Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Όλη η ομιλία της κ.Παπαδέδε- οικονομολόγου- στην ημερίδα του ΣΠΠΕΝΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ.ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΓΗ και ΥΔΩΡ;
Στα τέλη της 10ετίας του ’80, εμφανίστηκε –καταρχήν στη Μ. Βρεττανία- ένας νεόκοπος όρος: η απορρύθμιση (deregulation) των αγορών –που στην Ελλάδα μεταφράστηκε κατ’ ευφημισμόν ως «απελευθέρωση».

Σε απλά ελληνικά, σημαίνει εξίσου απλά την ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση ολόκληρου του πλαισίου λειτουργίας μαζί με τις επιχειρήσεις που παρήγαγαν κι εξασφάλιζαν για όλους τους πολίτες ΔΗΜΟΣΙΑ –και γι’ αυτό- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ. Δηλ. τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το σύγχρονο άνθρωπο, όπως το νερό, το ρεύμα, οι μεταφορές, τα σχολεία, τα νοσοκομεία.

Η λεγόμενη «απελευθέρωση» παρήγαγε, με τη σειρά της, άλλους δυο νεόκοπους όρους:
-                       Ο πρώτος εμφανίζεται με πηχυαίους τίτλους στα ΜΜΕ πάνω από μια δεκαετία. Πρόκειται για την «πράσινη ανάπτυξη» που συνέβαλε, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε κάθε χώρα που εφαρμόστηκε, στο πιο αντι-οικονομικό, πανάκριβο, ενεργοβόρο και περιβαλλοντοκτόνο μοντέλο ηλεκτροδότησης στα παγκόσμια χρονικά.
-                      Ο δεύτερος όρος, εμφανίζεται σπάνια και μόνο στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων: είναι η ενεργειακή φτώχεια. Η αδυναμία ενός νοικοκυριού να αντεπεξέλθει στο κόστος της ενέργειας που χρειάζεται και να στερείται το ρεύμα, τη θέρμανση.

Στη Μ. Βρεττανία, μετά από 15 χρόνια ιδιωτικοποίησης των πάντων και «πράσινης ανάπτυξης», 7 εκ. νοικοκυριά βρίσκονται σε ενεργειακή ένδεια. Στη Γερμανία του «πράσινου θαύματος», τα αντίστοιχα νοικοκυριά αριθμούν 5,3 εκ.! Στην Ελλάδα, μέσα σε 2 χρόνια, 2009-2011, εκτινάχθηκαν από 96 χιλ. σε 2 εκ. νοικοκυριά –εκ των οποίων στα 320 χιλ. έχει ήδη διακοπεί πλήρως η ηλεκτροδότηση και η θέρμανση.

Διαφάνειες κλιματικής αλλαγής φτώχειας CO αντί για CO2

Μετά από αυτή τη μικρή γενική εισαγωγή –αναγκαία κατά τη γνώμη μου, γιατί η Α/Γ δεν είναι απλά ένας βιομηχανικός όγκος που χαλάει την αισθητική μας και δολοφονεί την ορνιθοπανίδα μας και τον τουρισμό μας, πράγματα εξαιρετικά σημαντικά βέβαια από μόνα τους- μα μια οργανωμένη πολιτική ή μπίζνα –ορθότερα- που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους πίσω στο σκοτάδι.
Που αρπάζει και δεσμεύει τη γη και τα νερά ολόκληρων περιοχών και λαών, εμποδίζοντας για 20-30-50… ο θεός ξέρει πόσα χρόνια στην πραγματικότητα… βασικές προοπτικές ανάπτυξης (αγροτική, κτηνοτροφική, μελισσοκομία, τουρισμός κ.α.)

-Διαφάνεια ΗΠΑ

-Der Spiegel, Απρίλης 2014, Βαυαρικές Άλπεις, κυρίως φ/β, -35% τουρισμός, έρευνα: προτιμά να βλέπει πράσινο κι όχι πάνελς.

Ας δούμε λοιπόν, το ρόλο των αιολικών εταιρειών σε αυτόν τον παραλογισμό:

1.       Καταρχήν, τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν ρεύμα. Εγχέουν ρεύμα. Δηλ., άμα φυσήξει και για όσο κρατήσουν οι ριπές του ανέμου. Δεν μπορούν δηλ., να συμβαδίσουν με τις πραγματικές ανάγκες ηλεκτροδότησης μιας χώρας, μιας πόλης, ενός νησιού, μιας επιχείρησης, ενός νοικοκυριού που απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα συχνότητας 50Hz, 24 ώρες το 24ωρο. Εγχέουν ρεύμα στοχαστικά –όπως λέγεται. Δηλ., τυχαία! Όποτε μπορούν αυτά και όχι, όποτε το χρειαζόμαστε εμείς.
-        Π.χ.: εργαζόμενη γυναίκα/πλυντήριο, μαγείρεμα
-        Πώς ηλεκτροδοτούνται τα εργοστάσια παραγωγής Α/Γ και Φ/Β ????

2.       Μα και όταν εγχέουν ρεύμα, πάλι δημιουργούν πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Ν. 3468/2006 και ξανά με τον Ν. 3851/2010 –τον περιβόητο νόμο Μπιρμπίλη- όποτε οι φτερωτές βγάλουν ρεύμα, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να το αγοράσει και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Ακόμα κι αν είναι στις 2-3-4 τα χαράματα και δεν το χρειάζεται κανείς! Κι εμείς σαν καταναλωτές το χρυσοπληρώνουμε, παρότι δεν το χρειαστήκαμε.
Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης: η μεσοσταθμική τιμή MWh (1000 KWh) που πληρώνουμε για ΑΠΕ, έχει φτάσει με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, τα 197 €/MWh. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ πουλά –πανάκριβα φυσικά, μα έχει ιδιώτες μετόχους να πλουτίσει και υποψήφιους αγοραστές να προικίσει- 120 €/MWh!!

3.       Οι Α/Γ -μα και τα Φ/Β- δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, δηλ., θερμική ισχύ, «βρώμικες»… Στην πραγματικότητα, κάθε 1 MWh, που ίσως μας κάνουν τη χάρη να εγχύσουν, όποτε φυσήξει, πρέπει να υποστηρίζεται από περίπου 1 MW θερμικής ισχύος.
Συμμετοχή στο ισοζύγιο: Παρότι στο σύνολο της χώρας έχουμε φτάσει τα 4.543 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, δηλ., όσο το 25% της ΔΕΗ, η συνεισφορά τους είναι της τάξης του 16% και η απόδοσή τους 20-25% της ονομαστικής τους ισχύος (εγχεόμενη ενέργεια 2013, 8.954 GWh). Πράγματι, καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο τόπο γι’ αυτό που παράγουν…
Η χώρα ηλεκτροδοτείται με ασφάλεια, πάντα από λιγνίτη! Το 9μηνο μάλιστα του 2014 (ΓΕΝ-ΣΕΠΤ) η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο ισοζύγιο ανήλθε στο 55% (δηλ., σε επίπεδα 2008)! [ΑΔΜΗΕ/ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ]

Διαφάνεια ΟΟΣΑ: Γερμανία 60%! «Πράσινη» Δανία  58%!

4.       Και τι θερμικά απαιτείται να συλλειτουργούν για να υποστηρίζουν τη λειτουργία τους;
Κάρβουνο, λιθάνθρακας, λιγνίτης, πυρηνικά (δηλ. οι φθηνές μονάδες) : ΟΧΙ. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις τυχαίες αυξομειώσεις.
Νερά (έργα πολλαπλού σκοπού: άρδευσης, ύδρευσης, διαχείρισης πλημμυρών και υδάτινων αποθεμάτων) : ΝΑΙ, μα δεν θα ήταν πια πολλαπλού σκοπού, παρά μόνο σε όφελος της κερδοσκοπίας με ΑΠΕ.
Μόνο Μονάδες ακριβού και εισαγόμενου φ.α. ή/και πετρελαίου Ανοικτού Κύκλου μάλιστα!
-   Άλλωστε, ότι δεν υποκαθιστούν θερμική ισχύ, «βρώμικες» μονάδες, το παραδέχεται ως και το λόμπυ των επιχειρηματιών ενέργειας ή αλλιώς «ανεξάρτητη» ΡΑΕ (Προτάσεις Αναδιοργάνωσης Αγοράς Η.Ε. – Νοέμβριος 2012):
«Παράλληλα, η μαζική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δημιουργεί πλεονάζουσα ισχύ και, σε συνδυασμό με την είσοδο των ΑΠΕ με προτεραιότητα στον ΗΕΠ, μειώνει τη δυνατότητα για τις συμβατικές μονάδες να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους, μιας και συμπιέζεται περαιτέρω το μέγεθος της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, η επιπλέον ισχύς των σταθμών ΑΠΕ δεν συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού εξαιτίας της διακοπτόμενης φύσης στη λειτουργία τους. Η διαθεσιμότητα των σταθμών αυτών δεν θεωρείται αξιόπιστη στο βαθμό που απαιτείται αντίστοιχη ισχύς συμβατικών μονάδων και επομένως δεν είναι εφικτή η απόσυρση ισόποσης ισχύος συμβατικών μονάδων.»

5.       Θα έχουμε ρεύμα; Παραθέτω τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος Συστήματος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ. «Σε όλα τα σημεία αναφοράς, η συμβολή των αιολικών στην κάλυψη του φορτίου θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους»! Κοινώς, για κάθε 100 MW που γεμίζουν τον τόπο, δίνουν 10 MW. Ποιος νοήμων άνθρωπος θα δεχόταν να ηλεκτροδοτήσει ο,τιδήποτε με αξιοπιστία 10%?? Θα μπαίνατε σε πλοίο με αξιοπλοΐα 10%???

6.       Πόσο πληρώνουμε και θα πληρώνουμε;

-        ΕΤΜΕΑΡ: αύξηση 125% επιπλέον στα νοικοκυριά από 1.4.2014. 140% στις υπόλοιπες χρήσεις Χ.Τ. (αγροτικό, εμπορικό, βιοτεχνικό κ.ο.κ.). Συνολικά τα 3 τελευταία χρόνια η αύξηση του τέλους στο ρεύμα που εισπράττουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ ξεπέρασε το 3.500%!! 26,3 €/MWh για κάθε νοικοκυριό. Δηλ. για κατανάλωση 1000 KWh, από το λογαριασμό που πληρώνετε τα 26 € πηγαίνουν στον Κοπελούζο, το Μυτιληναίο, το Μπόμπολα για τις ΑΠΕ που έχουν γεμίσει την πατρίδα μας.
-        Διασύνδεση ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ-ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. Ένα καλώδιο μεταφοράς ΥΤ που δεν χρειάζονταν για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας. Μια ακριβή υποθαλάσσια διασύνδεση που εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες κερδοφορίας εταιρειών ΑΠΕ και για όσο αυτές θα επιδοτούνται με το προνόμιο της πανάκριβης εγγυημένης τιμής. Ένα κοστοβόρο έργο, που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 62 εκ.€, που αυξήθηκε σε 82,5 εκ. € και φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκ.€.
Το έργο, υποτίθεται ότι συγχρηματοδοτείται από τους χρήστες –δηλ. τους κατόχους άδειας παραγωγής ΑΠΕ. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει ούτε σεντ, παρά μόνο εγγυητικές επιστολές. Τέλος του 2014  αναμένεται η ηλέκτριση του καλωδίου και οι εταιρείες ΑΠΕ θα κληθούν εντός τριών μηνών να υπογράψουν συμβάσεις και να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής τους (150.000 ευρώ ανά MW που θα εγκαταστήσουν.) «Όσο εύκολο είναι να το λες, τόσο δύσκολο είναι να βρεις σήμερα τα λεφτά» δηλώνει στο energypress στέλεχος μεγάλης εταιρείας που έχει αδειοδοτήσεις στην περιοχή και είναι από εκείνες που συμμετέχουν στο project.
Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή; Έτσι κι αλλιώς, 2,5% επιπλέον αύξηση στη ΧΧΣ, στο λογαριασμό του, για να έχει εξασφαλισμένη απόδοση το αρπακτικό που θα αγοράσει τον ΑΔΜΗΕ, τη στρατηγικότερη υποδομή της χώρας (ΝΑΤΟ-Γιουγκοσλαβία). Κι αν τελικά οι εταιρείες ΑΠΕ δεν βάλουν το μερίδιό τους, θα έχουμε ένα εντελώς άχρηστο έργο και φυσικά θα επιβαρυνθούμε τη «συμμετοχή» τους στο κόστος του έργου όλοι εμείς!
-  Το υποθαλάσσιο καλώδιο είναι υπό τάση 150kV και έχει χωρητικότητα 2 x 200-220MVA(μεγα-βολτ-αμπέρ).2 x 220 Χ 0,8 = 2 x 176 MW, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει ηλ. ενέργεια ισχύος 300 - 360 MW. Το καλώδιο δεν θα μεταφέρει βέβαια ενέργεια ΑΠΕ μόνο από την Κάρυστο, μα απ’ όλη τη Νότια Εύβοια και τα Νησιά. Ας πούμε ότι από τη Δημοτική Ενότητα Καρύστου θα αντλείται η μισή χωρητικότητα του καλωδίου, δηλ. περίπου 180 MW. Για να παραχθούν 180 MWh, για να έχει δηλ. το καλώδιο οικονομικότητα, να βγάλει δηλ. τα λεφτά του, χρειάζεται να εγκατασταθούν τουλάχιστον 720 MW από Α/Γ –γιατί όπως είπαμε παραπάνω και θα ξαναπούμε αναλυτικά και παρακάτω- παράγουν, μάξιμουμ, το 25% της ονομαστικής τους ισχύος.
720 MW Α/Γ σημαίνει περίπου 11.000 στρέμματα (15 m2 ανά εγκατεστημένο KiloWatt). Τι σημαίνει αυτό για τις χρήσεις γης και κυρίως, για τις αξίες γης της περιοχής και μάλιστα στο διηνεκές;;;

7.       Αντισταθμιστικά οφέλη για δημότες και ΟΤΑ. Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για τα έσοδα που θα φέρει η εγκατάσταση Α/Γ στους κατοίκους και στους Δήμους ή ότι οι κάτοικοι των χωριών κοντά στα Αιολικά Πάρκα δεν θα πληρώνουν λογαριασμούς στη ΔΕΗ. Για να δούμε:
Το τέλος παραγωγού ΑΠΕ με βάση τους Ν. 3468/2006 και Ν. 3851/2010 καθορίζεται ως το 3% της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ενέργειας που θα εγχύσουν πραγματικά οι Α/Γ στο δίκτυο. Από αυτό το 3%:
-          1% εισπράττουν οι δημότες των δήμων που εγκαθίστανται ΑΠΕ μέσω μείωσης του λογαριασμού της ΔΕΗ.
-          0,3% πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο» (ΜΗΚΥΟ-δράση: ποδήλατα Λεχαινά)
-          1,35% στον α’βάθμιο ΟΤΑ που φιλοξενεί ΑΠΕ
-          0,35% στους α’βάθμιους ΟΤΑ που περνά η γραμμή σύνδεσης.
-          Να σημειώσουμε ότι από το 2010 που ισχύει ο νόμος, δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα σεντ από αυτά τα «αντισταθμιστικά οφέλη» σε κανένα δήμο και κανένα κάτοικο της χώρας –γιατί ακόμα το ΥΠΕΚΑ δεν έχει βγάλει απόφαση που να εντέλει τις εταιρείες να τα πληρώσουν.

Ας υποθέσουμε τώρα  ότι στο Δήμο Καρύστου εγκαθίστανται 700 MW αιολικών.
α) Με βάση την απόδοσή τους με μάξιμουμ 25% έχουμε: 700MW x 25% = 180 MW x 24 x 365 = 1.576.800 MWh x 87,85€ = 138.521.880€ x 1% = 1.385.219€ / 15.000 κατοίκους = 92 € το χρόνο μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος .
β) Με βάση τη συμμετοχή τους στο ισοζύγιο ηλεκτροπαραγωγής της χώρας 16%, έχουμε 720 MW x 16% = 115 MW x 24 x 365 = 1.007.400 MWh x 87,85€ = 88.500.090 € x 1% = 885.000 / 15.000 κατοίκους = 59 € το χρόνο.
γ) Με βάση τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ για 10% απόδοση, η ετήσια μείωση ανά κάτοικο είναι 36 € το έτος!
(700 MW x 10% = 70 MW x 24 x 365 = 613.200 MWh x 87,85€ = 53.869.620€ x 1% = 538.696 / 15.000 κατοίκους = 36 € το χρόνο.)
Κι αυτά, αν φυσικά δώσει εντολή το υπουργείο κι αν συμμορφωθεί η εταιρεία…
Με βάση τα ως σήμερα εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα σε ολόκληρη τη Ν. Εύβοια, ονομαστικής ισχύος 217 MW, κι αν υποθέσουμε ότι όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη δίνονται στο Δήμο Καρύστου, η μείωση ανά κάτοικο κατ’ έτος ανέρχεται στο ποσό των 28€!!
Την ίδια στιγμή μια 4μελής οικογένεια με μέση κατανάλωση 2500 KWh το 4μηνο (2,5 MWh) θα πληρώσει στο λογαριασμό της ΔΕΗ μόνο για ΕΤΜΕΑΡ – δηλ. θα επιδοτήσει την εταιρεία που θα της επιστρέψει το παραπάνω 1%- 197,25 € το χρόνο!!! Με 200€ επιδοτεί ήδη τις εταιρείες κάθε χρόνο, κάθε νοικοκυριό, για να του επιστραφούν -αν και όποτε- με βάση τα σημερινά εγκατεστημένα MW μάξιμουμ 112€ το χρόνο!!!
Αν γεμίσει η περιοχή με Ανεμογεννήτριες και φτάσουν τα 700 MW, τότε θα του επιστραφούν –αν και όποτε- μάξιμουμ 368€ ως 144€ το έτος. Αν κάνουμε την αφαίρεση σημαίνει απλά ότι στην καλύτερη περίπτωση θα επιστρέφουν 168€ από τα 200€ που τους επιδοτήσαμε και στη χειρότερη θα μπαίνουμε μέσα και 56€! Τέτοια οφέλη θα έχει η τοπική κοινωνία!!!
Όσο για θέσεις εργασίας, ας δώσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα: τα 250 MW που επιδιώκει να εγκαταστήσει ο Κοπελούζος σε Άνδρο-Τήνο-Πάρο-Νάξο, θα προσφέρουν και στα 4 νησιά, 3 μόνιμες θέσεις εργασίας –ούτε μία για κάθε νησί!

8.       Και μην ξεχνιόμαστε: Ανοίγουν δρόμους, ρίχνουν τσιμέντα, βάζουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ονομάζονται Α/Γ. Οι αιτήσεις για Α/Π στη Δημοτική Ενότητα Καρύστου ξεπερνούν τα 1150 MW. Και μετά… δεν τελειώσαμε! Αυτά πρέπει να συνδεθούν με το δίκτυο. Νέοι πυλώνες, κολώνες – νέες απαλλοτριώσεις και δουλείες! Και όχι πια από το Δημόσιο, μα από ιδιωτικές εταιρείες.

Α/Γ – Α/Π - «πράσινη ανάπτυξη»: δεν πρόκειται παρά για την πλέον απελευθερωμένη κερδοσκοπία πάνω σε ένα βασικό αγαθό όπως το ρεύμα, για να επιδοτούνται αδρά από την τσέπη των Ελλήνων ως φορολογουμένων και ως καταναλωτών, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ενεργειακά μονοπώλια.
Energies Nouvelles, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού EdF (η μεγαλύτερη από τους 5 αδελφούς), Μυτιληναίος, Μπόμπολας, Κοπελούζος κ.ο.κ. που επιδοτούνται αδρά και κερδοσκοπούν και με τον «αέρα» και με το «αέριο» και σύντομα και με το λιγνίτη και τα νερά μας.

Διαφάνεια: Επιδοτήσεις ιδιωτών

5,2 δις € κρατική επιδότηση μέσα σε 5 μόνο χρόνια! Στα 5 χρόνια της κρίσης οι εταιρείες ΑΠΕ και οι ιδιωτικές μονάδες φ.α. επιδοτήθηκαν με 4,5 δις € οι πρώτοι και 775 εκ. € οι δεύτεροι! Δηλ., όσο ο ετήσιος τζίρος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ. Ή όσο το 3,1% του ΑΕΠ της χώρας!! Αν αυτά τα χρήματα δίνονταν στην πραγματική οικονομία, στον αγρότη, στο βιοτέχνη, για δημόσιες επενδύσεις, σίγουρα θα είχαμε λιγότερους από 2.000.000 ανέργους και 500.000 μετανάστες.

Ο ανορθολογισμός και το δόγμα της «πράσινης ανάπτυξης», μαζί με τη διάλυση και την εκποίηση των κομματιών της ΔΕΗ, θα μας οδηγήσουν πραγματικά σε μια απελευθερωμένη αγορά και στη μετατροπή του ηλεκτρικού σε πανάκριβη πολυτέλεια!

Η προηγούμενη φορά που η Ευρώπη και η Ελλάδα είχαν απελευθερωμένη αγορά η.ε., ήταν από το 1880 ως τον ΒΠΠ και το 1950.
Στην Ελλάδα τότε, υπήρχαν 385 εταιρείες παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού. Είχαμε τότε, μια πλήρως ανταγωνιστική και αποκεντρωμένη αγορά! Τι δεν είχαμε;; Ηλεκτρισμό! Ρεύμα!!
Γι’ αυτό, το πρώτο έργο για να βγει η χώρα μας από την κρίση και την καταστροφή της κατοχής και του εμφυλίου, ήταν η συγκρότηση της ΔΕΗ, καθολικά κρατικής, που εξηλέκτρισε ολόκληρη τη χώρα και της εξασφάλισε ρεύμα ποιοτικό 24 ώρες το 24ωρο –και όχι όσο φυσάει, όσο έχει ήλιο ή όποτε και όπου θέλει να πουλήσει ο κερδοσκόπος!

Ας υπερασπίσουμε λοιπόν, όλοι μαζί, ό,τι είναι δικό μας! Και τον τόπο μας, την Κάρυστο εν προκειμένω! Και τη δημόσια περιουσία μας!
Δεν είναι απλά μια – πέντε –δέκα Α/Γ! Είναι τα βουνά μας που ισοπεδώνονται, η παραλίες μας που πουλιούνται, τα νοσοκομεία που κλείνουν, η προσωπική μας περιουσία που χαρατσώνεται, το χωράφι που παίρνει η εταιρεία αιολικών, τα νερά που ιδιωτικοποιούνται και δεσμεύονται για αντλησιοταμίευση!
Μπορεί να μη γίνουν όλα αυτά τα φαραωνικά Α/Π! Θα έχουν δεσμεύσει όμως τη γη μας (πεδινή και ορεινή) και το νερό μας (γλυκό κι αλμυρό). ΓΗ και ΥΔΩΡ! Αυτό ζητά κάθε κατακτητής. Αυτό ζητάνε οι κερδοσκόποι και οι «σωτήρες» μας δανειστές – η τρόικα. Για ΕΟΖ!
ΓΗ και ΥΔΩΡ! Από όλους τους Έλληνες. Οι Σπαρτιάτες, όταν οι αγγελιαφόροι των Περσών τους ζήτησαν γη και ύδωρ, τους έριξαν μέσα στα πηγάδια για να βρουν και τα δυο. Εμείς θα τους τα δώσουμε;;;


Δεκέμβρης 2014
Φ. Παπαδέδε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου