Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

"Εικονικός πνιγμός στην Ελλάδα". Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015 , η μέρα που θα μείνει στην Ιστορία σαν το τέλος των ψευδαισθήσεων για το πόσο μπορεί μια καταχρεωμένη μικρή χώρα να κάνει δική της αντζέντα και να αγνοεί την συνολική της πορεία και δεσμεύσεις, αλλά ταυτόχρονα  να αναδείξει τις αντοχές  από την μια , και την πολυγλωσσία που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από την άλλη.

Τόσα χρόνια υποσχόμασταν για μεταρρυθμίσεις τις οποίες όλο τις αναβάλαμε η τις κάναμε μισές.
Τόσα χρόνια ψάχναμε για εχθρούς παντού αλλά η πραγματικότητα μας έδειξε ολοκάθαρα ότι στην πολιτική δεν υπάρχει ούτε φίλοι ούτε εχθροί. Υπάρχει μόνο μια ορθολογιστική αντιμετώπιση των θεμάτων με βάση τους κανόνες της πολιτικής της διπλωματίας και της ισορροπίας ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης και τις ανάγκες τους.

Ταυτόχρονα όμως η ερμηνία όλων αυτών μέσα από την οπτική των ηγετών των χωρών κάνει την διαφορά. Έτσι αλλιώς το βλέπει ο Ολάντ, και αλλιώς ο Σαρκοζί. Με λίγα λόγια αν ο Ζαρκοζί ήταν στην θέση του Ολάντ, ο Σόιμπλε θα είχε έναν πολύ δυνατό σύμμαχο και μεις όχι.

Σήμερα ο πανευρωπαικός τύπος αναδεικνύει την σκληρότητα της Γερμανίας ,αλλά αλήθεια, ποιος δεν το φανταζόταν?
 Kαι όποιος δεν το φανταζόταν, πως δικαιολογείται?

Προσωπικά προτιμώ να βλέπω το καλό που βγαίνει σε κάθε κακό, ας κρατήσουμε το ότι το θέμα του χρέους μας μπήκε στην καρδιά της Ευρωπαικής πολιτικής και φάνηκε ολοκάθαρα ότι δεν είναι βιώσιμο. Μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι θα είναι υπερ της χώρας μας.
Είναι θετικό για την χώρα μας το ότι παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός στο ευρωπαικό κοινοβούλιο και μίλησε καθαρά και με ειλικρίνια για τις αδικίες που μας έχουν γίνει και για την υποχρέωση της Γερμανίας απέναντι μας.
Το ότι οι Ευρωπαικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να μιλήσουν, να προσδιοριστούν πολιτικά απέναντι μας αλλά και απέναντι στους λαούς τους, το ότι οι λαοί των χωρών ίσως συνειδητοποιούν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει σε κάθε βήμα να βλέπουν και την αλληλοσύνδεση τους θα φέρει μια άλλη αυριανή μέρα στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσακαλώτος κέρδισε τον σεβασμό όλων , όπως και η συμπεριφορά του Βαρουφάκη διέλυσε τις αυταπάτες για το άτομο του ,ακόμα και στον πιο καλόπιστο. Η έλλειψη αξιοπιστίας προς εμάς, οφείλεται στην συμπεριφορά του Βαρουφάκη κατά το μεγαλύτερο βαθμό.
Ο Τσίπρας χτες είχε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης και να κρατήσει την χώρα ζωντανή από την μια, και από την άλλη είχε τους ονειροπαρμένους στο κόμμα του να μην σέβονται ούτε καν την ιστορική στιγμή και την κρισιμότητα των στιγμών.
Όταν λέμε τόσα για τους εχθρούς της Ελλάδας έξω, ας δούμε το πόσο φίλος είναι ο όποιος ...σύντροφος που την ώρα του μέγιστου αγώνα, κρατάει την προσωπική του πορεία λες και έχει μεγαλύτερη αξία από την απομάκρυνση της καταστροφής.

Ο λαϊκισμός ,ο ανεύθυνος λόγος, η ελαφρότητα του κάθε ενός φαίνεται πιο πολύ από ποτέ, και κρατάω σαν ..απίστευτο το πως οι διάφοροι σύντροφοι τοποθετούντε τόσο εχθρικά προς τον κ.Τσίπρα . Όπως έλεγε χτες μια ανύπαρκτη βουλευτής του ΣΎΡΙΖΑ, " εγώ είμαι ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι Κυβέρνηση, και θα τοποθετηθούν τα όργανα, θα κουβεντιάσουμε θα....."
Ρωτάω τον πιο καλόπιστο άνθρωπο να μου πει, πόσο επαφή έχει με την πραγματικότητα?

Μπορούμε για μια φορά στην ιστορία μας να δείξουμε ομοψυχία και να σταθούμε με σεβασμό απέναντι σε όσα δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα?

Mάλλον όχι.

Kαι το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι. Τι θα κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου που κάνει ότι μπορεί για να δυναμιτίσει τα πάντα?


Αίνιγμα αν θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το εσωτερικό μέτωπο των "ανταρτών" του ΣΥΡΙΖΑ ο έτερος πονοκέφαλος του Τσίπρα αλλά και το θέμα της αντικατάστασης της Κωνσταντοπούλου

Αίνιγμα αν θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Και ενώ στις Βρυξέλλες ξετυλίγεται ένα θρίλερ διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει τελικά συμφωνία, ο πρωθυπουργός έχει και τον πονοκέφαλο του... εσωτερικού μετώπου.
Ακόμη και αν επιτευχθεί σήμερα συμφωνία, η κυβέρνηση θα κληθεί να φέρει στη Βουλή μέχρι και την Πέμπτη πολύ σκληρά μέτρα, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους για να παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.
Ωστόσο το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Η κρίσιμη ψηφοφορία της Παρασκευής, για την έγκριση προς τη διαπραγματευτική ελευθερία της κυβέρνησης, έφερε αντιμέτωπο τον Α. Τσίπρα με "αντάρτες" στο εσωτερικό του κόμματος του που είπαν ΟΧΙ, και δεν έδωσαν το πράσινο φως για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.
Προ των πυλών φαίνεται πως είναι πλέον και κατόπιν τούτων ο ανασχηματισμός. Οι αλλαγές αναμένονται να είναι δομικές, με την είσοδο και νέων πολιτικών δυνάμεων για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ενδεικτικό είναι ότι σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε τόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι "αναμένουμε πρώτα τις εξελίξεις", όσο και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο τελευταίος εκτίμησε ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα δρομολογηθεί "ανασύνθεση της κυβέρνησης", την οποία χαρακτήρισε εκ των πραγμάτων αναγκαία "από την στιγμή που δυο υπουργοί της κυβέρνησης έδωσαν αρνητική ψήφο στο αίτημα εξουσιοδότησης", αναφερόμενος σε Λαφαζάνη και Στρατούλη.
Υπάρχει ένα θέμα που λύνεται με δυο τρόπους, είπε ο κ. Παπαδημούλης. Είτε με παραίτηση είτε με αντικατάστασή τους. "Περιμένω πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αρνούμαι να ισχυριστώ ότι δεν συμβαίνει και τίποτα", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει θέμα.
Εξίσου δεδομένο πάντως είναι το μείζον πρόβλημα της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία το βράδυ της Κυριακής μέσω κύκλων της αρνήθηκε οποιοδήποτε σενάριο παραίτησης, μετά το "παρούσα" στην Ολομέλεια της Βουλής και τα διαδικαστικά "καψόνια" που κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα το Eurogroup.
Κύκλοι κοντά στην Πρόεδρο της Βουλής, διαμηνύουν πως δεν της έχει ζητηθεί να παραιτηθεί. Ωστόσο, "ακόμη κι αν της το ζητούσαν, η ίδια θα αρνούνταν", όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.
Για το θέμα ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι "ολοφάνερα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα" και "περιμένω να δω τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις θέσεις και προτάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, είναι όμως διαφορετικής τάξης γιατί είναι και διαφορετική η θεσμική ιδιότητα και ο ρόλος της προέδρου της Βουλής".
Δεδομένων πάντως του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου μέχρι και την Πέμπτη, ημέρα που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υπερψήφιση του πακέτου δεσμεύσεων της Ελλάδας, το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της Προέδρου μοιάζει ανέφικτο καθώς απαιτεί βάσει Συντάγματος τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει.
Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας να καλούνται τις επόμενες ημέρες πέρα από τους εκβιασμούς από το μέτωπο των πιστωτών να υπερπηδήσουν τα όποια εμπόδια επιχειρήσει να βάλει επί της διαδικασίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου