τέτοιο σε ένα τοσοδούλι απομεινάρι σπιτικού, σε ένα αυθαίρετο ζωής πεταμένης στον δρόμο, αλλά είναι αλήθεια.

Δεν ζητούσε ελεημοσύνη εκεί. Εκεί ήταν το σπίτι του...
Εκεί έριξε πάνω του και το αδιάβροχο όταν ξεκίνησε η βροχή, εκεί στάθηκε σαν άγαλμα, μέχρι να τελειώσει.

Συνήθως φωτογραφίζουμε εύκολα όλα αυτά που ξεχωρίζουν και οι φωτογραφίες κατακλύζουν το διαδίκτυο και περνούν στα μέσα δικτύωσης, και αυτό έκανε διακριτικά ένα φωτογράφος από την απέναντι γωνία.
Όμως, εκείνη την στιγμή, μου φάνηκε ότι ήταν σαν να άνοιγα την πόρτα σε ένα ξένο σπίτι για να φωτογραφίσω το δέντρο τους, τα παιδικά τους παιχνίδια, χωρίς την άδεια τους, μιας και τα ταπεινά του στολίδια, δεν ήταν για μας, τους θεατές περαστικούς, αλλά για αυτόν, μέσα σε νοητούς τοίχους και υποτιθέμενες σχέσεις.

Ο Άστεγος έξω από την είσοδο της Μ.Βρετανίας, θυμάται τα Χριστούγεννα και ίσως να μην έχει ούτε ένα σπίρτο για να ονειρευτεί σαν παραμύθι μια καλύτερη ζωή.
Ο άστεγος της Μ.Β, κάνει το κλαράκι στο πλαστικό μπουκάλι, δέντρο στολισμένο έτοιμο να δεχτεί τα δώρα και να μοιράσει χαρά.
Ο άστεγος έξω από την Μ.Β, κρύβει μια ψυχή σπάνια μέσα στα χαμηλωμένα μάτια, μια όρθια αξιοπρέπεια μέσα στην καμπουριασμένη πλάτη.

Μακάρι να μπορούσα να τον πάρω από το χέρι και να τον οδηγήσω κάπου που θα μπορούσε να έχει μια πιο εύκολη ζωή, με ένα κρεβάτι και ένα ζεστό στρώμα τουλάχιστον, αλλά μιας και αυτό δεν γίνεται, ίσως γίνει ένα θαύμα και διαβάζοντας κάποιος για κείνον , μπορέσει να τον βοηθήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!