Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

"Όταν οι άγγελοι τραγουδούν και φέρνουν δώρα."..στο 5ο Φεστιβάλ παιδικών χορωδιών Καρύστου.


 Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, μας γέμισε δέος, μπροστά στα παιδιά και τις νεαρές κοπέλες του Ορφανοτροφείου Παραμυθία, που μας επισκέφθηκαν από την μακρινή Ρωσία.
 Η παράσταση τους αφιερώθηκε στον  ηγούμενο της μονής Εσφυγμένου Χρυσόστομο,- που δεν είναι πια στην ζωή-  που όπως μας είπαν ήταν πάντα πολύ κοντά στα παιδιά και ένα τραγούδι τους ήταν αφιερωμένο σε εκείνον.

κ.Λίτσα Αθανασίου.

 Τα παιδιά ήταν μια αποκάλυψη συναισθημάτων και τέχνης. Όλα μαζί ήταν μια ψυχή που τραγουδούσε, όχι μόνο στα ρώσικα αλλά και στα ελληνικά, και τα συναισθήματα που χρωμάτιζαν τις φωνές τους άγγιζαν και τον πιο ερασιτέχνη ακροατή.
Έχουν τραγουδήσει σε πολλές χώρες και πολλές φορές και στην Ελλάδα. Ευχόμαστε να τις ξαναδούμε σύντομα κοντά μας, όπως και μια  δική μας επίσκεψη στο Ορφανοτροφείο ,η καλύτερα, στην ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,  θα ήταν μια πάρα πολύ ωφέλιμη και σίγουρα ευχάριστη εμπειρία.
 Στο τέλος της παράστασης τους μας χάρισαν 2 κεντήματα εικόνες που τα έχουν κεντήσει τα παιδιά της Παραμυθίας. Σήμερα, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, θα μας παρουσιάσουν χορούς της πατρίδας τους.
Η  Η γουμένη μας εξηγεί τα δώρα
 Παρόντες  ήταν και ο μοναχός Γαβριήλ ,- αδελφός της κ.Αθανασίου που μας παρουσίασε με πολύ ζεστό και άμεσο τρόπο την εκδήλωση, -και ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος, μιας και έχουν στενή σχέση με το Ορφανοτροφείο.
Καταλαβαίνουμε  ότι η μονή έχει ένα έργο πέρα από στενά σύνορα του Αγίου Όρους, και υπάρχει μια διαδραστική σχέση συμπαράστασης και αγάπης ανάμεσα τους.
Η Ηγουμένη μας μίλησε για την κατανόηση και αγάπη ανάμεσα στους ομόθρησκους λαούς μας, την ανάγκη των ανθρώπων για την πίστη που δίνει δύναμη και ελπίδα στον άνθρωπο και πολλά άλλα δείχνοντας ένα άνθρωπο που ζει όχι απλά μέσα στην κοινωνία ,αλλά ενεργεί και συμπάσχει πέρα από σύνορα ...

 Πριν τις φιλοξενούμενες μας, μας έψαλλαν ύμνους όπως και τραγούδια, το παιδικό τμήμα της Βυζαντινής Χορωδίας της Πόλης μας, με μαέστρο τον ιερέα Γεώργιο Μάριζα.
Δεν  είναι πολλά χρόνια πριν που ξεκίνησε η Βυζαντινή Χορωδία, " Άγιος Ιωάννης Κουκουζέλης".   'Ομως, όχι μόνο έχει αξιόλογη και σημαντική παρουσία, αλλά έχει ήδη δημιουργήσει ένα φυτώριο νέων χορωδών και ψαλτών, που θα μας κρατούν συντροφιά για πάρα πολλά χρόνια.
Ο πάτερ Σωτήρης Τσούκας διδάσκει τους ενήλικες, ενώ  ο πατέρας Γεώργιος Μάριζας έχει αναλάβει το παιδικό τμήμα.. 
Με την πρόοδο που έχουν, να ήμαστε σίγουροι, ότι τους περιμένουν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό!

Μετά τις χορωδίες, σειρά είχε το χορευτικό Καρύστου, όπου έδειξαν τους χορούς μας στις φιλοξενούμενες μας από την Ρωσία .
Πάντα με κέφι και χαρά, τα παιδιά χορεύουν, είτε πάνω στην εξέδρα , είτε ενώ περιμένουν την σειρά τους να χορέψουν μπροστά στο κοινό.
Η δασκάλα τους κ.Λίτσα Βουλή, διακριτικά είχε την επιμέλεια τους.Γιάννης Μαμμάς- Δημήτρης Φαρφαράς


 κ.Ζαφείρης Θανάσης με κ.Λίτσα Βουλήο Ηγούμενος Βαρθολομαίος και ο μοναχός Γαβριήλ
κ.Μαρία Βερούχη, κ.Ζαφίρης Γκιβίσης, κ.Κων/νος Διγαλέτος και ο Δήμαρχος Λευτέρης Ραβιόλος.
Πάρα πολύς ο κόσμος που είχε την τύχη να ακούσει τις μοναδικές αυτές ερμηνείες. Ανάμεσα τους εκπρόσωποι της Νέας Δημοτικής Αρχής.
Στην προσφώνηση του ο κ.Ραβιόλος τόνισε την σημασία των πολιτιστικών και δεσμεύτηκε στην βοήθεια κάθε προσπάθειας ,όπως αυτής του Μουσικού Διαύλου, που ανεβάζει το πολιτιστικό επίπεδο και προσφέρει τόσα πολλά στην καλλιτεχνική ζωή της περιοχής.
Ήταν ένας πολύ ωραίος λόγος που μας δίνει ελπίδες όχι μόνο για συνέχιση αλλά περαιτέρω ενίσχυση της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου.

Σήμερα το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την παιδική χορωδία της μουσικής σχολής Εύας Βασιλοπούλου, και τα παιδιά που μας  επισκέφθηκαν από την Πάρο.

Ευχαριστούμε πολύ τον Μουσικό Δίαυλο και ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες Καλή επιτυχία σε κάθε τους εκδήλωση και προσπάθεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, πολύ ωραία παρουσίαση. Μου είπαν ότι ήταν πολύ συγκινητικά.

Δημοσίευση σχολίου