Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Σε κίνδυνο και οι Παιδικοί Σταθμοί?


Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013   to koutsavaki.blogspot.gr

Λουκέτο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Κρήτης

Οι άνθρωποι των σταθμών μιλώντας με τους αρμόδιους πριν μερικές μέρες άκουσαν πως η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει ...

         Της Κατερίνας Μηναδάκη

Όλα δείχνουν ότι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων της Κρήτης οδεύουν ολοταχώς για λουκέτο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη διαχείριση του νέου πακέτου του ΕΣΠΑ και βρέθηκαν πρόσφατα στο νησί, στα πλαίσια της εκδήλωσης της Περιφέρειας Κρήτης, φαίνεται ότι ξεκαθάρισαν και δημόσια ότι δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση τους μια και η Ευρώπη αποφάσισε ότι θέλει να σταματήσει να πληρώνει δομές για τις οποίες η Ελλάδα έπρεπε να έχει βρει λύση για τη λειτουργία τους από χρόνια.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος των εργαζομένων στους παιδικούς- βρεφονιαπιακούς σταθμούς Κρήτης Ελένη Μανουσάκη, αυτές οι δομές δεν εντάσσονται στα σχέδια της Ευρώπης και για αυτό οδεύουν προς κλείσιμο. Μιλήσαμε με την υπεύθυνη κα. Δαλλαπόρτα πριν μερικές μέρες και απογοητευτήκαμε. Πιστεύαμε ότι το νέο ΕΣΠΑ που είναι πλουσιότερο θα μπορούσε να μας βοηθήσει, αλλά δε μας άφησε τέτοιο περιθώριο με αυτά που μας είπε. Με αυτά τα δεδομένα και εμείς προχωράμε σε κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με την κα. Μανουσάκη στην Κρήτη υπάρχουν 35 δημοτικοί παιδικοί – βρεφονηπιακού σταθμοί που απασχολούν το λιγότερο 5 άτομα και στηρίζονται οικονομικά στο ΕΣΠΑ κατά κύριο λόγο, στους δήμους λιγότερο αλλά και στους ίδιους τους γονείς των παιδιών, όσο αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές πληρώνονται ίσως όχι σε τακτά χρονικό διαστήματα αλλά πάντως τουλάχιστον 1 με 2 φορές το χρόνο παίρνουν τα χρήματα τους μαζεμένα.
Δεν επιβιώνουμε χωρίς ΕΣΠΑ

Αντιλαμβάνεστε πως αν σταματήσει το ΕΣΠΑ δεν έχουμε άλλο τρόπο να επιβιώσουμε. Αν θέλουν να λένε ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν τον κόσμο με τέτοιου είδους αποφάσεις που θα γυρίζουν την ελληνική οικογένεια της περιφέρειας στο 1996. Αφού έδειξαν ανοχή τότε που δεν εφαρμόστηκε ακριβώς το πρόγραμμα, τώρα πως θα μας κλείσουν; Πως θα πετάξουν στο δρόμο παιδιά ανέργων; Πως θα αναγκάσουν τις εργαζόμενες μητέρες της περιφέρειας να μείνουν στο σπίτι για να βλέπουν τα παιδιά τους αφού δε θα έχουν ποιος να τα βλέπει, τόνισε η κα. Ελένη Μανουσάκη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δομές αυτές δημιουργήθηκαν στους καποδιστριακούς δήμους στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος το 1998 με την προϋπόθεση ωστόσο ότι μέσα σε μία τριετία οι δήμοι αυτοί θα έβρισκαν τους πόρους και τους τρόπους να τους λειτουργήσουν μόνοι τους για τα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο όμως επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε ποτέ όπως παραδέχονται εργαζόμενοι και παλιοί δήμαρχοι. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι δομές αυτές εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν ουσιαστικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στην περιφέρεια.
Τεράστια προσφορά

Η πρόεδρος των εργαζομένων σε αυτούς τους σταθμούς που καλύπτουν τεράστιες στην ενδοχώρα της Κρήτης υπογράμμισε παράλληλα τη σπουδαία προσφορά των δομών αυτών σε άπορες οικογένειες και άνεργους γονείς αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεχόταν παιδιά, τα τάιζαν, τα κρατούσαν ζεστά και τα φρόντιζαν μακριά από τις δύσκολες συνθήκες του σπιτιού.
Οι δήμοι δε βάζουν στεγανά, έχουν ανθρώπινο πρόσωπο, ξέρουν καλά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στην οποία απευθύνονται. Ανοίγουν τις πόρτες των σταθμών και εξυπηρετούν τον κόσμο που έχει ανάγκη. Πως θα τους κλείσουν λοιπόν αυτούς τους σταθμούς; Επειδή το λένε οι Ευρωπαίοι; Οι Έλληνες τι λένε; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι βουλευτές και δήμαρχοι θα πιέσουν. Όλοι οι φορείς θα σταθούν δίπλα μας και θα πιέσουν στην υλοποίηση των δομών αλλά όχι στην πλάτη των εργαζομένων. Σοκαρίστηκα από την ευκολία που διέκρινα ότι τα διέγραψαν όλα, διέγραψαν τις ανάγκες της ενδοχώρας. Αναρωτιόμουνα αν άκουσα καλά, τόνισε καταλήγοντας η πρόεδρος των εργαζομένων που τι επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποίησεων τους.

http://prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη ανεμογεννήτρια, είναι του γείτονα σου στο χωράφι σου.

Το κόλπο γκρόσο της εποχής λέγεται, Ενεργειακή κοινότητα.  Η Ενεργειακή Κοινότητα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια πάρα πολύ καλή περιβαλλοντι...