Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί ασχολούμαι με το ιδιοκτησιακό της Νότιας Εύβοιας, και ενδιαφέροντα σχόλια.

Παραμονή της Παναγίας σήμερα αλλά τα προβλήματα του τόπου που επείγουν δεν γνωρίζουν, ούτε επηρεάζονται από γιορτές και αργίες.

Το ιδιοκτησιακό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πολύπλευρο και με αρνητικό αποτέλεσμα στις ενέργειες για την λύση του.

Επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού-έμμεσα η άμεσα-σε πρώτη ανάγνωση, και όλους κατά μια δεύτερη, με την έννοια του μέλλοντος της χρήσης Γης που θα αλλάξει την μορφή αλλά και τον τρόπο ζωής ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων.

Εκτός όμως από αυτό που είναι η πρακτική πλευρά του ζητήματος, υπάρχουν και άλλα θέματα που ενκύπτουν .

Ένα από αυτά είναι οι σχέσεις κράτους και πολιτών και πως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ζητούμενα της κάθε εποχής αλλά και τα επίδραση του κάθε πολιτικού κατεστημένου στην καθημερινή ζωή.

Ένα άλλο, είναι η ιστορική σημασία ανάγνωσης της ιστορίας. Μιας ιστορίας που αλλάζει και αυτή με την σημασία των λεπτομερειών για την διαμόρφωση του Ελληνικού Κράτους από την ενσωμάτωση της Εύβοιας και άλλων περιοχών  βάσει του ιδιοκτησιακού ζητήματος της κάθε περιοχής.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την διαχρονική συμμετοχή του κάθε εκπροσώπου που ζητάται  να "επέμβει"και να δώσει λύση, όχι βάσει στοιχείων ξεκάθαρων και δικαίων,αλλά βάσει πολιτικού συμφέροντος και κάθε είδους διαπλοκής.

Με μεγάλη συγκίνηση συνάντησα μια μητέρα με τρία μικρά παιδιά να κρέμονται πάνω της και να ρωτάει με αγωνία.

"Τι έγινε με τα κτήματα? Βγήκαν δασικά?"

Ποιος έχει απαίτηση από αυτήν την γυναίκα να ξέρει μέχρι βάθους και σε κάθε λεπτομέρεια το ιδιοκτησιακό ζήτημα, έστω και αν την αφορά άμεσα ,αυτήν και το μέλλον των παιδιών της?

Όμως όσοι έχουν αναλάβει να μιλούν εκ μέρους της έχουν τεράστια ευθύνη ,μια ευθύνη που δε φαίνεται μέχρι τώρα ότι είναι κοινή συνείδηση ανάμεσα σε πολλούς από τους εμπλεκόμενους. 

Η Τροπολογία απορρίφθηκε. Τι κάνουμε μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα?

Σκεφτόμαστε τα πιθανά λάθη και νομικά κενά?

Σκεφτόμαστε αλλαγή πολιτικής στην διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων μας?

Υπολογίζουμε τους εχθρούς και τους φίλους και ψάχνουμε για νέους ?

Ερχόμαστε σε επαφή με άλλα μέρη της Ελλάδας που έχουν παρόμοιο πρόβλημα,και ας μην είναι ακριβώς το ίδιο, για να δούμε με ποιο τρόπο διεκδίκησαν και κέρδισαν την υπόθεση τους?

Αλλάζουμε την νοοτροπία του να μην μιλάμε ανοικτά για αυτό το θέμα, και καλούμε σε βοήθεια όποιον θα ήθελε να βοηθήσει σε μια ευρύτερη συμμαχία από πολίτες ιστορικούς νομικούς κλπ, δημιουργώντας έναν φορέα με γνώσεις φωνή και επιρροή με νέους τρόπους διεκδίκησης του θέματος?

Ο κόσμος που περιμένει την δικαίωση του θα έρθει η ώρα να ζητήσει "τα ρέστα" από όσους του υποσχέθηκαν την λύση, και αν αυτή δεν έρθει τότε πράγματι, δεν ξέρω τι "ρέστα"θα βρουν να του δώσουν.

Ακόμα το φαινόμενο των βουλευτών να μας κουνάνε τις υπογραφές μες τα μούτρα μας σε όλα τα σαιτ που υπάρχουν στον νομό και στην Ελλάδα και να μας "φωνάζουν" Εγώ σε έσωσα!!" η 'Θα σε σώσω"! σε όλους τους τόνους μου γυρίζουν τα άντερα ανάποδα και χάνουν και το πιο μικρό υπόλοιπο σεβασμού που πιθανόν να είχε κάποιος. Ούτε τα πεντάχρονα με τα παιχνίδια δεν κάνουν έτσι και αυτοί πια ,να πάει στο καλό, μεγάλωσαν. Καθόμαστε εμείς σαν τους χάνους και τα αναπαράγουμε και εν τω μεταξύ ο χρόνος περνάει κατά μας.

Μια πάρα πολύ ωραία ατμόσφαιρα θα μπορούσε να πει κανείς.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανώνυμος είπε...
Η Εύβοια ΔΕΝ υπάγεται στο ιδιο καθεστως με τις Κυκλάδες που εντάχθηκαν στο Ελληνικο Κράτος το 1947 ως συνέπεια του β παγκ πολέμου.Η εύβοια και δή η νότιος Καρυστια δεν απελευθερώθηκε επαναστατική δικαιω αλλά τα εδάφη της εξαγοραστηκαν από ιδιώτες δυνάμει των αναφερθέντων Πρωτοκολλων.Γι αυτό δεν πρέπει να ταυτίζουμε καταστασεις.Γ.Σαραβανος
Sophia Kollia είπε...
δεν τις ταυτίζουμε, αλλά η απόφαση είναι προς σοβαρή σκέψη ...και περίσκεψη. Τι θέλει να πει ο ποιητής? Τι λεέι? Τι λένε τα αποτελέσματα μας έως τώρα? Αυτά.
Ανώνυμος είπε...
Μα σαφως φαινεται οτι ο συντακτης της ειδησης για την αποφαση-πιλοτο ειναι ειτε αδαης ειτε ανιστορητος ειτε πληρωμενος.Οπως κ να χει μια δικαστικη αποφαση δεν μπορει ουτε να διαγραψει ουτε να παραλλαξει την ιστορια ,οσα μηδενικα κι αν κρυβονται απο πισω τοσο σε ηθος οσο και σε ευρω
Ανώνυμος είπε...
Επιτρέπεται να πω ότι αυτά που γράφει ο κ. Γερογιάννης είναι πασίγνωστα στους νομικούς της περιοχής εδώ και χρόνια και τα χρησιμοποιούν στις σχετικές αγωγές τους εδώ και πολλά, πολλά χρόνια;
Δεν μειώνω το επιστημονικό του έργο, απλά το αναφέρω.
Κατά τα άλλα, θέλω να πω, για την αντικειμενικότητα ότι και το δημόσιο έχει σοβαρά νομικά επιχειρήματα (πρώτον τα βουνά πρέπει να είναι κοινόχρηστα όπως ο αιγιαλός κλπ και δεύτερον οι έλληνες ιδιώτες αγόρασαν τη χρήση ή την επικαρπία και όχι την κυριότητα από τους Οθωμανούς), όμως επειδή όλοι οι ιδιοκτήτες διαχρονικά κέρδιζαν στο δικαστήριο την αναγνώριση της κυριότητάς τους είναι κάπως πόντιο να μην γίνει μία ενιαία ρύθμιση για όλους με την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου, με λίγα λόγια είναι κουφό να πάνε όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες στα δικαστήρια να περιμένουν 5 χρόνια, να ξοδέψουν χρήματα για να αναγνωριστεί το αυτονόητο, ότι βάσει τίτλων είναι κύριοι των ακινήτων.
Μ
Ανώνυμος είπε...
Σχόλιο για αυτό που έγραψε ο κ Καλλιανιώτης : δηλαδή πιστεύετε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και τα αντίπαλα συμφέροντα δεν γνωρίζουν την συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου ή αν όχι αυτοί τουλάχιστον οι νομικοί τους σύμβουλοι; Επίσης μπορεί να υπάρχουν δέκα άλλες αποφάσεις που να κρίνουν το ακριβώς αντίθετο.
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ο ποιητής θέλει να πει ότι το νορμάλ - να το πω απλά - είναι τα βουνά , οι λόγγοι και οι παραλίες να είναι κοινόχρηστα και να έχουν όλοι πρόσβαση και να μην αποτελούν ιδιωτική περιουσία, αυτό θέλει να πει. Αλλά όπως είπαμε υπάρχει και άφθονη αντίθετη νομολογία που υποστηρίζει με επιχειρήματα ακριβώς το αντίθετο.
Μ
Μ
Ανώνυμος είπε...
Η αμφισβητηση της γης μας ειναι δυστυχως υποκινουμενη απο μεγαλα συμφεροντα και δεν εχουν νομικη και ιστορικη βαση.Απαιτειται ΟΜΟΝΟΙΑ κ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ολων των φορεων και του Δημου Καρυστου.Θα δικαιωθουμε αν συνεχισουμε τον αγωνα μας
Ανώνυμος είπε...
Να τονίσουμε ότι όλα αυτά αφορούν την τροπολογία του 2012, την οποία κατάθεσαν και υποστήριξαν οι τότε βουλευτές Ευβοίας. Η τελευταία τροπολογία του 2014 συντάχθηκε από το δικηγόρο κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, με εντολή και δαπάνες του Δήμου Καρύστου και του Συλλόγου «Καβοντόρου Γη». Υποβλήθηκε στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Νίκο Ταγαρά, την επεξεργάστηκε η νομική σύμβουλος του Υπουργού κ. Ελένη Αλεξίου σε συνεργασία με τον κ. Παπαγεωργίου και έλαβε την τελική της μορφή. Το ιστορικό της κατάθεσης είναι καταγραμμένο στο πρωτόκολλο της Βουλής και μπορεί εύκολα κανείς να δει την χρονική σειρά κατάθεσης. Αυτά για την σωστή ενημέρωση. Βέβαια όλα αυτά είναι γνωστά για όποιους παρακολουθούν τα γεγονότα…
Μαρία Γκάγκωση
Ανώνυμος είπε...
Η τροπολογια του κ Παπαγεωργιου οπως υποβληθηκε ειχε συνταχτει και πληρωθει απο το Συλλογο Ιδιοκτητων Γης Ν. Καρυστιας.Για να ξερουμε τι λεμε.Δεν πειραζει καθολου που η κ Γκαγκωση και Δημος τη χρησιμοποιησαν .Γ.Σαραβανος

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λυπάμαι που για μία ακόμη φορά η Πολιτεία δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της νότιας Καρυστίας να είναι αφέντες και να έχουν λόγο στη γη τους. Για το σκοπό αυτό διαχρονικά πάντοτε πρόθυμα διαθέτω τις ¨όποιες¨ γνώσεις μου για την επίλυση του ιδιοκτησιακού υπέρ των κατοίκων. Στα πλαίσια αυτά ανταποκρίθηκα στην εντολή του Δήμου Καρύστου και του Συλλόγου "Καβοντόρου Γη" και συνέταξα την τροπολογία που αξιοποιήθηκε από τους Βουλευτές του Νομού.
Παπαγεωργίου Γεώργιος - Δικηγόρος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!