Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

Έκλεισε η συμφωνία με την τετρατρόϊκα.

Σήμερα στις 8.30 το πρωί, ανακοινώθηκε ότι τέλειωσαν οι διαπραγματεύσεις με του θεσμούς και έκλεισε το νέο μνημόνιο.

Παρά τις πολύ σκληρές επεμβάσεις της Γερμανίας, δεν πέρασαν περισσότερα προαπαιτούμενα.

Κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Σεπτέμβρη θα γίνουν εκλογές ΠΑΛΙ, μιας και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμφωνεί και προτιμά την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, παρόλες τις διαβεβαιώσεις ότι αφού δεν υπάρχουν συναλλάγματα δεν έχει που να στηριχθεί το νέο νόμισμα.

Οι εξελίξεις εγκυμονούν αλλαγές.

Η Γερμανία κέρδισε 100 δισ. χάρη στην Ευρωπαϊκή κρίση!

Ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν αποπλήρωνε πλήρως το χρέος της, το Βερολίνο δεν θα έβγαινε χαμένο, εκτιμά το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς

ΔΙΕΘΝΗ
Η Γερμανία κέρδισε 100 δισ. χάρη στην Ευρωπαϊκή κρίση!
Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 100 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού της κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Λάιμπνιτς.

Όπως αναφέρει το γερμανικό ινστιτούτο, εξαιτίας της αστάθειας λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη οι επενδυτές προτιμούν τα τελευταία χρόνια να επιλέγουν την ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα τα επιτόκια των ομολόγων αυτών να υποχωρήσουν σημαντικά, κι έτσι η γερμανική κυβέρνηση έχει εξοικονομήσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της.

“Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της”, γράφουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς. “Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα”, συνεχίζουν.

Ακόμη, το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς σημειώνει στη μελέτη του πως και άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη —όπως η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και οι ΗΠΑ— έχουν επίσης ωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο από την κρίση, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Οι ειδικοί του ινστιτούτου έκαναν υπολογισμούς βάσει ενός μοντέλου του τι θα συνέβαινε χωρίς την κρίση και με την κρίση για να υπολογίσουν πώς θα διακυμαίνονταν τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων και ποιες θα ήταν οι τοποθετήσεις τους, καταλήγοντας στο προφανές συμπέρασμα ότι η κρίση τους ώθησε να κάνουν τις κατά το δυνατόν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. 

Με βάση τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 μέχρι σήμερα θα ήταν κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα, και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς τονίζει ότι ήταν αλληλένδετα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα και οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και η διακύμανση των επιτοκίων των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Το επιτόκιο των bunds, των γερμανικών δεκαετών ομολόγων που αποτελούν τα αξιόγραφα αναφοράς στην Ευρωζώνη, έπεσε ραγδαία όταν οι αγορές μάθαιναν ειδήσεις σχετικά με την Ελλάδα που εκλάμβαναν ως αρνητικές, όπως η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της χώρας. Παρομοίως, τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων ανέβαιναν όταν μεταδίδονταν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου