Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη και κάτι λίγα σχόλια ...

Κουράστηκα να σας πω την αλήθεια..Κουράστηκα μέχρι να φτάσω στο τέλος της τοποθέτησης και αρκετά δεν τα κατάλαβα ...
Αυτή η ξύλινη πολιτική γλώσσα με κουράζει αφάνταστα, αλλά ίσως έτσι μιλάνε στις συναντήσεις..
Τι να σας πω! Δεν έχω πάει και ποτέ..

Τέλος πάντων, αυτό που πιστεύω και μέσα από την πείρα της ζωής έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι το σωστό, (το καλό του να μεγαλώνεις!) είναι ότι όλοι οι αδύναμοι χρειάζονται στήριξη.

Στο φιλελεύθερο σύστημα δεν προβλέπεται μεγάλη στήριξη και κοινωνικό κράτος ενώ στα αριστερά θεωρείται δεδομένο.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, δεν μπορούν να εξελιχθούν ούτε καν να επιβιώσουν σε μια ανελέητη και σκληρή ελεύθερη αγορά. Δεν είναι χρέος της κάθε κοινωνίας να στηρίζει τα αδύναμα μέλη της?
Πως θα γίνει κάτι τέτοιο χωρίς δημόσια υγεία ? Πως θα γίνει χωρίς παροχές και οργανισμούς που θα μπορούν να απορροφήσουν  αυτούς τους ανθρώπους αλλά και ταυτόχρονα να ελευθερώνονται οι πιο -ικανοί- να εξελιχθούν χωρίς να έχουν στην πλάτη τους το βάρος των υπολοίπων είτε σαν οικογένεια είτε σαν περίγυρος?
Πως θα προχωρήσουν ,παραδείγματος χάριν, τα ταλαντούχα παιδιά αν έχουν οικογενειακά βάρη που τα λυγίζουν?

Η Παιδεία είναι σίγουρο ότι πρέπει να είναι δημόσια. Ένα ενιαίο σύστημα σε όλο την χώρα με δασκάλους ελεύθερους και καταρτισμένους μακρυά από εκβιασμούς γονέων και τοπικών αρχών για το πως και το γιατί. Υπάρχουν μηχανισμοί αξιολόγησης που πρέπει να ενεργοποιηθούν και όχι να καταργηθεί η δημόσια Παιδεία.
Να υπάρξουν όμως χορηγοί για να στηρίζουν τις Εστίες και την σύνδεση με την αγορά.
Τι δουλειά έχει το βρέφος ο πρωτοετής να αποφασίσει για τα θέματα του Πανεπιστημίου δεν μπορώ να το καταλάβω.
Αυτό το μπάχαλο δεν μπορεί να σταματήσει? Γιατί τόσες αντιδράσεις?

Όσο αφορά το νερό το ρεύμα οι δρόμοι τα λιμάνια, οι παραλίες, είναι κοινωνικά αγαθά και δεν πρέπει να περάσουν στους ιδιώτες. Δουλεύουμε και πληρώνουμε φόρους για ποιο λόγο ?

Αντί λοιπόν να ονειρεύονται το ξεπούλημα και των πουλιών που πετάνε, ας δουλέψουν σωστά και με υπευθυνότητα και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί χωρίς φοβίες και ενδοιασμούς.

Φαντάζομαι ότι όλα αυτά είναι αριστερά και για αυτό υποθέτω ότι είμαι και γω κάπου στην αριστερά.
Από την άλλη μεριά ευχαρίστως πιστεύω ότι πρέπει να συνεργάζονται σε προβλήματα με όποιον ξέρει και αγωνίζεται όπως ο Καμμένος για τα cds ας πούμε.

Το θέμα είναι ότι δεν μου προκαλεί κανείς εμπιστοσύνη για την θέση του αρχηγού σε αυτήν την δύσκολη στιγμή. Όλοι μου φαίνονται ελλειπείς και λίγοι..για να μην αναφέρω όλους όσους προσβλέπουν  σε θέση κοντά σε κάποια εξουσία, έστωκ αι για την λόξα τους που λέει ο λόγος..
Υπάρχουν και τα κοράκια σε κάθε νέα κίνηση που δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν το τι αντιπροσωπεύει αλλά πάνε κοντά γιατί ελπίζουν σε κάποιου είδους αποκατάστασης η να μην χάσουν την θέση που έχουν στο δημόσιο ..(στους καιρούς που ζούμε όλα τα βλέπουμε..)

Το νέο κόμμα θέλει δύναμη, και η δύναμη μεταφράζεται με πολλούς ψήφους, και έτσι ανοίγουμε την βεντάλια να αερίζονται όλο και περισσότεροι...
Κάτι πρέπει να ψηφίσουμε να ξεφύγουμε από τους παλαβούς αλλά τι να πω...Ας κάνει ο καθένας ότι τον φωτίσει ο Θεός...Τώρα το τι θα γίνει...
Θα δείξει...ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ένας από του κύριους λόγους που ώθησε πολλούς από εμάς να είμαστε σήμερα εδώ είναι η περιβόητη «κρίση». Δηλαδή αυτή η βίαιη ενδοκαπιταλιστική διαμάχη που στο μέσον της βρίσκεται και βιώνει όλες τις αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο η εργατική τάξη, αλλά και όλα τα μικρομεσαία στρώματα

της κοινωνίας.
Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι στόχος όλων μας είναι η ανατροπή των «μνημονιακών» πολιτικών που εφάρμοσαν οι τελευταίες κυβερνήσεις και οδήγησαν στη φτωχοποίηση μεγάλου κομματιού του πληθυσμού, στην αναξιοπρέπεια και την ανασφάλεια για το αύριο όλων των υπολοίπων.
Αναμφίβολα και αυτός είναι ένας στόχος. Η άμεση ίσως προτεραιότητα μας, πράγματι, δεν μπορεί να είναι άλλη, από το να αποκτήσει και πάλι ελπίδα και δικαίωμα στη ζωή ολόκληρη η κοινωνία. Κι αυτό, αδιαμφισβήτητα, δεν μπορεί να γίνει μέσα στο πλαίσιο που θέτουν τα «μνημόνια» και όλες αυτές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που οδηγούν σε κοινωνικό τέλμα και εξαθλίωση.
Όμως, για εμάς, τα μέλη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τους οραματιζόμενους τη δίκαιη κοινωνία, τους σοσιαλιστές, αυτός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο κύριος στόχος.
Η ενδοκαπιταλιστική κρίση, είναι και αντιμετωπίζεται από όλους εμάς ως μια έμφυτη καπιταλιστική διαδικασία.
Η κρίση δεν είναι για τη Ριζοσπαστική Αριστερά μια ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η κοινωνία, εξαιτίας πιθανών λαθών ή παραλήψεων του παρελθόντος και που διορθώνοντας τα θα γίνουν όλα όπως ήταν πριν και η ζωή θα συνεχιστεί.
Η Ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να αντιμετωπίσει την κρίση ως μία διαδικασία βελτίωσης και τελικά ανατροπής των κοινωνικών συσχετισμών που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια η σοσιαλδημοκρατία και ο νεοφιλελευθερισμός.
Η κρίση μπορεί να αποδειχθεί το μέσο με τη χρήση του οποίου η Ριζοσπαστική Αριστερά θα κάνει κτήμα της κοινωνίας ιδέες και αντιλήψεις που χάθηκαν στα χρόνια της κυριαρχίας της σοσιαλδημοκρατίας και του θατσερισμού, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.
Αλληλεγγύη, αξιοκρατία, ισότητα, συλλογική δράση, κοινωνική συμμετοχή, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και τελικά σοσιαλισμός, είναι οι ιδέες που έχουμε την ευθύνη να μεταλαμπαδεύσουμε στην κοινωνία και να βοηθήσουμε στην εδραίωση τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μπορεί -και ταυτόχρονα οφείλει- να αποτελέσει το φορέα μεταλαμπάδευσης, το μέσο (το όχημα) που θα χρησιμοποιήσει ο λαός για να κάνει την κοινωνία δικαιότερη και θα μετατρέψει το κράτος σε ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίζει τη διαβίωση, τη μόρφωση, την υγεία και την κοινωνική συμμετοχή όλων, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.
Κατά την άποψη μας, δύο θα πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος αυτός πολιτικός φορέας που επιχειρούμε να δημιουργήσουμε και θα εξυπηρετήσει την επίτευξη όλων των στόχων που προαναφέρθηκαν.
Πρώτον, ο νέος αυτός πολιτικός φορέας θα πρέπει να κάνει φανερό σε όλους, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, ότι δεν έχει την πρόθεση και δεν περνά καν απ` το μυαλό όλων μας, κατά τη διάρκεια της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σ` έναν νέο, πιο πλατύ, πιο ευρύ, κοινωνικό φορέα να μετεξελιχθεί σε τίποτα άλλο πάρα τον φορέα αυτό που θα ενσαρκώσει και θα μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες και τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, δεν είναι, και κυρίως δεν θα γίνει μία ακόμα έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και οφείλει να είναι στο μέλλον εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής, Δημοκρατικής, Σοσιαλιστικής Αριστεράς.
Και στόχος του είναι και θα παραμείνει στο μέλλον, η ανατροπή των καπιταλιστικών κοινωνικών συσχετισμών, προς όφελος της Δημοκρατίας και της κοινωνίας ολόκληρης.
Δεύτερο στοιχείο, που είναι εξίσου σημαντικό με τα ζητήματα που αφορούν στον ξεκάθαρο και σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό του νέου αυτού φορέα, είναι αυτό της λειτουργίας του κόμματος. Εν πολύς, η λειτουργία του κόμματος είναι και αυτή που διασφαλίζει, σε μεγάλο βαθμό, την τήρηση του ιδεολογικού προσανατολισμού.
Τα μοντέλα οργάνωσης των σύγχρονων, αστικών αλλά και μη αστικών, κομμάτων οδήγησαν σε παταγώδη κοινωνική αποτυχία. Απ` τη μια κόμματα «αρχηγοκεντρικά», με ισχυρές κομματικές διεργασίες ανοιχτές σε λίγους και απ` την άλλη κόμματα συγκεντρωτικά, στηριζόμενα στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και το αλάθητο και άκριτο της ηγετικής ομάδας, είναι κόμματα που δεν μπορούν να απαντήσουν στις σύγχρονες κοινωνίες και τα επιτακτικά προβλήματα τους.
Διεκδικούμε και επιδιώκουμε ένα κόμμα Δημοκρατικό. Ένα κόμμα στο οποίο η σύνθεση και όχι η αντιπαράθεση των απόψεων αποτελεί την αρχή.
Ένα κόμμα που η απόφαση προκύπτει μέσω, συμμετοχικής και διαλογικής διαδικασίας απ` τη βάση.
Ένα κόμμα χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς, φυλετικούς ή οποιουσδήποτε άλλους περιορισμούς και αποκλεισμούς.
Ένα κόμμα στο οποίο οι απόψεις όλων είναι ίσες και δεν αποκλείονται ή ποινικοποιούνται.
Ένα κόμμα στο οποίο επαρχία και κέντρο εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο
Ένα κόμμα που δεν έχει στόχο την «κατάληψη» της εξουσίας και τον κρατισμό, αλλά θα στηρίζει και θα στηρίζετε στη δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς, όλων των πολιτών.
Σύντροφοι, στην Κάρυστο το 2009 μας ψήφισαν 257 άτομα. Το 2012 μας εμπιστεύθηκαν 2107. Ας μην τους απογοητεύσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου