Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Απόφαση – σταθμός του Εφετείου Κρήτης κατά του Δημοσίου δικαιώνει ιδιοκτήτες γης στο «Φαράγγι» Κανδάνου και αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα

Απόφαση – σταθμός του Εφετείου Κρήτης κατά του Δημοσίου δικαιώνει ιδιοκτήτες γης στο «Φαράγγι» Κανδάνου και αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα

Από την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014 στις 02:19 πμ |
kandanos
Μετά από δικαστικούς αγώνες που διήρκεσαν σχεδόν μιαν δεκαετία, ιδιοκτήτες γης στο «φαράγγι» της Κανδάνου, δικαιώθηκαν με μια απόφαση – σταθμό του Εφετείου Κρήτης.
Αναλυτικότερα, με την απόφαση 82 του 2014, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες αναγνωρίζονται τελεσίδικα , ως ιδιοκτήτες έκτασης σχεδόν 77 στρεμμάτων, την οποία είχε «καταλάβει» το Δημόσιο και μάλιστα τμήμα της το είχε ενοικιάσει σε λατομική επιχείρηση από την οποία εισέπραττε – παρανόμως σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου – ενοίκια.
Εκ μέρους των δικαιωμένων ιδιοκτητών, ο κ. Νεκτάριος Καλαϊτζάκης, δήλωσε τα εξής: «Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κρήτης απορρίπτεται για λόγους ουσίας έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων που αναγνωρίζει μέλη της οικογένειας Καλαϊτζάκη συγκύριους εδαφικής έκτασης που βρίσκεται στο «Φαράγγι» Κανδάνου Χανίων έχει εμβαδό 76.801 τ.μ. και εμπεριέχει λατομείο. Μετά την απόφαση αυτή του Εφετείου οι ως άνω ιδιώτες αναγνωρίζονται τελεσίδικα συγκύριοι της έκτασης αυτής και υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να τους αποδώσει το ακίνητο.
Η έκταση αυτή, αποδείχθηκε ότι βρισκόταν στη φυσική εξουσίαση, νομή και κυριότητα της οικογένειας από την εποχή της Τουρκοκρατίας, από του έτους 1880 τουλάχιστον. Από τότε οι παραπάνω ιδιώτες την καλλιεργούσαν, κατά το τμήμα της που ήταν πεδινό και εύφορο, χρησιμοποιούσαν το μη καλλιεργήσιμο τμήμα αυτής ως βοσκότοπο και ότι τη μεταβίβαζαν στα παιδιά τους με συμβόλαια. Μάλιστα, στην έκταση αυτή υπήρχε και υπάρχει λατομείο, το οποίο από του έτους 1968 οι ιδιοκτήτες νοίκιαζαν σε κατονομασθέντες τρίτους – εργολάβους για εξόρυξη αδρανών υλικών, εισέπρατταν τα μισθώματα και τα δήλωναν στην Οικονομική Εφορία. Το έτος 2001 οι ιδιοκτήτες συνυπέγραψαν το πλέον πρόσφατο μισθωτήριο με εργολάβο που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή και συμφώνησαν να διαρκέσει η μίσθωση μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008.
Όμως, το έτος 2002 ο εν λόγω μισθωτής – εργολάβος υπέβαλε εν αγνοία των ιδιοκτητών αίτηση στη Διεύθυνση Δασών Χανίων για να χαρακτηριστεί το ακίνητο δασικό, δήλωσε εγγράφως ότι δεν γνωρίζει κανένα ιδιοκτήτη της έκτασης αυτής και μετά από παρέλευση δύο ημερών!!! Εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων Πράξη χαρακτηρισμού του μεγαλύτερου μέρους του ακινήτου σαν δασικού. Ταυτόχρονα, ο μισθωτής- εργολάβος πλήρωνε τα ενοίκια στην οικογένεια Καλαϊτζάκη και της απέκρυπτε τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να μη λάβουν υπόψη εγκαίρως της πράξης χαρακτηρισμού και να καταστεί αυτή αμετάκλητη. Έτσι χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι πραγματικοί ιδιοκτήτες η όλη έκταση θωρήθηκε ότι ως δασική ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα από το έτος 2005 το Ελλ. Δημόσιο την… νοίκιασε στον προαναφερθέντα εργολάβο αντί συμβολικού μισθώματος!!!, ενώ οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να καταφύγουν στα Δικαστήρια για να μη χάσουν την πατρογονική τους περιουσία!!!
Με την απόφαση του Εφετείου Κρήτης κρίνεται ότι παράνομα και χωρίς δικαίωμα κυριότητας το Ελληνικό Δημόσιο απέβαλε την οικογένεια Καλαϊτζάκη από τη νομή και κυριότητα του όλου ακινήτου και γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Χανίων βεβαιώνει ότι δεν έχει καταγεγραμμένο δημόσιο κτήμα στην περιοχή!!! Έτσι, αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο ακίνητο αυτό και δικαιώνεται ηθικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του, αν και η αξία της περιουσίας τους έχει υποστεί δραματική μείωση από τις αλόγιστες εξορύξεις, στις οποίες προέβαινε καθ’ όλα τα έτη αντιδικίας ο μισθωτής με την έγκριση και την ανοχή του Ελληνικού Δημοσίου, που του είχε παραχωρήσει την έκταση με μισθωτήριο!!
Ως πληρεξούσιος και εκπρόσωπος όλων των ιδιοκτητών – μελών της οικογένειας Καλαϊτζάκη τιμώ και συγχαίρω την ελληνική δικαιοσύνη, γι ατην αντικειμενική, δίκαιη και θαρραλέα κρίση της, η οποία εκφράστηκε τόσο στον πρώτο βαθμό της – με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων, όσο και στο δεύτερο βαθμό – με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Κρήτης. Επίσης ευχαριστώ και συγχαίρω για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης τους Δικηγόρους της οικογένειας Καλαϊτζάκη Γιάννη Σφακιωτάκη, ο οποίος από το έτος 2005 υποστηρίζει και προασπίζει τα δίκαιά μας και Μαριάννα Σολανάκη – Σφακιωτάκη, η οποία επίσης από το έτος 2005 χειρίζεται, επιμελείται και διεκπεραιώνει τις μέχρι σήμερα δικαστικές μας ενέργειες.»
  ΣΕΛΙΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σύντομο URL: http://bit.ly/Z96mRq

Αγώνας της Κρήτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου