Με «fast track» κτηματολόγιο - δασικοί χάρτες
Σαρωτικές αλλαγές στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτος, ενώ άφησε ανοιχτό, με πρόσχημα την επίσπευση του έργου, να γίνουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα παρακάμπτουν τις συνταγματικές διατάξεις για προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, και για το τι είναι δάσος, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα έναν ευρύ αποχαρακτηρισμό δημόσιων δασικών εκτάσεων, που θα δοθούν έτσι βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «είναι προβληματικό που συγκρίνουμε τις δασικές εκτάσεις με αεροφωτογραφίες του 1940. Μια γενναία απόφαση που θα μπορούσαμε να πάρουμε θα ήταν να δούμε τι υπάρχει σήμερα και να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για τη σύνταξη των δασικών χαρτών»!
Σχετικά με τις εξαγγελίες για εμπλοκή ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, επανέλαβε πως «το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό», χωρίς να αποσαφηνίσει αν υπάρχει ενδεχόμενο μερικής εμπλοκής ιδιωτών σε επίπεδο συμπράξεων. Προανήγγειλε, ωστόσο, τη ενιαιοποίηση σε έναν φορέα του Οργανισμού Κτηματογραφήσεων και Κτηματολογίου Ελλάδας (ΟΚΧΕ) και της Κτηματολόγιο ΑΕ το μάνατζμεντ του οποίου θα έχει μια επιτροπή στην οποία δεν αποκλείεται να αποτελείται από ιδιώτες.
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Αυστριακοί, Ισπανοί, Ολλανδοί και Γερμανοί), η οποία και θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο των αλλαγών που αναμένεται να δημιουργήσει διαδικασίες εξπρές για την επίσπευση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, δήλωσε ότι από την επιτροπή περιμένει προτάσεις για το μάνατζμεντ, την επίσπευση της ανάθεσης και σύνταξης των μελετών κτηματολογίου, τις αλλαγές της νομοθεσίας για τη σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών, αλλά και για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου. Προανήγγειλε ακόμη αλλαγές στον θεσμό των υποθηκοφυλακείων κάνοντας λόγο για «ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης». Ανάφερε τέλος ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για το έργο του Κτηματολογίου για την κάλυψη του οποίου θα αναζητηθεί πηγή χρηματοδότησης, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος, δηλαδή αν αυτό θα γίνει με πρόσθετα χαράτσια.
facebook  Καβοντόρου Γη.