Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Τα Στύρα και η Ν.Καρυστία στην ημερίδα του Επιμελητηρίου στην ΧαλκίδαΤην Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 έγινε στο ξενοδοχείο LUCI στην Χαλκίδα,ημερίδα με θέμα τις ''νέες προοπτικές-εργαλεία και τάσεις του Τουρισμόυ στην Εύβοια'' που την οργάνωση είχε το Επιμελητήριο Ευβοίας.
Από την περιοχή των Στύρων υπήρχε η παρουσία της Εύης Λέκα και της Μάγια Τέσση που εκπροσώπησαν τον Σύλλογο Ξενοδόχων Στύρων και του Βαγγέλη Γκουβέντα που ήταν εκπρόσωπος της Λέσχης  Συνδαιτυμόνων & Φίλων «Το στέκι των Δειπνοσοφιστών».
Επίσης συμμετείχαν από την Νότια Καρυστία ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Ζαφείρης,ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Παναγιώτου και η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Καρύστου Μαρία Βερούχη.


Διαβάστε την τοποθέτηση που έκαναν στην ημερίδα αυτή οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων Στύρων:

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΡΑ
ΣΤΥΡΑ
Τα Στύρα ,ένα χωριό 300 μόνιμων κατοίκων ,έχοντας μια ιστορία από τα βάθη τωναιώνων και που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από τη κεντρική πύλη της νοτίου Ευβοίας μέσω του φέρυ-μπώτ από Αγ. Μαρίνα έχει όλες τις προδιαγραφές να χαρακτηρισθεί παραδοσιακό και να γίνει ένας προορισμός για ανθρώπους που αγαπάνε την παράδοση.
Το χωριό έχει έναν μόνο κεντρικό δρόμο που διέρχεται από την κεντρική πλατεία και έναν περιφερειακό που καλύπτει το όλο χωριό.
Για να διασχίσεις το χωριό περνάς από καλντερίμια και τσιμεντόδρομους που εύκολα μετατρέπονται και πάλι στην προγενέστερη μορφή τους πετρόχτιστοι ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα αυτή.
Τα σπίτια όλα διώροφα με το ποσοστό του 90% να έχουν στέγη από κεραμίδια και που εύκολα και αυτό ολοκληρώνεται γιατί όλοι έχουν την άδεια.
Το χωριό έχει πανοραμική θέα λόγω της αμφιθεατρικής κλίσης που είναι φτιαγμένο και βλέπει τον Ευβοϊκό με τη συστάδα των μικρών νησιών και ένα απίστευτο ηλιοβασίλεμα.
Έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος εντός του οικισμού όπως το πρώτο ασκληπιείο επί Διοκλή , το πρώτο ελαιοτριβείο που σώζεται με το αλώνι στη μέση ,τη πρώτη δεξαμενή ύδατος με τους πήλινους σωλήνες για να πηγαίνει το νερό προς ύδρευση στη πλατεία του χωριού ,ένα υπέροχο πλατανότοπο που διασχίζεται από το κεντρικό ρέμα που έρχεται από το όρος Κλιόσι (685μ.) και είναι πλούσιο σε πανίδα και χλωρίδα , με τα περίφημα Δρακόσπιτα , αρχαία λατομεία ,νερόμυλους ,στη κορυφή το κάστρο καθώς και έξω από το χωριό το μνημείο όπου έπεσε ο Μαυρομιχάλης για τα Στύρα.
Τα φιλόξενα ξενοδοχεία της περιοχής (έξω από τα Στύρα) δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες αλλά και παραθεριστές να γευτούν τα παραδοσιακά μας προϊόντα είτε στο πρωινό είτε σε γεύμα ή δείπνο για όσα έχουν κουζίνα ειδάλλως τα βρίσκουν στις παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια μιας και όλοι μας πια εκμεταλλευόμαστε την παραγωγή μας αλλά και τις συνταγές των γιαγιάδων μας.

Εμείς οι νεότεροι ξενοδόχοι βλέπουμε πια τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά.Στους επισκέπτες ή παραθεριστές είναι σαν να τους ανοίγουμε τα σπίτια ,όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας όταν πρόκειται να φιλοξενήσουν κάποιον που ερχότανε στο χωριό είτε για δουλειά λόγω του ότι τα Στύρα ήταν το κεφαλοχώρι πρίν πολλά χρόνια είτε ήταν περαστικός και ήθελε να γνωρίσει δύο πράγματα για την περιοχή.
Του παρέχουμε κάθε πληροφορία για την ιστορία του χωριού και του δίνουμε διάφορες λύσεις για να περάσει ευχάριστα και να φύγει ευχαριστημένος.

Διαδρομές περιήγησης , πεζοπορίας , ποδήλατου σε χωματόδρομο , δρόμοι για μηχανές και αυτοκίνητο , παραλίες Αιγαίου για μπάνιο , κατάδυση για φωτογραφίες μεγάλου ενδιαφέροντος , επίσκεψη στα σημεία ενδιαφέροντος τόσο ιστορικά όσο και πολιτισμικά και άλλα πολλά που δεν στερούμαστε από άλλες περιοχές της Ελλάδος μας.
Το παράπονό μας όμως είναι ότι όσα χρόνια καταλαβαίνουμε τι γίνετε από πλευράς πολιτειακής (κυβερνητικής) αρωγής προς την περιοχή μας βλέπουμε πως κανένας δεν έσκυψε το κεφάλι του με τους φορείς και το δήμο μας και να κάνουν ένα σχέδιο ανάπτυξης.

Υποδομή μηδέν τόσα χρόνια από πλευράς δρόμων και αποχετευτικού.
Λιμάνι με καθορισμό κυκλοφοριακού μηδέν.
Και αν πούμε πως οι κοινοτάρχες ή οι δήμαρχοι μας δεν είχαν τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα τους να σχεδιάσουν και να προτείνουν το ίδιο ήταν και με τους βουλευτές όλων των κομμάτων ή τους νομάρχηδες ;
Τέλος πάντων εμείς η νέα γενιά δεν κρατάμε κακία σε κανέναν.
Αρκεί τώρα να ακουστούμε και να δούμε μια άσπρη μέρα για την περιοχή μας ,διότι αν οι καταστάσεις μας οδηγήσουν κάπου αλλού τότε το φταίξιμο δεν θα είναι δικό μας αλλά εσείς οι ίδιοι που έχετε το μαχαίρι και ψαλίδι και κόβετε και ράβετε θα είστε ένοχοι που μας διώξατε από την Ελλάδα μας.
Προτείνουμε λοιπόν να κάτσουν φορείς , Δήμος , Περιφέρεια για κάθε περιοχή και όχι γενικότητες να σχεδιάσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία προς ανάπτυξη όλων των περιοχών της Εύβοιας ,που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μετά τη Κρήτη και όμως αισθητά πολύ τελευταίο σ΄όλα.
Και η Εύβοια έχει όλα όσα χρειάζεται ο περιηγητής ,ταξιδιώτης , παραθεριστής.
Για τον σύλλογο ξενοδόχων Στύρων
Μάγια Τέσση www.castellorosso-hotel.gr Τηλέφωνο : 22240 41547
Εύη Λέκκα www.venus-beach.gr Τηλέφωνα: 22240 41226/41427
Για τη Λέσχη Συνδαιτυμόνων & Φίλων «Το στέκι των Δειπνοσοφιστών»
Βαγγέλης Γκουβέντας www.tostekitondeipnosofiston.gr Τηλέφωνο : 22240 42100 / 6936.061261
Τις φωτογραφίες μας παραχώρησε ευγενικά ο φίλος της σελίδας μας Βαγγέλης Γκουβέντας και τον ευχαριστούμε πολύ.

Οι δύο αυτές φωτογραφίες ανοίκουν στο eviatop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου