Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχίζει το σχολείο....Αφιερωμένο σε μερικά παιδιά.

Ας μιλήσουμε λίγο για την πρώτη μέρα στο σχολείο.
Σε ένα νέο σχολείο.

Για πολλά παιδιά, η προσαρμογή μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι φανταζόμαστε.
Για μερικά παιδιά, η ευαισθησία τους τους οδηγεί σε σκέψεις και φοβίες που έχουν μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούν.

Ας φανταστούμε ότι ένα μεγάλος πάει για πρώτη μέρα να δουλέψει σε μια νέα εταιρία, με νέους συναδέλφους και νέους προισταμένους.
Τι του λέμε?
"Τι χαρά? Πόσο χαρούμενος πρέπει να είσαι? "

Το ίδιο είναι και για μερικά παιδάκια, είτε πάνε γυμνάσιο, είτε λύκειο.

Τα ξένα πρόσωπα τα φοβίζουν. Η αβεβαιότητα για την αποδοχή, η ανασφάλεια για την ικανότητα τους να αντεπεξέλθουν στα μαθήματα, το νέο περιβάλλον που πρέπει να χαρτογραφήσουν για να βρουν το δικό τους πάτημα, συνθέτουν ένα σκηνικό στην καρδούλα τους πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν.

Δεν είναι πολλά αυτά τα παιδιά.
Είναι λίγα, αλλά θέλουν την προσοχή μας, και το σπουδαιότερο , δεν θέλουν να τους λέμε ότι κάνουν λάθος και ότι όλα είναι στο μυαλό τους.

Αρχίζει το σχολείο.
"Ε, και? Άλλος ένας χρόνος χαμένος με βιβλία που δεν θέλω να διαβάσω, με ανθρώπους που δεν θέλω να συναναστρέφομαι, με κανόνες που δεν αντέχω να ακολουθώ"

"Και πως θα ζήσεις παιδί μου? Πάντα πρέπει να συνυπάρχουμε με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, πάντα υπάρχουν κανόνες , σε κάθε δουλειά υπάρχουν πράγματα που δεν μας αρέσουν"
λέμε εμείς οι μεγάλοι και απορούμε το γιατί δεν το καταλαβαίνουν.

Όμως τα παιδιά, οι έφηβοι, δεν είναι μεγάλοι που πάνε σχολείο. Η ψυχολογία τους και οι σκέψεις τους ,τα αισθήματα τους είναι πολύ διαφορετικά και όσο ...παράλογα και αν μας ακούγονται, δεν είναι.

Για όλα αυτά τα παιδιά, όσα και αν είναι, ας τους πούμε " προσπάθησε να κάνεις ένα καλό βήμα σε κάθε τομέα της σχολικής ζωής και θα δεις ότι σύντομα, όλες οι αρνητικές σκέψεις θα γίνουν θετικά εφαλτήρια για μια καλύτερη ζωή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το σχόλιό σας!!
Τα παιδιά που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή πιστεύω πως δεν είναι λίγα. Η ενθάρρυνση είναι η πεμπτουσία της παιδαγωγικής διαδικασίας.Το Α και το Ω ενός καλού μαθήματος.
Βύρων

Δημοσίευση σχολίου