Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσιπάκια στην εκπαίδευση.

Πολλές φορές λέμε..΅Καλά αυτό! Και ένα παιδί το ξέρει!΅

Όμως, αλήθεια, τι ξέρει ένα παιδί?

 Κυρίως, μαθαίνει πρώτον, αυτά που μαθαίνει στο σπίτι του, δεύτερον, αυτά που μαθαίνει στο σχολείο.

Παρόλο λοιπόν που δεν γίνεται τίποτα άλλο, εκτός από τη βασική μόρφωση,  παρά μια μεταφορά ηθών, χαρακτηριστικών, ιδεών, και πρακτικών, ελπίζουμε πάντα ότι η νέα γενιά θα οδηγήσει σε λύσεις και θα υπάρξει ένα καλύτερο αύριο.

Δυστυχώς έχω μεγαλώσει πια αρκετά για να έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα ωραία για τις νέες γενιές, δεν είναι κυρίως,παρά χάιδεμα στα αυτιά υποψήφιων ψηφοφόρων και άξιων συνεχιστών αυτών που ορίζουν κάθε φορά την κατεύθυνση που θέλουν να πάρει η κοινωνία.
Υπάρχουν βέβαια και φωτεινές εξαιρέσεις που πάνε τον κόσμο μπροστά, αλλά εδώ μιλάμε για τον γενικό κανόνα.

Όπως όλοι ξέρουμε πια, όλα όσα μαθαίνουν στα σχολεία, εξυπηρετούν το κράτος και τις ανάγκες του σε κάθε επίπεδο, και ως εκ τούτου, εκπαιδεύει πολίτες που θα μπορούν να συνυπάρξουν να στηρίξουν και με την σειρά τους να αναπαράγουν το μοντέλο αυτό του πολίτη.

Σαν εκπαιδευτικός, έχω έρθει πολλές φορές σε άσχημη θέση, όταν διαβάζουμε κάτι που παρουσιάζεται πολύ όμορφο και με πολλές εύσχημες εξηγήσεις για την αναγκαιότητα του,
Πιο τρανταχτό παράδειγμα, είναι αυτό με την εμφύτευση τσιπ σε παιδιά.

Μικρά παιδιά, 8, 10, 15, χωρίς να έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη με γνώσεις σε σχέση με τα προσωπικά δικαιώματα, μαθαίνουν όλα τα καλά του να έχει ένα παιδί τσιπ και να παρακολουθείτε 24 ώρες το 24ωρο.

Διαβάζω το κείμενο, και δεν μπορώ παρά να τους πω και μερικά πράγματα για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, όπως και για την γενική φιλοσοφία για το θέμα.

Όμως τα παιδιά δέχονται άκριτα αυτά που διαβάζουν στα σχολικά βιβλία. Τα θεωρούν εκ προοιμίου σωστά, και έτσι θα έπρεπε...έτσι δεν είναι?

H έστω και μικρή εξήγηση δική μου, προσαρμοσμένη στην ηλικία τους, γίνεται ένα πολυ΄δύσκολο έργο.

Πως να κάνεις τα χαμογελαστά πρόσωπα της εικόνας, το όμορφα και έξυπνα διατυπωμένο κείμενο, να φανεί κάτι αρνητικό χωρίς να φοβίσεις τα μικρά παιδιά? Χωρίς να δημιουργήσεις την εντύπωση ότι προσπαθείς να εμφυσήσεις προσωπικές απόψεις?

Έτσι εκπαιδεύονται και μεγαλώνουν πιστεύοντας κάτι για σωστό, κάτι που φαίνεται βλεδυρό και επικίνδυνο. Το μόνο αρνητικό που μπορεί κάποιος να πει  και να γίνει δεκτό χωρίς αντίρρηση είναι η υπόθεση της μόλυνσης του τσιπ με ιό που θα προκαλούσε προβλήματα.....

Σκέφτομαι ότι εκπαιδεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια να πιστεύουν άκριτα την πράσινη ενέργεια, άκριτα και χωρίς ερωτηματικά, εξαιρέσεις, προυποθέσεις, επακόλουθα, επιπτώσεις.

Έχω διδάξει για χρόνια τέτοια κείμενα και γω η ίδια, είχα πειστεί για την αθωότητα τους και την χρησιμότητα τους χωρίς όλα τα πάρα πάνω.

Χρειάστηκε να δω τα βουνά να γεμίζουν με πυλώνες, να γίνουν οι πυρκαγιές καθημερινός φόβος, για να αρχίσω να ψάχνω το τι πραγματικά συμβαίνει.


Είναι δύσκολο να αποτινάξει κάποιος αυτά που έμαθε με κάθε καλή πρόθεση να πιστέψει ότι του μαθαίνει το κράτος μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι δύσκολο, αλλά καμιά φορά είναι και αναγκαίο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!