Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Αυτόν θα στείλετε φυλακή;

ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ


Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Είναι πενηντάρης και επί τριάντα χρόνια έβγαζε το ψωμί του από ένα μικρό εμπορικό κατάστημα. Η κρίση τον ανάγκασε να κλείσει το μαγαζί και να ψάχνει τώρα για εργασία. Το λουκέτο του άφησε ανοικτές πληγές. Κυρίως μία οφειλή στο ασφαλιστικό του ταμείο της τάξης των 8.000 ευρώ. Τον απειλούν να βγάλουν το σπίτι του στο σφυρί. Το ότι δεν έχει ασφάλεια σε αυτή την ηλικία ίσως τον βοηθήσει να λύσει τα προβλήματα του μια και καλή. Αλήθεια! Αυτόν τον άνθρωπο ετοιμάζονται να στείλουν στην φυλακή;

Κάποιοι από εσάς το βιώνετε και είναι αρκετά σκληρό. Κάποιοι άλλοι φοβάστε ότι θα φτάσετε εκεί αρκετά σύντομα και οι φόβοι σας έχουν μία πραγματική αφετηρία. Μπορεί να διαλυθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ υπάρχει μία σημαντική διαφορά: Ο ασφαλισμένος πληρώνει μόνος του τις εισφορές του. Αν λοιπόν βρεθεί σε οικονομική αδυναμία δεν χάνει μόνο την ασφάλειά του, την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, όπως όλοι οι άλλοι, αλλά βρίσκεται στο τέλος και υπόλογος γι΄ αυτό! Το ασφαλιστικό του ταμείο του ζητά εξηγήσεις γιατί βρέθηκε σε οικονομική δυσπραγία και δεν πλήρωσε τις εισφορές του. Όχι μόνο δεν του προσφέρει κάλυψη σε μία κρίσιμη ηλικία, αλλά τον απειλεί ότι θα του πάρει και το σπίτι επειδή δεν βρήκε τα λεφτά να πληρώσει τις εισφορές του.

Να πληρώνει κάποιος επί τριάντα χρόνια και να τα χάσει όλα σε μία στιγμή; Δικαιούται, τουλάχιστον αυτό, να αισθάνεται αδικημένος. Αυτός πληρώνει για τριάντα χρόνια, όταν άλλοι δεν πλήρωσαν ούτε για μία ημέρα και βγήκαν στην σύνταξη στα 30, στα 40 ή στα 50 τους. Το βρίσκετε δίκαιο; Σίγουρα όχι.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο. Μιλάμε για χιλιάδες πρώην ασφαλισμένους που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς δίωξης από τον πρώην ασφαλιστικό τους φορέα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι εξοργιστικό να βλέπει κανείς την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να ανοίξει πόλεμο με την τρόικα (τρόπος του λέγειν) για μερικές εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους  στην υπερχρεωμένη πολεμική βιομηχανία και να μην ασχολείται ούτε ένας με το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων κατεστραμμένων ανθρώπων.

Υπάρχει λύση; Αν επρόκειτο για δημοσίους υπαλλήλους θα είχαν ήδη ανακαλύψει τρόπους για την πρόωρη συνταξιοδότησή τους. Αλλά και οι ίδιοι δεν θα ήθελαν ίσως μία τέτοια λύση, η οποία είναι στο τέλος σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Διαβάζουμε διάφορες προτάσεις, όπως να παγώσουν  τα χρέη και οι προσαυξήσεις προς τον ΟΑΕΕ και να παρακρατηθούν από τις συντάξεις,  όταν οι ασφαλισμένοι συμπληρώσουν  τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Είναι μία λογική πρόταση. Όπως και άλλες. Ας καθίσει, λοιπόν, κάποιος να κουβεντιάσει μαζί τους. Είναι άνθρωποι που στην ζωή τους έχουν εργαστεί, έχουν προσπαθήσει σκληρά. Δεν τους αξίζει ούτε η περιφρόνηση, ούτε η απαράδεκτη τακτική της διοίκησης του ΟΑΕΕ, με τις απειλές και τις φοβέρες.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη θέση του κυρίου είναι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν θα πάρουν όλων αυτών τα σπίτια, έχει γίνει μέχρι στιγμής πλειστηριασμός εναντίον ασφαλισμένου που χρωστάει μόνο το τελευταίο έτος; Υπάρχει ένας; Αυτό είναι το θέμα. Κι εγώ στην ίδια θέση είμαι και πολλοί άλλοι, πραγματικά πολλοί, δίνονται συνεχώς όλο και περισσότερες δόσεις, ειδικά στον ΟΑΕΕ που αναφέρει το άρθρο δίνουν 48 δόσεις και αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα ταμεία όπως το ΤΕΑΑ και ο ΟΓΑ. Στον ΟΑΕΕ επίσης ενημερώνουν τους ασφαλισμένους ότι μέχρι 1 Ιανουαρίου 2014 κατάσχεση δεν θα γίνει σε κανέναν. Σωστό είναι να παρουσιάζεται ΌΛΗ η εικόνα. Ο πανικός δεν βοηθάει τους συμπολίτες μας και ξέρω τον πανικό τους πολύ καλά.

Ανώνυμος είπε...

Και δεν θα πάει φυλακή αφού έχει σπίτι να γίνει κατάσχεση, και σε κάθε περίπτωση θα κάνει διακανονισμό σε 48 δόσεις και θα τα πληρώσει σιγά σιγά, δεν λέω ότι η κατάσταση δεν είναι φρικτή αλλά να λέγεται και το σωστό

Ανώνυμος είπε...

Και όταν λέω να παρουσιάζεται όλη η εικόνα δεν εννοώ εσένα Σοφία αλλά τον συντάκτη του άρθρου. Μονόπλευρα άρθρα σπέρνουν τον πανικό και άνθρωποι αυτοκτονούν.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ψηφίζεις ΝΔ? λέω μήπως?

Ανώνυμος είπε...

τι λεσ ρε μεγαλε......αντι να επιβραβευσησ το αρθρο μπασ και ευαισθητοποιοιθουν αυτοι οι αλητεσ του οαεε και ολοι οι κυβερνοντεσ μαζι μασ λεσ παπαροφιλολογιεσ....ακομα ρε μεγαλε η μεγαλη τι εισε δεν ξερω....βολεμενοι ολοι σασ..

Ανώνυμος είπε...

Αλλα μαλλο της αρεσει και της Σοφιας να γινεται τουρλουμπουκι

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε...

ήμουνα στο Μαρμάρι, και γυρίζω πίσω και τι να δω! Τι είπαμε βρε παιδιά, έλεος..Όχι ανώνυμε δεν μου αρέσει το τουρλουμπούκι, αλλά ο διάλογος έστω και ο οξυμένος, έστω και το καφενείο ,όχι αυτό που κάνατε και για αυτό τα κατέβασα.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς νομίζουν ότι έτσι προσφέρουν αλλά έτσι μόνο ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ρίχνουν και τίποτα άλλο, αδιάφοροι ουσιαστικά για το δράμα που εκτυλίσσεται δίπλα τους, πλούσιοι στις αμπελοφιλοσοφίες και φτωχοί στην ουσία, τελικά θανάσιμα βαρετοί

Ανώνυμος είπε...

Με έβρισε και αφού έβλεπα ότι τα υβριστικά σχόλια παρέμεναν τον έβρισα, ξέρω κι εγώ, το ζήταγε ο οργανισμός του, δεν φταίω εγώ, εγώ απευθυνόμουν μόνο σε όσους αγωνιούν για τα ταμεία τους που χρωστάνε όπως κι εγώ και ήθελα να δώσω το μήνυμα ότι έστω και δύσκολα θα τα καταφέρουμε, συγνώμη που δεν τα παρουσίασα κι εγώ όλα μαύρα και ζοφερά

Ανώνυμος είπε...

Εγώ συμφωνώ με τους ανώνυμους που λένε ότι πρέπει να παρουσιάζεται όλη η εικόνα και όλη η αλήθεια και όχι να παρουσιάζεται αποσπασματικά κάτι που επιφέρει πανικό και ρίχνει λάδι στη φωτιά. Όσο για τις βρισιές είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί από την Σοφία όσο γίνεται γιατί κάποιοι ξεφεύγουν επικίνδυνα. Αν κάποιος έχει αντίθετη απόψη από εμάς δεν του την πέφτουμε βρίζοντάς τον και λοιδορώντας τον.

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙ είπε...

κοίτα να δεις, όταν τα κλείνω δεν μπορώ μετα να κάθομαι να κάνω ξεκαθάρισμα..μετά τα ανοίγω και γράφει ο καθένας ότι θέλει, και τα σβήνω όταν τα βλέπω..τι να κάνω ρε παιδιά, να τα κλείσω τελειώς?

Ανώνυμος είπε...

Όχι να σβήνεις όσους βρίζουν έστω και καθυστερημένα

Ανώνυμος είπε...

Μας είπε και βολεμένους..Μας ξέρει; Έχουν μάθει δυο λέξεις και τις κολλάνε παντού

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στην συγκέντρωση της Δευτέρας 12/4/2021.

  Tην  Δευτέρα 12.4.2021  διαμαρτυρόμαστε  κατά της συνεχιζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.   Κεντρικό σύνθημα ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙ...