Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Παραδείγματα σχολικής βίας, δίπλα μας.

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολύ αρθρώνεται λόγος για την σχολική βία.
Όλο και περισσότερα δημοσιεύματα περιγράφουν μια κατάσταση γνωστή χρόνια, αλλά κρυμένη κάτω από τα παχιά χαλιά της ανοχής και της σιωπής .

Το δικό μου το παιδί, το δικό σου το παιδί, το παιδί του γείτονα, το ξένο παιδί που ήρθε από άλλη πόλη, που ήρθε από άλλη χώρα, μεταφέρουν τα βιώματα ,τις αντιλήψεις, τα ελλείματα, την παιδεία, και τις επιρροές της κοινωνίας μέσα στις τάξεις και τις σχολικές αυλές,δημιουργώντας μια μικρογραφία του κόσμου των μεγάλων.

Ρώτησα πέντε παιδιά να μου γράψουν σε ένα χαρτί ένα όνομα παιδιού που ασκεί ενδοσχολική βία, δίνοντας τους ένα μικρό κατάλογο με τα χαρακτηριστικά του όπως

Είναι νταής,
προκαλεί λεκτικά και προσβάλει τους άλλους
τραμπούκος.
ασκεί σωματική βία
επιθετικότητα στην συμπεριφορά γενικά.

Κάθε παιδί μου έγραψε και ένα άλλο όνομα.

Κάθε παιδί, μου είπε και μια άλλη ιστορία, με την χειρότερη αυτή όπου ένα παιδί άλλης εθνικότητας δέχτηκε σωματική πρόκληση από ένα νταή, και όταν του απάντησε όπως θα απαντούσε ο καθένας σε μια τέτοια περίπτωση, δέχθηκε την απειλή ότι θα τον κανονίσουν μετά το μάθημα, όπως και έγινε, αφού μαζεύτηκε η παρέα του, έκανε ένα κύκλο και αφού τον εκφόβισαν αρκετά τον πέταξαν κάτω...

Υπάρχουν πολλά άρθρα σε σελίδες υγείας και ψυχολογίας για το θέμα, και δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε εδώ το θέμα περισσότερο.
Πρέπει όμως να δεχτούμε, ότι συμβαίνει και στα σχολεία μας και να μη κλείνουμε τα μάτια μήπως και θίξουμε το καλό μας όνομα.

Η βία που αναπτύσσεται στις αυλές των σχολείων, είναι σίγουρο ότι θα βγει στον δρόμο, θα μπει στα σπίτια, στις σχέσεις και εν τέλει θα δηλητηριάσει την κοινωνία ακόμα περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου