Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Πόσοι είναι οι "όλοι"?

Πολλές φορές σε μια συζήτηση για διάφορα θέματα, η απάντηση είναι "αφού το κάνουν όλοι" η, "αφού πάνε όλοι" η, "αφού το πιστεύουν όλοι" γιατί να είναι λάθος.

Καλό θα ήταν όμως να σκεφτόμαστε όχι μόνο το πόσοι είναι αυτοί οι "όλοι", αλλά και που βρίσκονται.
Δηλαδή αυτό που πιστεύουμε εμείς οι όλοι στην χώρα μας, είναι τελείως άγνωστο στην Κίνα για παράδειγμα, ενώ αυτή την στιγμή στην Ασία και στην Αφρική γίνεται η δικαιολογία για χιλιάδες φόνους , με τελευταίο κρούσμα Πανεπιστήμιο της Κένυα όπου σκοτώθηκαν 147 φοιτητές επειδή ήταν Χριστιανοί.
Δεν έγινε καμιά πορεία όπως έγινε στο Παρίσι με τον χαμό 12 ανθρώπων, αλλά δεν νομίζω ότι φταίει τόσο ο τόπος όσο ο λόγος.
Δηλαδή η θρησκεία για τον δυτικό άνθρωπο έχει λιγότερη σημασία από την ελευθερία του λόγου και την διακίνηση ιδεών.
Άλλωστε όπως πολλοί πάλι λένε, "εκεί σκοτώνονται κάθε μέρα".

Πως γίνεται όμως στην πιο πλούσια ήπειρο της Γης, να είναι οι άνθρωποι τόσο φτωχοί και να δημιουργούνται τόσες συγκρούσεις και όλα τα άλλα που όλοι ξέρουμε?

Μήπως ο πολιτισμένος άνθρωπος μέσα από τις τράπεζες ξεζουμίζει στην κυριολεξία τους πόρους και τους ανθρώπους για περισσότερα κέρδη και επομένως για καλύτερη διαβίωση του?

Mήπως τώρα που και μεις μάθαμε στο πετσί μας το πως τα κράτη μπορούν να είναι τοκογλύφοι και να βρίσκουν δικαιολογίες για να κάνουν τους λαούς να αισθάνονται ένοχοι για να μην σηκώνουν κεφάλι,  μήπως τώρα θα πρέπει να αλλάξουμε οπτική και για αυτούς?

Πολλοί λένε, αν αποτύχει ο Σύριζα θα πάμε με την Χρυσή Αυγή.
Και αφού το λένε όλοι, με άλλα λόγια συγγενείς φίλοι συνάδελφοι, ακόμα και στο καράβι που ταξιδεύεις η στο ταξί ο διπλανός επιβάτης, μειώνεται η σημασία του ναζισμού και αναδεικνύεται το συναίσθημα της παρέας και της αλληλουποστήριξης, γιατί, " δεν μπορούν να έχουν εκατομμύρια άνθρωποι λάθος".

Δεν είχαν λάθος τα εκατομμύρια που στήριζαν τον Χίτλερ και ισοπέδωσαν τον κόσμο 2 φορές.
Δεν είχαν λάθος ούτε στην Ρωσία που στην αρχή του Σοβιετικού κράτους σκότωσαν εκτόπισαν η ανάγκασαν σε λιμοκτονία εκατομμύρια ανθρώπους.
Δεν έχουν λάθος στην Κίνα και σε άλλες χώρες που απαγορεύουν την ελεύθερη έκφραση σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, όπως και στην Ινδία πάλι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι λατρεύουν απο τις γελάδες μέχρι ένα δυσφορμικό κοριτσάκι επειδή την περνάνε για θεότητα.
Μα είναι πάρα πολλά εκατομμύρια, είναι δυνατόν να κάνουν λάθος?

Αν θέλουμε να βρούμε το τι είναι το σωστό και τι το λάθος, δεν θα το ψάξουμε στο πόσοι πολλοί το υποστηρίζουν , γιατί πολύ απλά αυτό μπορεί να αλλάξει με ένα ταξίδι και την τοποθέτηση μας ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν κάτι άλλο.
Αν θέλουν να βρούμε το τι είναι σωστό και τι το λάθος δεν θα διαβάσουμε μόνο μια πηγή, και δεν θα ακούσουμε μόνο μια σκέψη.
Αν θέλουμε να βρούμε ποιο είναι το σωστό και πιο το λάθος, καλό είναι να ξεκινήσουμε με το κατά πόσο ταιριάζει η ψυχή μας και η καθημερινή πρακτική της ζωής μας με την ιδεολογία που αντιπροσωπεύει κάθε χώρος.
Αν αυτός ο χώρος είναι σάπιος, και θέλουμε να έχουμε θέση σαν πολίτες, δεν θα πάμε στην σάπια ιδεολογία, αλλά θα προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε τον χώρο.
Αν αισθανόμαστε μπερδεμένοι και εντελώς απογοητευμένοι από όλα στα όρια της απελπισίας, ας κάτσουμε αμέτοχοι και ας ψάξουμε να βρούμε τις αντοχές για να συνεχίσουμε την ζωή μας πάνω στις πανανθρώπινες αξίες που μας διδάσκει η θρησκεία μας και ο πολιτισμός.

Κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα.
Κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι ξεχνούν το από που ξεκίνησαν και τους τρομάζει εκεί που θα φτάσουν.
Ας μην γίνουμε ένας από αυτούς, ας μην γίνουμε επαναστάτες εναντίον ενός ζυγού για να πέσουμε στην μαύρη αγκαλιά του ναζισμού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πει κανείς δεν υπάρχουν πια λόγια, ας δικαστεί πρώτα η Χρυσή Αυγή και βλέπουμε

Ανώνυμος είπε...

Και οι Ναζί του Χίτλερ σαν εγκληματική οργάνωση δικάστηκαν, το διάβασα πρόσφατα.

Δημοσίευση σχολίου