Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

"Τι να φταίει, τι να φταίει που δεν πήγαμε μπροστά?" Σκέψεις εν όψιν εκλογών.

Πολύς λίγος είναι ο χρόνος που μας χωρίζει από τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές και ο κάθε πολίτης καλείται για άλλη μια φορά να πάρει μια απόφαση που αν μη τι άλλο, δεν θα βαρύνει την συνείδηση του τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκλογές όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση, αλλά και για την Εθνική Πολιτική, μιας και το ΚΚΕ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιμετωπίζουν σαν δείγμα συνολικής κρίσης των ψηφοφόρων προς τις πολιτικές της Κρίσης.

Υπάρχουν βέβαια τεράστιες διαφορές και σε καμμιά περίπτωση δεν είναι το ίδιο.
Η Πολιτική του ΚΚΕ , η ιδεολογία, οι θέσεις ,και η διαδρομή,είναι ξεκάθαρα και διαχρονικά.

Η πολιτική του Σύριζα, είναι αντιμνημονιακή, αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι, η ιδεολογία και οι θέσεις  είναι κάπου στην ομίχλη κέντρου αριστεράς, όσο για την διαδρομή από το 2,5 στο 20%, όλοι έχουμε παρακολουθήσει το πως το μικρό ρυάκι, φούσκωσε από τα ρέμματα λόγω της βροχής της κρίσης, έστω και αν άλλος του πήρε το όνομα.

Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να βάζουμε την αυτοδιοίκηση μέτρο για τις εθνικές πολιτικές.
Από την μια, όλα είναι πολιτική. Όλα σχεδιάζονται και κατεθύνονται από πάνω για κάτω , αλλά είναι πράγματι έτσι?

Όσο πιο πολύ ασχολούμε και προσπαθώ να καταλάβω το πως δουλεύει το σύστημα, τόσο πείθομαι ότι ο πολίτης δεν έχει καταλάβει όχι μόνο την δύναμη που έχει, αλλά και τους μηχανισμούς που πρέπει ενεργοποιήσει για να καλυτερεύσει την θέση του και συνολικά την θέση της Χώρας μας.

Τα διάφορα όργανα μπορεί να είχαν καταντήσει κατά πολύς, στο να κάνουν χάρες, ενώ στην ουσία είναι για να καταγράφουν προβλήματα και αιτήματα για να τα προωθούν στην Κεντρική Εξουσία.

Οι σύμβουλοι των Δήμων, στους Δήμους. Ο Δήμος τα περνάει στα Δημοτικά Συμβούλια και τα προωθεί στην Περιφέρεια. Εκεί είναι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που πρέπει από την πλευρά τους να προωθήσουν τα αιτήματα η να ενεργοποιήσουν άλλους μηχανισμούς.
Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να εκμεταλλευτεί τους πόρους, για να διαχυθούν προς τα κάτω και να καλύψουν τις ανάγκες.
Αν τα έχω καταλάβει , έτσι είναι.
Τι γίνεται από όλα αυτά σωστά?

Για παράδειγμα ας δούμε τι έχει γίνει με την Δυτική Παραλία που ακόμα ένα καλοκαίρι την βρίσκει στο χάλι που είναι.
Η μη σωστή μελέτη για το λιμάνι που παράγγειλε ο Δήμος, πήγε στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια βρήκε πόρους και έφτιαξε το λιμάνι. Ο Μώλος είναι στραμμένος προς τα μέσα και πετάει το κύμα στην παραλία η οποία φυσικά, καταστράφηκε.
Μετά από 2 χρόνια όταν πια κόντευε να πέσει ο δρόμος, ήρθε κλιμάκιο της Περιφέρειας, και είπαν ότι θα κάνουν Ακτομηχανική μελέτη πάνω στην οποία θα στηριζόταν μια άλλη ώστε να φτιαχτεί.
Δεν ξέρω το αν έχει γίνει αυτή η μελέτη, αν και προσπάθησα για μήνες να βγάλω άκρη.
Μετά από αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας όπου ο ένας τα έριχνε στον άλλον, ο Δήμος έχει μια μελέτη στα χέρια του από δικό του υπομηχανικό, χωρίς όμως τα πορίσματα της ακτομηχανικής!
 Περιμένουμε την έγκριση του κονδυλίου από το Υπουργείο περίπου ένα χρόνο και ακόμα τίποτα.

Τι μας δείχνουν όλα αυτά?
Ότι οι μηχανισμοί καλοί μπορεί να είναι στα χαρτιά, αλλά αν δεν δουλεύουν σωστά όπως και να τους ονομάσεις, πάλι τα ίδια αποτελέσματα θα έχεις.

Τώρα θα ξεκινήσουν τα έργα για τον Διαμήκη της Εύβοιας.
Θα ανακηρυχθεί διαγωνισμός, θα δουν τις προσφορές και θα διαλέξουν την πιο συμφέρουσα.
Αν παρατήσει το έργο στην μέση, θα πρέπει να ξανακάνουν διαγωνισμό από την αρχή.
Λοιπόν επειδή η Εύβοια έχει υποφέρει πολύ από τέτοιες εργολαβίες,  τι πιο λογικό πριν αποφασίσουν για τους εργολάβους να κάνουν και μια έρευνα για έργα τους, τα προβλήματα που ίσως είχαν, κλπ.... Και ας ξεχάσουν και μερικοί τα δικολαβικά τους..θα ζήσουν και χωρίς αυτά.

Και πάμε και στον δρόμο στην Όχη που πρέπει να ανοιχτεί για να γίνουν τα καλώδια υπόγεια.
Το Δασαρχείο δεν δίνει άδεια γιατί η τεχνική μελέτη δεν ήταν...όπως πρέπει..
Για να καταλάβει και κάποιος που δεν είναι από την περιοχή, είναι σαν να βάζεις μια μεγάλη πέτρα στην άκρη ενός τραπεζιού και από κάτω  βάζεις ποτήρια.
Μετά κουνάς δυνατά το τραπέζι. Τι θα κάνει η πέτρα?
Θα πέσει πάνω στα ποτήρια και θα τα σπάσει.
Τα ποτήρια, είναι τα σπίτια των χωριών που βρίσκονται από κάτω, τα ρέματα και τα χωράφια.
Ογκόλιθοι θα κυλήσουν η θα παρασυρθούν από τις βροχές. Αν νομίζετε ότι αυτά που σας λέω είναι υπερβολές, θα σας πω για μια πανέμορφη τοποθεσία, την Αγία Τριάδα, γεμάτη πλατάνια και νερά, όπου βρίσκεται και η ο ομώνυμη εκκλησία και σπηλιά.
Άνοιξαν έναν τέτοιο δρόμο και η καταστροφή της ήταν δραματική.


Τα πράγματα θέλουν προσοχή και ευθύνη.
Ότι σύστημα και να βάλεις, αν λείπουν αυτά...φασκελοκουκούλωστα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου