Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Η μέρα που ανακάλυψα την Καρυστινή στολή!

Μπορεί να είναι η μέρα που τελειώνει το τελεσίγραφο της Τρόικας όμως την χαρά που έχω σήμερα δεν μπορεί να μου την χαλάσει.
Για χρόνια και χρόνια, για χρόνια και καιρούς, έβλεπα στις παραστάσεις του χορευτικού την στολή την Καρυστινή και δεν μου άρεσε καθόλου.
Όχι από θέμα...στυλ,. αλλά δεν μου ταίριαζε στην λογική ότι  οι Καρυστινές με τα τόσο όμορφα σπίτια,  φορούσαν σε γάμους και γιορτές αυτές τις στολές.
Έβλεπα χορευτικά από όλη την Ελλάδα, ακόμα και η στολή στα γειτονικά μας χωριά, έχουν ράψει τις καλές τους φορεσιές, και αναρωτιόμουν το πως να ήταν η καλή φορεσιά της Καρυστινής.

Σκέψου αναγνώστη ότι αν το 70 ήταν απομονωμένα τα χωριά, το πως θα ήταν τότε, ακόμα και πριν το 1821, όπου οι  συνθήκες ήταν απαγορευτικές για την επικοινωνία με όλες τις δυσκολίες και τις αγεφύρωτες για την εποχή διαφορές.

Και μετά από τόσα χρόνια που ρωτάω, βρέθηκε ο άνθρωπος που έχει τα αυθεντικά σχέδια της Καρυστινής καλής φορεσιάς, και τώρα ανυπομονώ να την δω να υλοποιείται και γιατί όχι? σύντομα να φορεθεί και από τις χορευτικές μας ομάδες.

Το θέμα της ενδυμασίας, δείχνει πολλά για τις συνθήκες που ζούσαν οι άνθρωποι, τις συνήθειες, τον πολιτισμό, ακόμα και χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του συνόλου του πληθυσμού, όπως και πολλά άλλα που ελπίζω σύντομα να μας παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση με όλα τα στοιχεία για την περιοχή μας ο ερευνητής που συνάντησα.

Το όνομα δεν σας το λέω για να μην χαλάσω την έκπληξη, όπως ήταν και η δική μου όταν έμαθα ότι αυτό το θέμα έχει παρουσιαστεί με μεγάλες αντίστοιχες εκδηλώσεις για την παράδοση σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΔΩ.

Έχουμε πάρει μια συνήθεια και λέει ο Καρυστινός και η Καρυστινή ότι είναι Καβοντορίτης η Καβοντορίτισα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κάτοικος των Στύρων λέει Στυριώτης με περηφάνια, ο κάτοικος του Μαρμαρίου , Μαρμαριώτης επίσης με περηφάνια, ενώ πάλι ο Καρυστινός και η Καρυστινή διστάζουν να το πουν, μη και θεωρηθεί ότι ξεχωρίζει από τους άλλους, και χορεύουμε με την καβοντορίτικη στολή ενώ την Καρυστινή ούτε που την ξέρουμε.
Για την εποχή την τότε που φορούσαν και τις στολές, ο Καβοντορίτης με τον Καρυστινό, είχαν τόσες ομοιότητες όσες και ο Πατρινός με τον Λαρισαίο..ένα παράδειγμα λέμε τώρα.
Με τη μετακίνηση των πληθυσμών των χωριών, αντί να υιοθετηθεί η καρυστινή ταυτότητα, υιοθετήθηκε η ταυτότητα των χωριών, και αυτό δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και σωστό να χάσει τελείως και την μνήμη του ο κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της Καρύστου και των χωριών της Γούρνας, όπως λεγόταν.

 Δεν εκτιμήσαμε την κληρονομιά μας και ούτε την φυλάξαμε.
Ούτε τα σπίτια, ούτε τα ρούχα , ούτε πολλά άλλα.
Ας κάνουμε μια προσπάθεια τουλάχιστον να μείνει το παρελθόν στην πραγματική του διάσταση και όποιος πιστεύει ότι όλα αυτά δεν έχουν σημασία, ας σκεφθεί γιατί έχει τόση σημασία η κάθε αρχαιολογική σκαπάνη και λαογραφική καταγραφή.

Και κλείνοντας,
αν κατά τύχη, κάποια φίλη που διαβάζει και έχει μια τέτοια στολή, η, ξέρει κάποιον που να έχει, ας μας το πει στα σχόλια να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου