Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Πότε θα σταματήσουμε να πετάμε λάθος πράγματα σε λάθος κάδους με λάθος τρόπο?
Η  ζέστη άρχισε και το πρόβλημα των απορριμάτων για άλλη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο .
Κατά την γνώμη μου, δεν νοείται να μιλάμε για τουρισμό, αν δεν έχουμε όλοι να δείξουμε μια πεντακάθαρη περιοχή, και κυρίως πόλη και χωριά.

Ψάχνοντας για το τι γίνεται σε σχέση με τα προβλήματα της αποκομιδής, βρέθηκα μπροστά στα εξής προβλήματα.
Ένα από αυτά είναι ότι μερικοί ακόμα σφάζουν διάφορα ζώα και πετάνε στα σπλάχνα κλπ στους κάδους.
Αυτό φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι σωστό. Μιας και έχουμε σφαγείο με κλίβανο το σωστό είναι να σφάζονται μόνο εκεί τα ζώα. Οπωσδήποτε δεν τα πετάμε χύμα στους κάδους.
Επίσης οι εργάτες αποκομιδής αντιμετωπίζουν το φαινόμενο να βρίσκουν κάδους γεμάτους από απορρίμματα κρεοπωλείων και ψαράδικων. Φυσικά και στους κάδους πρέπει να πάνε, αλλά όχι να γυρίζουμε τους κουβάδες χύμα μέσα στους κάδους, παρά καλά κλεισμένα σε χοντρές σακούλες. 
Θα μου πείτε ότι όλα αυτά τα ξέρουμε και μιλάμε για τα προφανή. Αλλά επίσης προφανές είναι να είναι τα καπάκια των κάδων κλειστά. 
Γιατί δεν είναι όμως?
H απάντηση από εργαζόμενο για πολλά χρόνια στον τομέα αυτό, είναι ότι όταν βρίσκουν κλειστό το καπάκι, τα πετάνε απ¨έξω. Επίσης, πολλοί τα πετάνε από το παράθυρο του αυτοκινήτου και ο κλειστός κάδος είναι ενοχλητικός.

Έχουμε προσέξει και πει πολλές φορές ότι οι κάδοι ανακύκλωσης δεν λένε και πολλά σε αρκετούς συμπολίτες μας που πετάνε μέσα τα πάντα. Τα ανακυκλώσιμα όμως απόβλητα πρέπει να προστατεύονται από κλειστά καπάκια και ίσως αποθαρρυνθούν και οι επίδοξοι καταστροφείς των ανακυκλώσιμων υλικών.

Οπωσδήποτε αν και δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα οι πολίτες , πρέπει να προσαρμοστούμε στις καιρικές συνθήκες που απαιτούν κλειστά καπάκια παντού.
Άλλωστε ποτέ δεν ξέρουμε το πότε αρχίζει ο αέρας και τα καλά μας απορρίμματα, ξανάρχονται πίσω, η προχωράνε δίπλα μας στον δρόμο.

Σκέφτομαι όλα αυτά τα προβλήματα και η αλήθεια είναι ότι απογοητεύομαι κυρίως όταν βλέπω ολόκληρες σακούλες γεμάτες πεταμένες στην θάλασσα η στα χωράφια, η ακόμα και στην μέση του δρόμου.
Καταλαβαίνω των δυσκολία των λιγοστών εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, αλλά άραγε δεν υπάρχει λύση?
Ήμαστε άραγε τόσο διαφορετικοί από άλλους πολίτες οι οποίοι έχουν να δείξουν καλύτερα αποτελέσματα?
ΤΙ θα μπορούσε να γίνει, εκτός από το αρχίσουμε να νουθετούμε ο ένας τον άλλον, όταν πετάμε λάθος πράγματα σε λάθος κάδο με λάθος τρόπο?

Υπάρχει λύση. πάντα υπάρχει και πιστεύω ότι όπως κάποτε πήραμε βραβείο για την καθαρότερη πόλη, έτσι μπορούμε να το ξαναπάρουμε, εκτός πια και αν θεωρήσουμε ότι γίναμε τόσο αδιάφοροι στην πορεία.

Είναι άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με άλλο τρόπο το θέμα και να κάνουμε το πρόβλημα ευκαιρία, όπως λένε.

Για παράδειγμα το πρόβλημα με τα κρεοπωλεία μπορεί να λυθεί και με κέρδος αν χρησιμοποιηθεί σπαστήρας, ο οποίος τα κορνιοποιεί και δύνονται για σκυλοτροφές σε αντίστοιχες εταιρείες.

Πιιο κάτω μπορείτε να ακολουθήσετε τους συνδέσμους και να διαβάσετε τα άρθρα, και ίσως εμπνευστούμε λίγο περισσότερο για αυτό το θέμα.
Ας βάλουμε ψηλούς στόχους, και  ας πάρουμε παράδειγμα από αυτούς που τα κατάφεραν..

                      
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

22-9-14 vraveusi periballon.jpgΟ Δήμορχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, παρουσία των  αντιδημάρχων  κ. Παναγιώτη Γρηγοριάδη και Παντελή Χράπα παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 22-9-2014 ανακοινώνοντας τη βράβευση του Δήμου Σερρών  για την περιβαλλοντική του επίδοση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος(ΠΑΣΕΠΠΕ).

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Σερρών μετά από σχετική διαδικασία αίτησης υποψηφιότητας και αξιολόγησης, θα λάβει βραβείο για την περιβαλλοντική του επίδοση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) σε τελετή που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΣΕΠΠΕ καλούσε τους υποψήφιους φορείς να αποδείξουν την έμπρακτη συνεισφορά τους στη βιώσιμη ανάπτυξη έχοντας αποτελεσματικές δράσεις ή και υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα Ελληνικά βραβεία Περιβάλλοντος σε εθνικό επίπεδο τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων ΠΕΚΑ, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.
Tα βραβεία για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις στην κατηγορία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λάβουν οι εξής: ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε., ΔΕΠΟΔΑΔ και ο Δήμος Σερρών. Η τελική κατάταξη των βραβείων θα ανακοινωθεί επίσημα στην τελετή που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στη διαδικασία υποψηφιότητας, καταθέτοντας τις εξής δράσεις, παρεμβάσεις που υλοποίησε κατά την διάρκεια της δημαρχιακής θητείας 2011-2014.
  • Αποκατέστησε όλους τους ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)
  • Ο Δήμος Σερρών με την συμμετοχή του στην Εταιρεία Στερεών Αποβλήτων Ν.Σερρών (ΕΣΑΝΣ) νυν Φ.Ο.Δ.Σ.Α, συνέβαλλε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο Ν.Σερρών.
  • Τα δύο τελευταία χρόνια , μέσω του Πράσινου Ταμείου προμηθεύτηκε 400 κάδους ανακύκλωσης, 150 κάδους κομποστοποίησης  και δύο απορριμματοφόρα . Mε χρήματα του Δήμου Σερρών προμηθεύτηκε 150 κάδους απορριμμάτων και τοποθέτησε σε όλα τα χωριά και οικισμούς κοντέινερς για την εναπόθεση αδρανών και ογκωδών αντικειμένων.Eπίσης υλοποίησε πρόγραμμα βελτίωσης  συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων και εξοικονόμησης καυσίμων στα οχήματα.
  • Υλοποιεί μέσω προγραμμάτων παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ενεργοβόρα δημοτικά κτίρια όπως το 20ο και 5ο δημοτικά σχολεία, στο Λύκειο Προβατά, στο ειδικό σχολείο , στο κολυμβητήριο, στο κλειστό γυμναστήριο και στο Δημαρχείο. Από ίδιους πόρους τοποθέτησε φωτοβολταικά συστήματα στις στέγες 30 σχολείων. Συνέδεσε το δημοτικό γυμναστήριο και κολυμβητήριο με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Επίσης υλοποιεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στον τομέα του δημοτικού οδοφωτισμού.
  • Ολοκλήρωσε μεγάλη παρέμβαση αστικών αναπλάσεων με τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων
  • Προχωρά στη βιοκλιματική αναβάθμιση στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος 
  • Αξιοποίησε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους προς όφελος των πολιτών.
  • Προχωρά τις διαδικασίες για την δημιουργία πρότυπης πράσινης αγροκτηνοτροφικής κοινότητας Ελαιώνα η οποία θα έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • Υλοποιεί διάφορες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με κορυφαία τη διοργάνωση του eco festival Δήμου Σερρών κάθε χρόνο τον Ιούνιο
Η βράβευση του Δήμου Σερρών  για την περιβαλλοντική του επίδοση, ενθαρρύνει τον εσωτερικό μηχανισμό του Δήμου να εντείνει την προσπάθειά του, ενδυναμώνει την εταιρική του ταυτότητα και την αναγνωρισιμότητά του αλλά και συντελεί στο γεγονός οι ίδιοι οι δημότες να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο τους και να συμμετέχουν με πιο ενεργό τρόπο στις δράσεις για την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.

http://www.dafni.net.gr/gr/archives/files/enallaktiki-diax-aporrimmaton.pdf
07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 WRITTEN BY  

Σχεδιασμός Δήμου Νάουσας για αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων

Μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας, θεαματική βελτίωση της καθαριότητας και της ποιότητας ζωής και δημιουργία θέσεων εργασίας προβλέπει πιλοτικός σχεδιασμός του Δήμου Νάουσας για την αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, που
θα παρουσιαστεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, ώστε, μετά από διαβούλευση, να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το καινοτόμο πρόγραμμα παρουσίασε ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης την περασμένη Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως εισηγητής εκδήλωσης του Κέντρου Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη στον τομέα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων».
Στην ίδια εκδήλωση, η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ. Μαρία Λοϊζίδου, υπεύθυνη της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και στην ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας, συμφώνησε σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων (παρόμοιο με το πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς) και στο Δήμο Νάουσας.
-Τι προβλέπει ο πιλοτικός σχεδιασμός, που θα τεθεί σε διαβούλευση
Το πρόγραμμα αφορά στο διαχωρισμό των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή, τη συλλογή και μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις εξειδικευμένης εταιρείας, που χρησιμοποιεί τα οργανικά απορρίμματα (25 με 30% του καθημερινού όγκου των 40 τόνων απορριμμάτων) για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπεται η συμμετοχή των εστιατορίων, των καφέ-μπαρ, των ξενοδοχείων, των παιδικών σταθμών, του γηροκομείου και του συσσιτίου, χώρων στους οποίους υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικών απορριμμάτων σε ημερήσια βάση. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων υπάρχει η σκέψη δημιουργίας μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.). Η εν λόγω εταιρεία θα δημιουργηθεί από ανέργους της περιοχής (7 άτομα για την αποκομιδή και ένας διοικητικός) με τη συνδρομή και υποστήριξη του Δήμου.
-Οφέλη
Τα οφέλη που προκύπτουν από το συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων (αντίστοιχες εφαρμογές μπορούν να προβλεφθούν για την ανακύκλωση) είναι πολλά και πολυεπίπεδα:
·Ο Δήμος θα σταθεί συνεπής στην υποχρέωσή του λόγω της αλλαγής νομοθεσίας από τον ερχόμενο Ιούλιο να μη στέλνει στο ΧΥΤΑ της Έδεσσας τα οργανικά του απορρίμματα, με αποτέλεσμα την αποφυγή σημαντικής επιβάρυνσης ανά τόνο.
·Ο Δήμος θα μειώσει ουσιαστικά το κοστολόγιο του για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας, αφού θα μειωθεί ο όγκος της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού και θα εκλείψει η ανάγκη για προσφυγή σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού.
·Θα επιτευχθεί η πιο ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει ο Δήμος, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι πιο καθαρή.
·Με τη δημιουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ θα αυξηθεί η απασχόληση και θα δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα –αυτή της ενεργού συμμετοχής και δέσμευσης– στους εργαζόμενους για την εξασφάλιση του μέλλοντός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου