Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

7 βήματα για την διαχείριση χρόνου μιας εργαζόμενης νοικοκυράς.

Πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους να ασχολούνται με πολλά πράγματα και λέμε.."Μα πως τα προλαβαίνει όλα?"
Η διαχείριση του χρόνου δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται, απλά πρέπει να ακολουθείς -όσο το δυνατότερο πιο πιστά- ορισμένους κανόνες.
Κανόνας πρώτος. Ξυπνάμε νωρίς, κοιμόμαστε όσο το δυνατόν σε λογικές νυχτερινές ώρες.
Κανόνας δεύτερος. Όταν θέλουμε να ξεκουραστούμε, δεν καθόμαστε, απλά, κάνουμε κάτι άλλο.
Κανόνας τρίτος.  Έχουμε ένα πλάνο όλων όσων θέλουμε να κάνουμε μέσα στην μέρα, η μέσα στην βδομάδα, υπολογίζουμε πως να χωρίσουμε τον χρόνο, ώστε να τα προλάβουμε όλα.
Παραδείγματος χάριν. Έχουμε πολλές δουλειές, όπως σίδερο και ψώνια μαζί με το καθημερινό μάζεμα του σπιτιού. Μαγειρεύουμε ένα φαγητό που δεν χρειάζεται πολύ φασαρία η πολύ χρόνο, και έτσι έχουμε περισσότερο χρόνο για να κάνουμε τις δουλειές μας με άνεση.
Κανόνας τέταρτος. Όταν κάνουμε μια δουλειά, κάνουμε ταυτόχρονα και μια άλλη. Κάθε νοικοκυρά με κάποια πείρα,καταλαβαίνει τι λέω, αφού βάζουμε πλυντήριο πριν πάμε για ψώνια, απλώνουμε ενώ βράζει το φαγητό, κλπ. Δηλαδή πράγματα που γίνονται ταυτόχρονα, μας ελευθερώνουν χρόνο.
Κανόνας πέμπτος.  Ρυθμίζουμε τις αγορές και πάνω κάτω το μενού της εβδομάδας. Έχουμε στο σπίτι όλα τα βασικά , ΠΑΝΤΑ, έτσι ώστε σε κάτι έκτακτο, η αν δεν ήμαστε και πολύ καλά, δεν θα μείνουν πίσω οι υποχρεώσεις μας.
Κανόνας έκτος. Ξεχνάμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν μας απασχολεί καθόλου.Μια εργαζόμενη ας πούμε, είναι περιττό να σκέφτεται γιατί δεν είναι μια τέτοια ωραία μέρα για καφέ. 
Είναι χαμένη ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή μπορούμε να σκεφτούμε κάποιο άλλο θέμα και να βρούμε λύση.
 Κανόνας έβδομος. Τακτοποιούμαι συχνά και είναι όλα τα πράγματα στην θέση τους. Αυτό -όσο περίεργο και αν σας φαίνεται- βοηθάει από την ψυχολογία μέχρι και το περίσσευμα χρόνου για άλλα πράγματα.

Έχει τύχει να μου πουν  τις δυσκολίες τους αρκετές νέες νοικοκυρές και ελπίζω αυτοί οι κανόνες να βοηθήσουν λιγάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου