Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Που να σου ορκιστώ? Ποιο είναι το Σύνταγμα των Κορυσχάδων που ανέφερε η Δούρου? Γιατί την αγκάλιασαν οι καθαρίστριες?

ΦΩΤΟ-Ο «αντάρτικος» όρκος της Δούρου και ο Ψινάκης

Πρώτη καταχώρηση: 28/08/2014 - 13:16
Τελευταία δημοσίευση: 13:16Πολιτική
ΦΩΤΟ-Ο «αντάρτικος» όρκος της Δούρου και ο Ψινάκης
Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου
Στη Ρένα Δούρου ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων όσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου Αττικής στο κλειστό γήπεδο της Δροσούπολης.
Η νέα περιφερειάρχης Αττικής είχε προαναγγείλει ότι θα ορκιστεί με πολιτικό- και όχι θρησκευτικό όρκο-όμως η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη για όσους βρέθηκαν στα Άνω Λιόσια. Η κ. Δούρου αφού εκφώνησε τον πολιτικό όρκο, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, έβαλε το χέρι στο στήθος και έκλεισε με μια φράση από την δεύτερη παράγραφο του ψηφίσματος των Κορυσχάδων.
Όπως έλεγε στενή συνεργάτης της η συγκεκριμένη επιλογή ήταν συμβολική καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ψήφιση του συντάγματος των Κορυσχάδων από το Εθνικό Συμβούλιο του 1944.
Έναν ιδιαίτερο πολιτικό όρκο επέλεξε και η περιφερειακή σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία ορκίστηκε «αγωνιζόμενη για την ανατροπή των μνημονίων». Ο πολιτικός όρκος είχε την τιμιτική του καθώς αυτόν επέλεξαν τόσο η περιφερειακή σύμβουλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη, αλλά και ο Θάνος Τζήμερος. Υπό την ευλογία του ιερέα ορκίστηκαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά.
Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε εγκάρδιο χαιρετισμό με την κ. Δούρου, το παρών στην τελετή έδωσαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μανώλης Γλέζος κάθισε δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος ενώ λίγο πιο πίσω βρέθηκαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Νάσος Αθανασίου, ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

Την παράσταση έκλεψαν οι απολυμένες καθαρίστριες οι οποίες, φορώντας κόκκινα γάντια, αγκαλιάστηκαν με την περιφερειάρχη Αττικής στρέφοντας πάνω τους τα φλας των φωτογράφων. Αίσθηση προκάλεσαν και οι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής οι οποίοι δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην παραμονή της χωματερής στην περιοχή τους.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει τους δρόμους παραπλεύρως του σταδίου καθώς ήταν σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οπαδών της Χρυσή Αυγής και αντιφασιστικών οργανώσεων.
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012


Το Σύνταγμα των Κορυσχάδων του ΕΑΜ που κουβαλάει μέσα της η Δούρου

Γνωστή πλέον η δήλωση-απειλή (πριν λίγες μέρες) της Ρ. Δούρου, του ΣΥΡΙΖΑ, ότι κουβαλάει μέσα της τη φλόγα του Συντάγματος των Κορυσχάδων την κομμουνισικής κυβέρνησης που σχημάτισε το ΕΑΜ και το ΚΚΕ το 1944 προκειμένου να φέρουν στην Ελλάδα τη δικτατορία του προλεταριάτου. 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ (ΣΥΝΤΑΓΜΑ) ΤΩΝ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ 
Με τη λήξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, που κράτησαν δύο βδομάδες, στις 27 Μάη 1944 εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα, που από τότε έμεινε γνωστό σαν ψήφισμα των Κορυσχάδων.
Γενικές Διατάξεις 
Το Εθνικό Συμβούλιο.
Συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολοκλήρου του Ελληνικού λαού (αν αρχίσατε να γελάτε από τώρα... θα κουραστείτε μέχρι το τέλος), που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέληση του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Θέλοντας να καθορίσει τον τρόπο όλων των εξουσιών στην ελεύθερη Ελλάδα,
Ψηφίζει:

Άρθρο 1: Κυρώνεται η ιδρυτική Πράξη της Π.Ε.Ε.Α. της 10 του Μάρτη 1944.
Άρθρο 2: Όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ' το λαό και ασκούνται απ' το λαό. Η Αυτοδιοίκηση και η λαϊκή Δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις θεσμοί του δημοσίου βίου των Ελλήνων.
Άρθρο 3: Το Εθν. Συμβούλιο, είναι το ανώτερο όργανο της Λαϊκής Κυριαρχίας. Η Πολ. Επιτροπή Εθν. Απελευθέρωσης έχει τις εξουσίες που καθορίζει αυτό το ψήφισμα.
Άρθρο 4: Οι λαϊκές ελευθερίες είναι ιερές και απαραβίαστες. Το αγωνιζόμενο έθνος θα τις προστατέψει από κάθε απειλή, από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
Άρθρο 5: Όλοι οι Έλληνες, άντρες και γυναίκες, έχουν ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα.
Άρθρο 6: Η εργασία είναι βασική κοινωνική λειτουργία και δημιουργεί δικαίωμα για την απόλαυση των αγαθών της ζωής.
Άρθρο 7: Επίσημη γλώσσα για όλες τις εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής και για όλους τους βαθμούς της εκπαίδευσης, είναι η γλώσσα του λαού.
Άρθρο 8: Ο πρωταρχικός σκοπός και ο γνώμονας για την άσκηση όλων των εξουσιών, είναι ο απελευθερωτικός αγώνας του έθνους. -Το Εθνικό Συμβούλιο, η Π.Ε.Ε.Α., οι ένοπλοι και άοπλοι πολίτες υπηρετούν πριν απ' όλα τα σκοπό αυτό. - Ο Εθν. Στρατός, Ε.Λ.Α.Σ., είναι το ένοπλο τμήμα του έθνους, που μάχεται για την απελευθέρωση της πατρίδας και τις ελευθερίες του λαού.
Άρθρο 9: Η Π.Ε.Ε.Α., εκπροσωπεί το μαχόμενο έθνος στο εξωτερικό, διοικεί τον εθνικό στρατό - Ε.Λ.Α.Σ., διευθύνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και έχει την ανώτατη εποπτεία, την καθοδήγηση και τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής. Δικαιοσύνης. - Η Π.Ε.Ε.Α., εκδίδει και δημοσιεύει πράξεις, που περιέχουν κανόνες δικαίου και αποφάσεις με εκτελεστικό περιεχόμενο. - Οι πράξεις, εκδίδονται αφού ψηφιστούν από την αντιπροσωπεία του Εθν. Συμβουλίου του άρθρου 13. - Η Π.Ε.Ε.Α. μπορεί ν' αλλάζει τη σύνθεση της, με την έγκριση του εθνικού Συμβουλίου ή της αντιπροσωπείας.
Άρθρο 10: Το Εθν. Συμβούλιο κρίνει το έργο της Π.Ε.Ε.Α., κυρώνει τις πράξεις της, προτείνει μέτρα ή παίρνει το ίδιο αποφάσεις που συντελούν στην ευόδωση του εθνικού αγώνα. - Η κύρωση των κανόνων δικαίου που θεσπίζονται με τις πράξεις της Π.Ε.Ε.Α., ή η θέσπιση κανόνων δικαίου απ' το Εθνικό Συμβούλιο, γίνεται με ψηφίσματα. Οι κατευθύνσεις που δίνει το Συμβούλιο ή τα μέτρα που παίρνει για τους σκοπούς της παραπάνω παραγράφου διατυπώνονται σε αποφάσεις.
Η κατοχύρωση των λαϊκών ελευθερίων
Όλες οι εξουσίες πηγάζουν και ασκούνται απ' το λαό.
Άρθρο 11: Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα διαρκέσουν έως την απελευθέρωση ολόκληρης της χώρας. -Η διάλυση του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να γίνει και πριν απ' την απελευθέρωση, αυτό αποφασίσει το ίδιο ύστερ' από πρόταση της Π.Ε.Ε.Α. ή του 1/3 απ' τα μέλη του.
Άρθρο 12: Το Εθν. Συμβούλιο συνέρχεται κάθε τέσσαρες μήνες σε τακτική σύνοδο. Η διάρκεια κάθε συνόδου είναι δεκαήμερη, μπορεί όμως να παραταθεί απ' το ίδιο το Συμβούλιο. -Η Π.Ε.Ε.Α., μπορεί να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και σ' έκτακτη σύνοδο. Μπορεί επίσης η Π.Ε.Ε.Α. ν' αναβάλει μια σύνοδο, αν υπάρχει ανάγκη με σύμφωνη γνώμη της αντιπροσωπείας του Εθν. Συμβουλίου του Άρθρου 13.
Άρθρο 13: Στο τέλος κάθε συνόδου το Εθν. Συμβούλιο εκλέγει αντιπροσωπεία από 17 τακτικά μέλη και 5 αναπληρωματικά. Τα καθήκοντα που θα ασκεί η αντιπροσωπεία στο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο συνόδους, ορίζεται στο άρθρο 14. - Ο πρόεδρος του Εθν. Συμβουλίου, είναι αυτοδίκαια μέλος και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας.
Άρθρο 14: Η Π.Ε.Ε.Α. υποβάλει κάθε πράξη στην Αντιπροσωπεία για να την ψηφίσει. -Αν η γνώμη της Αντιπροσωπείας είναι αντίθετη προς τη πράξη, η Π.Ε.Ε.Α. συζητεί πάλι πάνω σ' αυτή. Αν η Π.Ε.Ε.Α. επιμένει στη γνώμη της συγκαλείται κοινή συνεδρίαση Π.Ε.Ε.Α. και Αντιπροσωπείας, όπου παίρνεται απόφαση με πλειοψηφία. - Η αντιπροσωπεία μπορεί επίσης να υποδείχνει στην Π.Ε.Ε.Α. μέτρα συντελεστικά για την ευόδωση του εθνικού αγώνα.
Άρθρο 15: Η Π.Ε.Ε.Α., που αντλεί την εξουσία της απ' την εμπιστοσύνη του Εθνικού Συμβουλίου, είναι υπόλογη απέναντι του και απέναντι του έθνους, για την καλή διεξαγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, για την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και για την προστασία των λαϊκών ελευθεριών.
Ψηφίστηκε στις Κορυσχάδες, σήμερα 27 του Μάη 1944.
Ο Πρόεδρος
Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Οι Αντιπρόεδροι
Ο ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ
Ι. ΜΙΧΑΗΛ
οι κοσμήτορες: 
Δ. ΜΑΡΙΟΛΗΣ, Λ. ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑΣ
Σ. ΠΑΠΑΠΟΛΙΤΗΣ. Μ. ΣΒΩΛΟΥ
Στην έδρα της Επιτροπής, 30 Μάη 1944
Ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ε.Α.
ΕΥΡ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ
Τα μέλη
ΗΛ. ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΙΑΝΤΟΣ, ΕΜΜ. ΜΑΝΤΑΚΑΣ Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ, Κ. (Υπ. Υγείας της Κυβέρνησης του βουνού των κομμουνιστών) ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΣΤ. ΧΑΤΖΗΜΠΕΗΣ
Θεωρήθηκε και σφραγίστηκε
Στην έδρα της Επιτροπής 30 Μάη 1944
Ο Γραμματέας της Δικαιοσύνης
ΗΛ. ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ -ΜΙΣΘΟΙ -ΠΙΝΑΚΕΣ -
Τα στοιχεία που σας παραθέτουμε είναι εντυπωσιακά και δείχνουν μια εικόνα που για πολλούς φαντάζει εξωπραγματική. Αν και θα πει κανείς ότι το δημόσιο τους τα έδινε γιατί τώρα κόπτεται η κυβέρνηση. Η απάντηση είναι ότι επιτέλους κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξεσκεπάσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ που παίζει πολιτικό παιχνίδια στις πλάτες των καθαριστριών. Αραγε όταν γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός θα τις ξαναπροσλάβει με τα ίδια λεφτά;
  1. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος κόστους μισθοδοσίας (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) είναι 1080,07 ευρώ μηνιαίως. Χωρίς εργοδοτικές εισφορές είναι περίπου 883 ευρώ. Ο λόγος είναι πως οι καθαρίστριες τετράωρης έπαιρναν την υπερβάλλουσα μείωση που προβλέπεται από το ν. 4024/2011. Εάν αφαιρεθούν από τις 586 οι 12 πλήρους απασχόλησης τότε το κόστος των υπολοίπων ετησίως είναι περίπου 7,5 εκατ. ευρώ. Προσέξτε 4 ώρες δουλεύουν για να παίρνουν καθαρά πάνω από 800 ευρώ όταν στην αγορά δουλεύουν πολλοί 10ωρα για 400 ευρώ.
  2. Η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι κατά πολύ υψηλότερη από τη μισθοδοσία ενός νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου ΥΕ 8ωρης απασχόλησης (780 ευρώ) και περίπου στα ίδια επίπεδα με ένα νεοδιοριζόμενο υπάλληλο ΔΕ στο δημόσιο (858 ευρώ). Βεβαίως οι μισθοί νεοδιοριζόμενου ΔΕ και ΥΕ στο Δημόσιο βάσει ενιαίου μισθολογίου θεωρούνται πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες της αγοράς. Δηλαδή μια καθαρίστρια με 4 ώρες δουλειάς παίρνει περισσότερα από έναν νεοδιοριζόμενο υπάλληλο.
  3. Το εντυπωσιακό, που φαίνεται και στον πίνακα είναι ότι 12 καθαρίστριες μόνιμης απασχόλησης αμείβονται κατά μέσο όρο μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές με 2.414 ευρώ το μήνα.
  4. Οι καθαρίστριες για 3 ώρες δουλειά παίρνουν 952 ευρώ, αυτές που εργάζονται 4 ώρες παίρνουν 1.066 ευρώ και αυτές των 5 ωρών εργασία αμείβονται με 1.455 ευρώ μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές.
  5. Οι πιο πολλές, 531 στο σύνολο, είναι 4ωρης απασχόλησης που παίρνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.066 ευρώ και είναι οι περισσότερες που φωνάζουν. Ο μέσος μισθός του συνόλου των μερικής απασχόλησης καθαριστριών που είναι 574, φτάνει λοιπόν μαζί με τις εισφορές τα 1.080 ευρώ. Για πείτε μας που υπάρχει τέτοιος μισθός στον ιδιωτικό τομέα;
  6. Το ετήσιο κόστος για τις καθαρίστριες είναι 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Στον επόμενο πίνακα φαίνεται και πόσα εξοικονόμησε το δημόσιο από τη διαθεσιμότητα των καθαριστριών.
  7. Υπάρχει, όμως, και μια σημαντική παράμετρος που κάποιοι κρύβουν γιατί δεν τους συμφέρει. Εδώ και πολύ καιρό οι χώροι που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ λιγότεροι καθώς μειώθηκαν τα κτίρια των εφοριών και άλλων υπηρεσιών. Επίσης μειώθηκε και το προσωπικό που εργάζεται στο υπουργείο, επομένως οι καθαρίστριες έχουν πολύ λιγότερη δουλειά να κάνουν απ’ ότι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα:
Η επιφάνεια σε τ.μ. των κτιρίων του ΥΠΟΙΚ όπου κατά κύριο λόγο απασχολούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου (πλην Τελωνείων-Χημείων) το Σεπτέμβριο 2012 ήταν 302.426 τ.μ. Λόγω των ενοποιήσεων των Δ.Ο.Υ. (Ιανουάριος 2013-Απρίλιος 2014) που ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συνολική επιφάνεια κτιρίων του ΥΠΟΙΚ έχει μειωθεί κατά 121.911 τ.μ. που σημαίνει μείωση 40% σε σχέση με την προαναφερθείσα επιφάνεια. Σημειωτέον πως το 80% των εκκενώσεων των κτιρίων πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα
Ιαν 2013 έως Ιούνιος 2013. Σε ότι αφορά τις Κεντρικές Υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια υπηρεσίες ιδιωτικών συνεργείων για τις υπηρεσίες καθαρισμού.
Για συνολική επιφάνεια 91.472 τ.μ. απασχολούνται 179 ΥΕ Καθαριότητας Μ/Α με ετήσιο μισθολογικό κόστος 2.319.840,00 €συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών. Χωρίς αυτές είναι: 1.825.800,00 €.
Σύγκριση: ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων: Στις 13/8/2013 υπεγράφη σύμβαση με εταιρεία καθαρισμού, για τον καθαρισμό του κτιρίου της ΓΓΠΣ (Χανδρή 1), το οποίο είναι 30.000 τμ.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, απασχολούνται 17 άτομα πλήρους απασχόλησης και 2 άτομα 2ωρης απασχόλησης με μηνιαίο κόστος 20.000+23%=24.600, δηλαδή ετησίως 295.200 ευρώ.
Οι αποδοχές των καθαριστριών, οι οποίες καθορίζονται με τον νόμο 3863/2010 /ΦΕΚ 115 Α, ανέρχονται συνολικά σε 126.000€, οι εργοδοτικές εισφορές 34.748 € και το υπόλοιπο ποσό είναι το κέρδος της εταιρείας περιλαμβανομένων και των υλικών καθαρισμού.
Για 30.000 τ.μ. το συνολικό κόστος (μισθοδοσία, υλικά, κέρδος) είναι 300.000 € περίπου. Για τριπλάσια επιφάνεια στις Δ.Ο.Υ. Αττικής το μισθολογικό μόνο κόστος είναι 2.320.000 € περίπου.
Άρα το μισθολογικό κόστος για την τριπλάσια επιφάνεια είναι 250% περισσότερο από τη χρήση ιδιωτικού συνεργείου.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που σας παραθέτει το antinews δεν έχουν σκοπό να «ακυρώσουν» τον αγώνα των καθαριστριών. Δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται. Ο βασικός σκοπός μας είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το τι ποσά υπερασπίζονται και για πόσες ώρες εργασίας. Και να αποκαλυφθεί ο βρόμικος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιεί το όνομα «καθαρίστρια» που έχει και… κοινωνική φόρτιση, προκειμένου να κερδίσει πολιτικά οφέλη.
Ακολουθούν και οι αποκαλυπτικοί πίνακες:
Αποκάλυψη. Πόσα λεφτά παίρνουν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών photo - 1
Αποκάλυψη. Πόσα λεφτά παίρνουν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών photo - 2
antinews

28 Αυγούστου 2014

Με το αστέρι του Δαυίδ ορκίστηκε ο Μπουτάρης

Έχοντας καρφιτσωμένο στο πουκάμισό του το αστέρι του Δαυίδ, εξ αιτίας της παρουσίας Χρυσαυγιτών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ορκίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
press.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20/1/2021 Αγαπημένο μου ημερολόγιο.

  Σήμερα η ψήφιση για την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο και η ορκωμοσία Biden. Επίσης σήμερα ήταν μια ωραία ζεστή μέρα που η αγορά ήταν ανοιχτή...