Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο Θέμα: «Παράταση δύο ετών για το διορισμό των «τριανταμηνιτών» εκπαιδευτικών»

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Θέμα: «Παράταση δύο ετών για το διορισμό των «τριανταμηνιτών» εκπαιδευτικών»

Μια ομάδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι επί σειρά ετών υπηρετούσαν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μαζεύοντας προϋπηρεσία, και έχοντας ξεπεράσει τους τριάντα (30) μήνες προϋπηρεσία από το 2008, παραμένουν όμηροι της νομοθεσίας του ελληνικού κράτους και κινδυνεύουν να χάσουν την προσδοκία τους για μόνιμο διορισμό, που τροφοδότησε δια νόμου το ίδιο το κράτος.
Συγκεκριμένα, με το νόμο 3687/2008, άρθρο 5, παρ. 1, «Όσοι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν την 30.6.2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, διορίζονται από το σχολικό έτος 2008−2009 και το αργότερο μέχρι και το σχολικό έτος 2012−2013, σε αναλογία που ορίζεται κατ’ έτος στο ένα πέμπτο (1/5) του συνολικού αριθμού των ως άνω εκπαιδευτικών και με σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία την 30.6.2008», και μάλιστα κατά προτεραιότητα.
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν πήγαν να δώσουν εξετάσεις στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών το 2009, αφού με την προηγούμενη διάταξη νόμου προσδοκούσαν ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα διοριστούν σε μόνιμες θέσεις.
Στη συνέχεια με το νόμο 3848/2010, άρθρο 9, παρ. 8, επειδή προφανώς δεν απορροφήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της προηγούμενης κατηγορίας δόθηκε παράταση για να διοριστούν σε μόνιμη θέση μέχρι και το σχολικό έτος 2014-2015.
Όμως λόγω του περιορισμού των προσλήψεων και των δημοσιονομικών δαπανών, δεν απορροφήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου πίνακα των τριανταμηνιτών, μέχρι και το σχολικό έτος που ξεκινά τώρα και είναι το καταληκτικό του νόμου για να διοριστούν.
Επισημαίνω ότι πρόκειται για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα και πρόκειται για ανθρώπους οικογενειάρχες σε ηλικίες 40 έως 54 ετών, οι οποίοι στερήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις τις οικογένειες τους και υπηρέτησαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ώστε να συγκεντρώσουν την προϋπηρεσία, η οποία έχει φτάσει τώρα τα 10 έως 15 χρόνια. Επειδή η ίδια η πολιτεία τους υποσχέθηκε δια νόμου τον διορισμό τους και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, θα πρέπει αφού δεν έχει καταφέρει, προφανώς για οικονομικούς λόγους, να τους απορροφήσει μέχρι τώρα, να δώσει μια νέα παράταση ώστε να εκπληρώσει την υπόσχεση της, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο έτη.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να νομοθετήσετε παράταση άλλων δύο ετών για τον διορισμό των εκπαιδευτικών που είχαν συμπληρώσει την 30.6.2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι πρόκειται να διοριστούν σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3687/2008 και 3848/2010 μέχρι και το σχολικό έτος 2014-2015;

Αθήνα, Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου