Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένας Πειραιώτης στην Ραφήνα...

Προχωρημένο απόγευμα στο λιμάνι της Ραφήνας.
Η θάλασσα αμίλητη, τα καράβια με  ανοικτό  το στόμα,  οι ταβέρνες άδειες και οι σκύλοι τοκιστές σουλατσαδόροι ...
Το καφενεδάκι μικρό με παρδαλές καρέκλες, κόκκινες μπλε κίτρινες, η νάυλον τέντα κόβει τον δρόμο και η αφήγηση του Πειραιώτη ξεκινά με σταθερή και καθαρή φωνή..

Ο συνομιλητής δεν διακόπτει παρά για να συμφωνήσει, σχεδόν μονολεκτικά στα λεγόμενά του, σχεδόν για να του δώσει πάσα να συνεχίσει την αναζήτηση στις αναμνήσεις του ακόμα πιο βαθιά πίσω στον χρόνο.

Ο Πειραιώτης  πυ γεννήθηκε στην ερημιά της Νεάπολης , θυμήθηκε τα νιάτα του, τότε που ο Σκαραμαγκάς είχε την καλύτερη θάλασσα και τα παιδιά περνούσαν όλη τους την μέρα παίζοντας με την θάλασσα και τον αέρα.
Τότε, το Ναυτικό είχε πιάσει μια άκρια και καθόλου δεν επηρέαζε την φύση και το αίσθημα ελευθερίας των μικρών εξερευνητών της δικής τους παραλίας.

Θυμήθηκε τις παράγκες, τα προσφυγικά, τα κουφετάδικα που δούλευε η φτωχολογιά και πήγαιναν ψωμί στο σπίτι.

Οι αναμνήσεις του έφτασαν μέχρι το τρενάκι που πήγαινε μέχρι το Πέραμα και όσοι δεν είχαν λεφτά, κρεμόντουσαν σαν τα σταφύλια από πίσω, πέρασαν από το πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας, από τις γιορτές κρασιού στο Δαφνί, και έφτασαν στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου με την πάντα να παίζει στους δρόμους.

Αναπόλησε τον Δήμαρχο Σκυλίτση, που 'έκανε τον Πειραιά, Παρίσι" με το να πλένει τους δρόμους κάθε μέρα, να φτιάχνει πλαζ, και να στολίζει τον Πειραιά, κάνοντας τον στα μάτια του νεαρού Πειραιώτη, ένα ζωντανό παραμύθι.

Ο παλιός Πειραιώτης ατένιζε την θάλασσα της Ραφήνας, αλλά μέσα από τον καπνό του τσιγάρου, έβλεπες ότι τα μάτια του κοίταζαν πεντακάθαρα μέσα στο σκοτάδι, το φως της νιότης του.


Σχόλια

Ο χρήστης Evie είπε…
Γεια σου Σοφία μου! Ο παλιός Πειραιώτης μπορεί να είναι και η παλιά Αθηναία που δεν θα θέλει να είναι μικρότερη από 36-37 χρονών, αλλά να μπορεί να δει έστω για λίγο μια Αθήνα όπως όταν μεγάλωνε.... αλλά..... λόγια και χρόνο δεν τον φέρνουμε πίσω.

Καλές γιορτές μαζί με την οικογένειά σου Σοφία!!!
Ο χρήστης ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε…
Καλημέρα Εύη!
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ωραία τα έλεγε.Πήρα ένα στυλό και σημείωνα, όσα προλάβαινα.. Έτσι είναι, ο χρόνος φεύγει, το κακό είναι ότι πολλοί δεν διδάσκονται τίποτα...
Πολλα΄φιλιά και ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!