Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Όνειρα προς Κατεδάφιση- Λίγα λόγια και φωτό από την Παράσταση.

ΟΝΕΙΡΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΔΆΦΙΣΗ,
είναι η παράσταση που παρουσιάστηκε  στην θεατρική σκηνή από την ομάδα των ενηλίκων .
3 Μονόπρακτα του Τένεση Ουίλιαμς
1.Η ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ 1941 . Η Μαρίνα Σιαδίμα σαν Γκλόρια, και η Περσεφόνη Σαραγλή στον ρόλο της Μητέρας.

2. Λαίδη Φθειροζόλ. Στον ρόλο της Κυρίας Χάρντγουικ- Μουρ η Σωτηρία Φλωρού,
σαν  κυρία Γουάιρ, η Σοφία Κακαβογιάννη, ενώ τον ρόλο του συγγραφέα τον είχε ο Πέτρος Μπουρνούς.


3. ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ
Γουίλι, η Τίνα Σπανομαρκίδη και Τομ, ο Κώστας Νάστος.

Το μικρό θεατράκι ήταν κατάμεστο που καταχειροκρότησαν και αυτή την παράσταση σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σεραφίδη.Νέοι και παλαιότεροι ηθοποιοί έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό και απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν δίπλα στους καλύτερους επαγγελματίες, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά ακόμα και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο λόγος δυνατός, το ίδιο και οι ερμηνείες..

Η Θεατρική ομάδα, και στις 3 παρουσιάσεις , του Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, στο Πανηγύρι και στα 3 Μονόπρακτα, κράτησαν ένα επίπεδο τόσο υψηλό που μας γεμίζει ελπίδες για μια λαμπρή νέα πορεία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι στον τόπο μας και όχι μόνο.

Δεν είναι μόνο η ερμηνεία,αλλά και η σκηνοθεσία όσο και η επιλογή των έργων, που αν και με την πρώτη προσέγγιση φαίνονται δύσκολα, στην παρουσίαση τους ,αναδύεται η δύναμη του λόγου, η μεστότητα των νοημάτων.  Η αμεσότητα των καταστάσεων δίνει στον κάθε θεατή την δυνατότητα να βρει το δικό του προσωπικό τρόπο να ανοιχτεί προς το έργο και να πάρει από αυτό .

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους μας χάρισαν αυτή τη μεγάλη συγκίνηση του θεάτρου και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν σε αυτόν τον όμορφο δρόμο που έχουν διαλέξει.


Ελπίζω μία από τις επόμενες παραστάσεις να είναι και η ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ του
Εντουάρτο Ντε Φίλλιπο. Ελπίζω επίσης, να δούμε την θεατρική μας ομάδα να εμπλουτίζεται και από άλλους ταλαντούχους ανθρώπους που ζουν μέσα από την τέχνη .

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Φιλουμένα, μία γυναίκα που ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου Ντομένικο. Ώριμη πια ζητάει από τον Ντομένικο να την παντρευτεί. Και τότε του κάνει και μια μεγάλη αποκάλυψη… Τα τρία παιδιά της… Δυνατή μέσα στην αδυναμία της… Σκληρή, αλλά και εύθραυστη.

 Το σημερινό μας έργο γράφτηκε το 1946 για χάρη της αδερφής του συγγραφέα, Τιτίνα Ντε Φιλίππο, η οποία ήταν θιασάρχης. Η πρεμιέρα έγινε στη Νάπολη. Το 1951 γυρίστηκε για πρώτη φορά κινηματογραφικά, σε διασκευή και σκηνοθεσία του ίδιου του Ντε Φιλίππο και με πρωταγωνίστρια την Τιτίνα (φωτό 1). Το 1964 μεταφέρθηκε για δεύτερη φορά στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Βιττόριο Ντε Σίκα, με τους: Σοφία Λόρεν και Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και με τίτλο «Matrimonio all'italiana» (φωτό 2). Τώρα στην Ελλάδα το έργο έχει ανέβει ουκ ολίγες φορές. Η πρώτη ελληνική παράσταση είναι με πρωταγωνίστρια την Αλέκα Κατσέλη το 1949 με τον τίτλο «Τα παιδιά είναι παιδιά», εμπνευσμένος από μία ατάκα της ηρωίδας (φωτό 3). Το 1959 το έργο ανέβηκε με το θίασο της Κατερίνας (Κατερίνα Ανδρεάδη) με τον τίτλο «Η κλώσσα». Το 1978 τον ρόλο της Φιλουμένα θα ερμηνεύσει μοναδικά η Έλλη Λαμπέτη (φωτό 4). Τη παράσταση επαναλαμβάνει και το 1979 μόνο που το ρόλο του Παπαμιχαήλ αναλαμβάνει ο Τίτος Βανδής. Το 1986 το έργο ανεβάζει η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ (φωτό 5). Την ίδια χρονιά το έργο ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας με την πολύ καλή Σοφία Ολυμπίου. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου ανεβάζει το έργο το 1994 με τη Λυδία Κονιόρδου, ενώ το 1996 το έργο θα ανέβει δύο φορές, με πρωταγωνίστριες τη Σμαρούλα Γιούλη και Μάρθα Βούρτση. Το 2003 η Άννα Βαγενά εσαρκώνει τη Φιλουμένα, ενώ το 2007 η Αθηνά Τσιλύρα στο πλευρό του Τάσου Χαλκιά. Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις φορές που ανέβηκε.


https://rapidshare.com/files/2506161593
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου