Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Που πήγαν τα λεφτά για τους Πυρόπληκτους το 2007?

Πριν μερικές μέρες, στο Δ.Σ, όπως είπαμε, η κ.Μούτσου, πρώην Δήμαρχος Στυραίων, έκανε μια δυναμική παρέμβαση όσο αφορά τις αναξιοποίητες μελέτες που αφορούν τον Πρώην Δήμο Στυραίων, οι οποίες θα ανακούφιζαν τις πληγέντες περιοχές και τους κατοίκους που υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές,
Ανεφέρθη το Ταμείο Μολυβιάτη, για να κλείσει με το αγωνιώδες ερώτημα, 'Που πάνε τα λεφτά του ταμείου Μολιβιάτη.?'

Ίσως επειδή είναι τόσο πρόσφατο αυτό το γεγονός, μου έκανε εντύπωση το κάτωθι άρθρο που αναρτήθηκε στο News247.
Διαβάστε το...ενδιαφέρει όλη την Ελλάδα.Αναξιοποίητα τα χρήματα του "Ταμείου Μολυβιάτη" για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2007. Σε λίγες μέρες παραδίδεται η έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής
Στην ανάγκη αναζήτησης ευθυνών για το γεγονός ότι έμειναν αναξιοποίητα τα χρήματα του "Ταμείου Μολυβιάτη", φαίνεται να συγκλίνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος η οποία τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει την Έκθεση της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής όπως αυτές θα περιληφθούν στην Έκθεση, θα αναφέρουν πολλές και σημαντικές καθυστερήσεις προκειμένου να δοθούν τα χρήματα στις πυρόπληκτες περιοχές για την ανασυγκρότηση τους, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 αλλά και χρηματοδότηση, από διάφορους πόρους, περιοχών που δεν είχαν πληγεί από τις φωτιές.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής από την ίδια την πρόεδρο της, βουλευτή της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, ότι από την έρευνα που προηγήθηκε προέκυψε πως χρήματα "δόθηκαν σε έργα και σε περιοχές, οι οποίες δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές"!
Επισημάνθηκε ειδικότερα ότι χρήματα κατευθύνθηκαν "στα διάφορα αθλητικά κέντρα και δρόμους που φτιάχτηκαν και τα οποία ποτέ δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές". Δήλωσε ακόμη ότι "πολλές φορές έγινε κακή τοποθέτηση αυτών των χρημάτων και σίγουρα ήταν αργή η αξιοποίηση τους".
Τι συμβαίνει έξι χρόνια μετά την καταστροφή
Σήμερα, έξι χρόνια μετά, δεν υπάρχουν ώριμα έργα στις περιοχές που επλήγησαν για να απορροφήσουν τους πόρους, σύμφωνα με διαπιστώσεις της Επιτροπής και όπως δεν δίστασε να καταγγείλει η κ. Αυγερινοπούλου "έξι χρόνια μετά οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν. Η ανασυγκρότηση δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το κράτος προ των ευθυνών του" καθώς "η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα δεν τηρήθηκαν ως τώρα στην κατανομή των κονδυλίων".
Δεκάδες είναι οι φορείς που εκλήθησαν τους προηγούμενους μήνες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή προστασίας του Περιβάλλοντος για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Στην Επιτροπή αναγνώσθηκε την Τρίτη η εισήγηση των μελών της Επιτροπής για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και το Ταμείο Μολυβιάτη. Η εισήγηση είχε ανατεθεί από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή στη βουλευτή Ραχήλ Μακρή η οποία επισήμανε ότι "τα χρήματα ιδιωτών δωρητών, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, συγκεντρώθηκαν στο ελληνικό δημόσιο αλλά διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους στους δικαιούχους πολίτες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης".
Στην εισήγηση αναφέρεται ακόμη ότι "το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ιδρύθηκε το 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο μεταγενέστερα τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μπλοκαρίστηκαν καθώς είχαν θεωρηθεί ως έσοδα του Κράτους και η Τρόικα αποφάσισε ότι δεν μπορούν να δοθούν" και τελικά "η εισαγωγή των χρημάτων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την άντληση πόρων".
Θα επισημαίνεται ακόμη ότι "παρουσιάζονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων σε δικαιούχους".
Αναζητώντας 1.200.000 ευρώ
Κατά τη συζήτησης της έκθεσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ζήτησε να διερευνηθεί που χάθηκε το ποσό του 1.200.000 ευρώ που είχε δοθεί με επιταγή από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
"Το ποσό αυτό ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν αναφέρεται πουθενά και από κανέναν φορέα και είναι χρέος μας να το ψάξουμε", δήλωσε η βουλευτής. Επισήμανε ακόμη ότι «όταν έκλεισε το Ταμείο Μολυβιάτη είχε 120 εκατομμύρια και ξαφνικά βρέθηκε να υπάρχει υπόλοιπο 92 εκατομμύρια» χωρίς να έχει δοθεί σαφής εξήγηση για το που πήγαν τα 27 εκατομμύρια ευρώ.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο η μεταφορά χρημάτων από το Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών που έχει ιδρυθεί το 2007, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν ευθύνες και να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις ιδίως σε εκείνους που καλοπροαίρετα κατέθεσαν τον οβολό τους", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος.
"Πραγματικά υπήρξε η κατάργηση του ειδικού ταμείου και η είσοδος των χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό. Ήταν μια πρόκληση. Ασκήσαμε όμως πιέσεις και τελικά δεν ενσωματώθηκαν τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη στα γενικά έσοδα του κράτους και διατηρήθηκε ο λογαριασμός", σχολίασε η κ. Αυγερινοπούλου προσθέτοντας ότι "έγινε όντως απόπειρα να δοθούν παρανόμως τα χρήματα αυτά".
"Σκοπιμότητες" πίσω από τη μη άντληση των πόρων, κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου εκτιμώντας ότι τελικά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην ανάπλαση επιχειρηματικών σχεδίων και όχι για την αποζημίωση των πυρόπληκτων περιοχών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)


Οι ηρωϊκοί πιλότοι Δημήτριος Στοϊλίδης και Ιωάννης Χατζούδης του μοιραίου Canadair της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσαν μαχόμενοι στην προσπάθειά τους να σώσουν τα Στύρα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2007. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 έκαψαν 100.000 στρέμματα στον Δήμο Στυρέων... Αυτό δεν φαίνεται να συγκιινεί πολλούς για να αγωνιστούν να διεκδικήσουν σήμερα τα έργα που ανήκουν στο δήμο Στυρέων από το Ταμείο Πυροπλήκτων Μολυβιάτη και περισσότερο κόπτονται για την εξουσία.......
Σήμερα αναρωτήθηκα για ΠΟΙΟΝ και ΓΙΑΤΙ έπεσαν οι ηρωϊκοί πιλότοι !!!!!
Οσοι κόπτονται λοιπόν ότι τους θυμούνται το κάνουν ειλικρινά ή υποκριτικά;
............................................................................................................
Νεώτερα πολύ σύντομα !!!
Like · ·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου