Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Ένας Πειραιώτης στην Ραφήνα...

Προχωρημένο απόγευμα στο λιμάνι της Ραφήνας.
Η θάλασσα αμίλητη, τα καράβια με  ανοικτό  το στόμα,  οι ταβέρνες άδειες και οι σκύλοι τοκιστές σουλατσαδόροι ...
Το καφενεδάκι μικρό με παρδαλές καρέκλες, κόκκινες μπλε κίτρινες, η νάυλον τέντα κόβει τον δρόμο και η αφήγηση του Πειραιώτη ξεκινά με σταθερή και καθαρή φωνή..

Ο συνομιλητής δεν διακόπτει παρά για να συμφωνήσει, σχεδόν μονολεκτικά στα λεγόμενά του, σχεδόν για να του δώσει πάσα να συνεχίσει την αναζήτηση στις αναμνήσεις του ακόμα πιο βαθιά πίσω στον χρόνο.

Ο Πειραιώτης  πυ γεννήθηκε στην ερημιά της Νεάπολης , θυμήθηκε τα νιάτα του, τότε που ο Σκαραμαγκάς είχε την καλύτερη θάλασσα και τα παιδιά περνούσαν όλη τους την μέρα παίζοντας με την θάλασσα και τον αέρα.
Τότε, το Ναυτικό είχε πιάσει μια άκρια και καθόλου δεν επηρέαζε την φύση και το αίσθημα ελευθερίας των μικρών εξερευνητών της δικής τους παραλίας.

Θυμήθηκε τις παράγκες, τα προσφυγικά, τα κουφετάδικα που δούλευε η φτωχολογιά και πήγαιναν ψωμί στο σπίτι.

Οι αναμνήσεις του έφτασαν μέχρι το τρενάκι που πήγαινε μέχρι το Πέραμα και όσοι δεν είχαν λεφτά, κρεμόντουσαν σαν τα σταφύλια από πίσω, πέρασαν από το πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας, από τις γιορτές κρασιού στο Δαφνί, και έφτασαν στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου με την πάντα να παίζει στους δρόμους.

Αναπόλησε τον Δήμαρχο Σκυλίτση, που 'έκανε τον Πειραιά, Παρίσι" με το να πλένει τους δρόμους κάθε μέρα, να φτιάχνει πλαζ, και να στολίζει τον Πειραιά, κάνοντας τον στα μάτια του νεαρού Πειραιώτη, ένα ζωντανό παραμύθι.

Ο παλιός Πειραιώτης ατένιζε την θάλασσα της Ραφήνας, αλλά μέσα από τον καπνό του τσιγάρου, έβλεπες ότι τα μάτια του κοίταζαν πεντακάθαρα μέσα στο σκοτάδι, το φως της νιότης του.


2 σχόλια:

Evie είπε...

Γεια σου Σοφία μου! Ο παλιός Πειραιώτης μπορεί να είναι και η παλιά Αθηναία που δεν θα θέλει να είναι μικρότερη από 36-37 χρονών, αλλά να μπορεί να δει έστω για λίγο μια Αθήνα όπως όταν μεγάλωνε.... αλλά..... λόγια και χρόνο δεν τον φέρνουμε πίσω.

Καλές γιορτές μαζί με την οικογένειά σου Σοφία!!!

sofiascomments είπε...

Καλημέρα Εύη!
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ωραία τα έλεγε.Πήρα ένα στυλό και σημείωνα, όσα προλάβαινα.. Έτσι είναι, ο χρόνος φεύγει, το κακό είναι ότι πολλοί δεν διδάσκονται τίποτα...
Πολλα΄φιλιά και ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Δημοσίευση σχολίου