Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια.

Καλημέρα αναγνώστες μέσα στο χειμωνιάτικο σκηνικό που έχει στήσει η Άνοιξη.

Υπάρχει η παροιμία που λέει, "Κακό χωριό τα λίγα σπίτια", που μάλλον εννοεί ότι στα λίγα σπίτια, δεν μπορεί να μείνει τίποτα κρυφό, δημιουργώντας προβλήματα, αντιδικίες και  αντιπαλότητες, ζήλιες και εμπάθειες, υποθέσεις και συμπεράσματα βασισμένα πάνω στην κοινή πορεία και ζωή σε αυτά τα ...λίγα σπίτια.

Υπάρχει και η άλλη που λέει, "Ουδείς προφήτης στον τόπο του", μάλλον για τους πιο πάνω λόγους.

Η διάδοση του ίντερνετ, από την μια , επικοινωνεί τις πληροφορίες και τις ιδέες με έναν άμεσο τρόπο, από την άλλη, γίνεται χώρος επώασης όλων των αρνητικών αισθημάτων που μπορεί να τρέφουν οι χρήστες, μιας και η αμεσότητα αυτή μεταφέρει κατά κάποιον τρόπο την νοοτροπία τους προς άλλους.

Όσοι διαχειρίζονται σελίδες η σχολιάζουν , έχουν blogs και sites, πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι από την στιγμή που γράφουμε κάτι οπουδήποτε, δεν είναι πια κτήμα μας.
Είναι στην ευχέρεια του κάθε ένα, να το μεταφράσει σύμφωνα την αντίληψη του, να το αντιγράψει η να το διαδώσει, να το σχολιάσει η να το διακωμωδήσει.
Είναι ακριβώς το ίδιο που πρέπει να σκέφτονται όλοι όσοι μιλούν δημόσια, και όταν λέμε δημόσια, δεν αναφέρομαι σε ταβέρνες και καφενεία, αλλά με μικρόφωνα σε ανοικτές συγκεντρώσεις.

Υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθεί κάτι από το καφενείο στο ίντερνετ.
Αυτό είναι μεγάλο λάθος και θα σας εξηγήσω το γιατί.

Όταν κάποιος μιλάει με την παρέα του σε μια ταβέρνα, υπάρχει η οικειότητα και  η ατμόσφαιρα της φιλικής διάθεσης, η αλληλοεπίδραση του ενός πάνω στα λόγια του άλλου, όπου γίνονται υποθέσεις, αναλύονται σκέψεις, βγαίνουν συμπεράσματα η εκφράζονται  συναισθήματα.
Δεν είναι κάτι που θα το μοιραστεί το άτομο με την γειτόνισσα του, η με άλλα μέλη της οικογένειας του, όπως παραδείγματος χάριν με τον μικρό του γιο, είναι κάτι ιδιωτικό και κατά την γνώμη μου, ιερό.

Από την άλλη, όταν κάποιος γράφει κάτι δεν υπάρχει τίποτα ιδιωτικό. Δεν υπάρχει κανένα συναίσθημα εκτός από το δικό του, δεν υπάρχει αλληλοεπίδραση άμεσης επικοινωνίας, ούτε χρόνος και χώρος για την εξέλιξη αυτής της διεργασίας μέχρι να ολοκληρωθεί.
Είναι αποσμασματική και σύντομη, μονόδρομη και πολλές φορές αδιέξοδη.
Υπάρχει πρόσβαση από όλους, ακόμα και από κείνους που ποτέ δεν θα ήθελες να μοιραστείς τίποτα, ούτε ένα ποτήρι νερό στην έρημο, αν ήταν δυνατόν.

Όταν διανύουμε περιόδους όπως αυτή στο χωριό μας, και εννοώ την προεκλογική περίοδο, η χρήση του ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην επικοινωνία των μηνυμάτων και των θέσεων, μπορεί επίσης να αναδείξει το πόσο κακό χωριό, είναι τα λίγα σπίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου