Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Δημόσια Νοσοκομεία κερδοφόρα...Γίνεται?

Ζούμε σε καιρούς περίεργους πράγματι.
Αλλάζουν τα νοήματα, αλλάζουν οι όροι, αλλάζουν τα πάντα.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι, Αν δεν είναι κερδοφόρα τα Νοσοκομεία θα τα κλείσει..

Εννοούσε αν δεν είναι τα Δημόσια Νοσοκομεία κερδοφόρα. Αλλά για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν είναι δημόσια?
Για να πληρώνονται από τα Ταμεία, να πληρώνουν τους γιατρούς σαν τους οποιουσδήποτε υπαλλήλους και να παρέχουν δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες εκεί που χρειάζεται?

Πως λοιπόν χωράει η λέξη -κερδοφορία- σε αυτό?

Πουθενά δεν χωράει και μην σκέφτεστε ότι κάτι δεν καταλαβαίνετε.

Έχουμε λοιπόν μια στροφή στο τι σημαίνει παροχή υγείας και στου ότι το Νοσοκομείο πρέπει να είναι κερδοφόρο. Προσοχή. Δεν λέει να μην επιβαρύνει επιπλέον το Κράτος. Λέει, κερδοφόρο.

Για να γίνει λοιπόν κερδοφόρο το Νοσοκομείο, το κάθε Νοσοκομείο, όπως και οτιδήποτε κρατικό, λογικά θα πρέπει να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας.
Μιλάμε δηλαδή για μια ζεύξη δημόσιου και ιδιωτικού, το οποίο ήδη συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία, και σε πολλά συστήματα υγείας άλλων χωρών.

Μόνο που θα έπρεπε να μας ξεκαθαρίσουν αυτό πρώτα από όλα. Την αλλαγή χρήσης δηλαδή του δημόσιου μικρού νοσοκομείου. Να το καταστήσουν σαφές και ως εκ τούτου, να έχουν οι λειτουργούντες το Νοσοκομείο ένα εύλογο διάστημα εύρεσης λύσης, επενδυτών, πρόσθετων παροχών, άνοιγμα και σε άλλου είδους προσωπικό κλπ.

Αυτό όμως για να γίνει, πρέπει να οριστεί και νομικά, που δεν νομίζω ότι έχει γίνει, δεύτερον, πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι υπάλληλοι να δρουν και σαν μάνατζερ, αλλά ούτε αυτό κανονικά μπορεί να γίνει, αφού ο ίδιος ο διοικητής επίσημα δεν ξέρει τίποτα και λογικά δεν μπορεί κανείς να εμπλακεί σε κάτι που θεωρητικά δεν υπάρχει,αλλά στην πράξη μας ζητείτε και μάλιστα για άμεσα αποτελέσματα.

Παράλογο? Σίγουρα. Αλλά οι προκλήσεις ακόμα και οι παράλογες καμιά φορά, γίνονται αιτία υπέρβασης και πρόκλησης για κάτι καλύτερο.

Έτσι που λέτε ο κ.Άδωνις...τα θέλει κερδοφόρα τα δημόσια νοσοκομεία....Τι να πεις..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι μερικές βασικές παροχές που προσφέρει το κράτος, οι οποίες δε γίνεται και δεν πρέπει να αποσκοπούν στο κέρδος, αλλά να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και να επικεντρώνονται στο σύνολο. Αυτές οι παροχές είναι τρεις: υγεία, άμυνα/ασφάλεια και παιδεία. Σε αυτές πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, είτε πληρώνουν είτε δεν πληρώνουν. Η έννοια κερδοφόρο δημόσιο νοσοκομείο δεν υφίσταται. Με την ίδια λογική να διαλύσουμε και το στρατό, γιατί δεν είναι κερδοφόρος.
Αυτά δεν σας τα λέει κάποιος κρατιστής, αλλά ένας πολίτης που πιστεύει στον φιλελευθερισμό και το μικρό Κράτος. Ο πατέρας του φιλελευθερισμού, Άνταμ Σμιθ, όπως και οι πιο ακραίοι νεο-φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι τα 3 παραπάνω, μαζί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για την ύπαρξη μιας κοινωνίας.
Το τραγικό είναι το εξής: αντί να κόψουν άχρηστες και προκλητικές δημόσιες δαπάνες, κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία. Όχι το νοσοκομείο Καρύστου δεν πρέπει να κλείσει, προκειμένου να διατηρηθούν τα προνόμια συνδικαλιστών, χαραμοφάηδων της ΕΡΤ κτλ. Αντί να σοβαρευτούμε 4 χρόνια τώρα και να κλείσουμε άχρηστες δομές, επιχειρούμε να βάλουμε χέρι στα νοσοκομεία.
Χωρίς νοσοκομείο ξεχάστε την οποιαδήποτε προοπτική της περιοχής.

Γιάννης Μανώλης

Δημοσίευση σχολίου