Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Αναμνήσεις από αετούς με χασαπόχαρτο.

Όποτε πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και βλέπω ανάρια ανάρια να πετούν χαρτετοί στον ουρανό, πάντα θυμάμαι με τη αγωνία και μαεστρία έφτιαχναν τους δικούς τους αετούς ο αδελφός μου και ο ξάδελφος μου, για να κάνουν αγώνες σκαρφαλωμένοι στα χαμηλά λιακωτά γύρω από το σπίτι μας.

Ποιος θα πήγαινε πιο ψηλά, ποιος θα έκανε τα πιο όμορφα πετάγματα, ποιανού ο καλούμα θα τέλειωνε πιο γρήγορα...και την αγωνία όταν έκαναν " πιατάκια" δηλαδή όταν έπεφτε με τούμπες ανακατεύοντας τον αέρα και τους έκανε να μαζεύουν την καλούμα γρήγορα γρήγορα, μέχρι να ξανατεντωθεί και πάλι ο αετός να πάρει την περήφανη πορεία του για όλα και πιο ψηλά, μέχρι να γίνει μια μικρή, τόση δα, κουκκίδα στον ουρανό.

Μέρες πριν, έψαχναν τα καλάμια, τις κόλλες, τους σουγιάδες που θα έκαναν τα καλάμια στέρεο σκελετό, και στο τέλος το απλό σκέτο σκληρό γκρι χαρτί που θα έπαιρνε τα όνειρα τους ψηλά, πολύ ψηλά, και θα τους έκανε τους κυρίαρχους των ουρανών.

Φυσικά, αυτά ήταν αγορίστικα πράγματα, και τα κορίτσια, και μάλιστα οι αδελφές και οι ξαδέλφες, καμιά δουλειά δεν είχαν, παρά μόνο του παρατηρητή , και του αντικαταστάτη της μητρικής φωνής όταν ξεχνιώντουσαν.

¨" Μη!! θα πέσεις! Μη πας πιο πίσω!! Πρόσεχε!! " μέχρι να μας διώξουν τελείως μιας και τους αποσπάγαμε την προσοχή από το οδήγημα του αετού και την κατάκτηση των αιθέρων.

Ακόμα υπάρχουν μερικά από αυτά τα μικρά λιακωτά τριγύρω, αλλά τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να φανταστούν το πως μεταμορφώνονταν σε πίστες, την μια για τους αετούς, την άλλη για να σημάδι, την άλλη για τοξοβολία με τις κλάρες από τις διπλανές μουριές, την άλλη για απλό πέρασμα από την μια αυλή στην άλλη...

Καμιά φορά όμως, πως τα φέρνει η ζωή αλήθεια, να ,ολοζώντανα μπρος τα μάτια μου, βλέπω τον εαυτό μου και την ξαδέλφη μου την Μαρία, να περνάμε σαν κομάντος καλιόσα το τοιχάκι, να κοιτάμε ψηλά τους αετούς και να φωνάζουμε.."Δώσε μου και μένα να τον κρατήσω λίγο!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ορεινό καταφύγιο της Όχης. Ιστορικά στοιχεία.

  Το ορεινό καταφύγιο της Όχης Αρχική   /  ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ   /  Karystion Blog   /  Το ορεινό καταφύγιο της Όχης   Το ορεινό καταφύγι...