Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015. Μια προσευχή.


Χτες το απόγευμα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ για πρώτη φορά την Αγία Βαρβάρα στα Καλύβια, η, όπως γράφει  μια αυτοσχέδια πινακίδα, Αγία Μπαρμάρα, η έστω Μπάρμπαρα.
Μια μικρή αλλαγή στο γράμμα από Β σε V, θα ενημέρωνε τους ξένους επισκέπτες ότι βρίσκονται στην Aγία Varvara.
 Μια καταπληκτική θέα του κόλπου μέχρι κάτω την θάλασσα και την παραλία, όπου την ίδια ώρα τα παιδάκια του Ναυτικού Ομίλου έδιναν αγώνες rollers ,  ενώ δυτικά
μπορούσες σχεδόν να δεις το Μαρμάρι , που είχε την χαρά να δει πάρα πολύ ωραίες παραστάσεις από την Θεατρική Ομάδα Καρύστου την Παρασκευή και το Σάββατο.

 Υπάρχουν ορισμένα σημεία και στιγμές που πραγματικά αισθάνεσαι ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.
Ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό, ένας παπάς με ταγάρι στον ώμο, και εμμονή στις λεπτομέρειες που μόνο η Κωσταντοπούλου θα καταλάβαινε.

Οι εκκλησίες είναι κιβωτοί διαχρονικών ελπίδων, προσδοκιών συναισθημάτων ακόμα και παραπόνων. Οι τοίχοι τους είναι ποτισμένοι από τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων από το πρώτο τους κλάμα στην κολυμπήθρα.
Μια προσευχή για τα παιδιά που δεν τα πετάνε στον αέρα για γελάσουν, αλλά για να περάσουν τα συρματοπλέγματα, για εκείνα που στην αρχή της ζωής τους μοιάζουν τόσο πολύ με τα πουλιά που πετούν σε άλλες χώρες, χωρίς να μπορούν να αποστάσουν πουθενά.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην συμπονά και να μην προσεύχεται για όλα αυτά τα παιδιά, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να γίνει ο αρχάγγελος Μιχαήλ με την ρομφαία και να σταματήσει τον πόλεμο για να γυρίσουν τα πουλιά στην φωλιά τους.

Όμως η πικρή, κατάπικρη αλήθεια είναι ότι οι Μεγάλοι της Γης, ποτέ δεν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα αν τα χρήματα που θα χάσουν θα είναι πιο πολλά από όσα κερδίζουν.
Όταν δεν θα μπορούν πια τους αγνοήσουν , ίσως για να προστατευθούν, ίσως σκεφτούν ότι το κόστος του πολέμου δεν αξίζει πια τόσο πολύ όσο το να γίνει πάλι ειρήνη.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από μια προσευχή τελικά εμείς οι τόσο αδύναμοι άνθρωποι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου