Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπάρχει ζωή χωρίς σακούλες?

 Το Καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακρυά και θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά την σχέση που έχουμε με τις σακούλες και πλαστικά μπουκάλια.
Πιστεύω ότι όλοι ξέρουμε το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον και πόσα πολλά χρόνια κάνουν να διαλυθούν ..Ακόμα νομίζω ότι όλοι βλέπουμε ότι τα πλαστικά πνίγουν και καταστρέφουν το περιβάλλον, δημιουργούν εστίες μόλυνσης, γεμίζουν τους κάδους, τις παραλίες, τους βυθούς, τα βράχια, τις εξοχές, τα πάντα.

Τα συναντάμε στην βόλτα, στο μπάνιο, στους δρόμους, και αν το δει κάποιος πιο σουρεαλιστικά, μπορεί να το δει ένα κύμα πλαστικού που φουσκώνει και μας απειλεί κάθε μέρα και πιο πολύ.

Θα μπορούσαμε να ανακυκλώνουμε βέβαια, θα μπορούσαμε και να τα αποφύγουμε όμως.

Πόσες πλαστικές σακούλες πιάνεται στα χέρια σας κάθε μέρα?
Πόσες χρειάζεστε καθημερινά για τα ψώνια σας?
Πόσες πλαστικές σακούλες χρειάζεται να μαζέψουμε στο σπίτι μας για να δούμε ότι τελικά δεν χρειαζόμαστε τόσες πολλές?

Mια λύση θα ήταν να χρεώνεται ξεχωριστά στα ταμεία η κάθε σακούλα και μην δίνεται να δεν την ζητήσει ο πελάτης.
Μια άλλη λύση είναι εκείνη την ώρα να μειώσουμε τις σακούλες που παίρνουμε μαζί μας.
Γιατί θα πρέπει το κάθε τι μικρό πραγματάκι να μπαίνει σε ξεχωριστή σακούλα?

Mια ακόμη λύση θα ήταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να προωθούν τις χάρτινες για την μεταφορά των εμπορευμάτων.
Δηλαδή, να υπάρχουν και μεγάλες χάρτινες μαζί με τις πλαστικές.

Άλλη λύση θα ήταν να μπορούσαμε να κάναμε πάλι μόδα την πάνινη τσάντα. Δηλαδή να είσαι cool, και όχι σκέτο...οικολόγος.
 Ακόμα μια ωραία ιδέα που εφαρμόζεται πάρα πολύ στο εξωτερικό, είναι να κάνουν τα σούπερ μάρκετ την δική τους συγκέντρωση πλαστικής σακούλας, δίνοντας σε αντάλλαγμα πάνινη, η πόντους στις αγορές, ανάλογα το βάρος του πλαστικού.

Δεν είναι απίθανο ούτε ανέφικτο. Αρκεί και μεις, όχι μόνο να κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά να αξιώνουμε και από τους άλλους να κάνουν το σωστό.
Ας πούμε στην περίπτωση που πετάει κάποιος σκουπίδια δίπλα μας στην θάλασσα, γιατί να μην του πούμε ότι δεν το δεχόμαστε αυτό?
Δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα όλοι στην παραλία?

Πολλοί τα έχουν ενσωματώσει στην κουλτούρα τους όλα αυτά, αλλά ακολουθούν το ρεύμα των περισσότερων νιώθοντας αδύναμοι να αντισταθούν.

" Tι να σου κάνει η σακούλα που θα γλιτώσω εγώ την στιγμή που ο διπλανός χαλάει 10?"

Η απάντηση είναι ότι γλυτώνει το περιβάλλον και μεις, τις δέκα που αντιστέκεσαι να χαλάσεις.
Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις το πως θα επηρεάσεις όσους σε βλέπουν και μπορεί να γίνεις καλό παράδειγμα.

Ας ζήσουμε με λιγότερα πλαστικά, ας κάνουμε την διαφορά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!