Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Παιχνίδια στην άμμο, και τα ονόματα της Δυτικής Παραλίας.


Μερικοί είναι πολύ τυχεροί, είτε άνθρωποι είτε σκύλοι.
Στην δυτική παραλία αρκετά σκυλάκια με τους ανθρώπους τους, κάνουν τρελά παιχνίδια και είναι τρισευτυχισμένα.
 Προς το τέλος του κόλπου υπάρχουν πάρα πολλοί κατασκηνωτές αυτές τις μέρες, που αγαπούν τα ζώα και παίζουν μαζί τους.
Από ότι έχει αποδειχθεί οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά την φύση, είναι πιο επικοινωνιακοί και φιλικοί από πολλούς άλλους που ασφυκτιούν μέσα στην εικόνα που θέλουν για τον εαυτό τους.
Τελικά από το ζητούμενο, καταλήγει η φυλακή τους.
 Ο μεγάλος κόλπος που εκτείνεται από το λιμάνι μέχρι το τέλος και πριν το Λιβαδάκι, ονομάζεται το τέλος του κόλπου ονομάζεται γενικά ,δυτική παραλία.,
Όμως κατά τόπους , παίρνει το όνομα από το καφέ που υπάρχει και έτσι έχουμε το Αρχιπέλαγος πρώτα πρώτα.
Εκεί για πολλούς παραμένει το παλιό όνομα ΚΡΕΜΆΛΑ.
Μετά έχουμε το ΑΕΡΙΚΟ, την ΌΣΤΡΙΑ, και πιο πέρα είναι η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ. Εκεί δυστυχώς η κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα από άσχετους , άλλαξε το ρεύμα της θάλασσας και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος αμμουδιάς.
Πιο πέρα που είναι οι γλύστρες για τις βάρκες, λεγόταν ΚΑΛΥΒΑ.
Για πάρα πάρα πολλά χρόνια, υπήρχε μια αυτοσχέδια καλύβα που φιλοξενούσε κόσμο και  κοσμάκη κατά καιρούς .
 Όλο αυτό το κομμάτι μέχρι και το eL Passo, λεγόταν έτσι.
Πριν πολλά πολλά χρόνια, δεν υπήρχε δρόμος ,ούτε αρμυρίκια, ούτε τίποτα.
Σπάγαμε τα ποδήλατα σε κακοτράχαλους χωματόδρομους για να φτάσουμε μέχρι εκεί.
Όλη η περιοχή ήταν ένα τεράστιο μέρος γεμάτο έλη και βούρλα . Η στεριά είναι πιο χαμηλά από την θάλασσα και ακόμα και στον νοτιά η κύμα έφτανε μέχρι εκεί που είναι τώρα ο δρόμος και ακόμα πιο πάνω.
 Με τα χρόνια έγινε κανονικός δρόμος, μπαζώθηκαν οικόπεδα, κτίστηκαν πολλά σπίτια, προς μεγάλη μας έκπληξη. Ο Θεός να τους φυλάει λέγαμε, μη δουν το σπίτι να κυλάει μέχρι την θάλασσα, αλλά ευτυχώς , όλα είναι στην θέση τους μέχρι τώρα.
Αρκετά πιο δυτικά έστεκε μόνο του ένα λευκό διώροφο σπίτι που ανήκε σε μια κυρία από την Γαλλία και έτσι η παραλία πήρε το όνομα αυτό. ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ.
Τότε μας φαινόταν βίλα και για αυτό υπάρχει και το όνομα , Η ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ, για την παραλία.

Το φετινό της απόκτημα είναι οι δυο κοπέλες που έχουν κάνει την δική τους ψάθινη καλύβα για τα σπόρ τους, λίγα μέτρα πιο κει από την παλιά.
Έχουν φτιάξει ένα φανταστικό βίντεο που μέχρι τώρα έχει 8000 views more or less!!


Σκέφτομαι την καλύβα του τότε, της απάτητης και μοναχικής παραλίας με την άγρια ομορφιά και την τώρα, με τις ομπρέλες τα δέντρα το καφέ και τα σπόρ.
Ποια προτιμώ?
Την δεύτερη να σας πω την αλήθεια.
Το κόσμο που έρχεται μπορεί να χαρεί την θάλασσα, την ζεστή άμμο, να αφήσει τα παιδιά του ελεύθερα να τρέξουν και να κολυμπήσουν χωρίς φόβο.
Τους κατασκηνωτές που παίρνουν αναμνήσεις και αγάπη στα δικά τους μέρη, όλους και όλα όσα δίνουν ζωή και χρήση στον τόπο.
Από τα όμορφα και περιποιημένα καφέ μέχρι την άκρη των πιο απομακρυσμένων κατασκηνωτών , ο κόλπος γίνεται μια αγκαλιά για όλους, διαχρονικά και καλοκαιρινά.


Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014


Οικογενειακές διακοπές στο " El Passo"...Κάρυστος town.

 Στην απίστευτης ομορφιάς Δυτική Παραλία Καρύστου, θα βρείτε την Καντίνα El Passo, που χρόνια τώρα, διαχειρίζεται και το κομμάτι της παραλίας που είναι μπροστά της.

Μετά την καταστροφή του τμήματος όπου ήταν ο αγαπημένος τόπος για τα μικρά παιδιά, οι οικογένειες μετακόμισαν λίγα μέτρα πιο κει, και εγκαταστάθηκαν στο El Passο.

Ο Βυθός είναι αμμώδης, η μετάβαση από πολύ ρηχά σε πιο βαθιά, σταδιακή, η άμμος στην παραλία  λευκή και καθαρή.

Η Καντίνα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καφέ, ούζο, μεζέδες και σουβλάκια, έτσι ώστε μπορεί κάποιος να περάσει πάρα πολλές ώρες χωρίς να του λείψει τίποτα.
Οι τιμές -τιμές κρίσης- οι ξαπλώστρες δωρεάν, και η εξυπηρέτηση φιλική αλλά επαγγελματική.
 Η παραλία γεμίζει με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που παίζουν, και οι νεαρές μαμάδες με υπομονή παρακολουθούν την κάθε τους κίνηση.

Είναι μια ευκαιρία να ...ξανασμίξουν οι παρέες θα λέγαμε, αφού κάθε απόγευμα δίνουν ραντεβού για να περάσουν άλλο ένα απόγευμα στην παραλία.

Τα παδιά όχι μόνο γυμνάζονται αλλά παίζουν ατέλειωτα, δημιουργώντας φιλίες, φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή και το σημερινό παιχνίδι, θα είναι μέρος των αναμνήσεων της παιδικής τους ηλικίας.
 Τα μικρά μας μεγαλώνουν γρήγορα, και εκεί που το ένα καλοκαίρι φωνάζουν "Μαμά που είσαι?", το άλλο, σου λένε άπονα, "Δεν θέλω να με βλέπουν με την μαμά μου", ενώ πριν το συνειδητοποιήσεις, απαξιώνουν την αγαπημένη τους παραλία επειδή είναι για ...μωρά, και κάνουν στέκι τους το "Κοχύλι" όπου οι έφηβοι, και οι...αιώνιοι έφηβοι, έχουν τον δικό τους τρόπο να επικοινωνούν και να συνεχίζουν πολλές φορές τις φιλίες που κτίστηκαν δίπλα στο κύμα μαζί με τα καστράκια, τις λακουβίτσες και το ποδόσφαιρο στο άπλωμα της παραλίας.
 Ποτέ δεν χορταίνει ο γονιός να καμαρώνει τα παιδιά του, αλλά πολλές φορές οι μανούλες κουράζονται να εστιάζουν για ώρες πάνω στα μικρά τους.
Μπορεί να μιλούν , να γελούν , να πίνουν καφέ, να αλλάζουν συντροφιά, όμως τα μάτια είναι πάντα εκεί, πάνω στο μικρούλι που παίζει, η κολυμπάει με τα μπρατσάκια του και γελάει επειδή το κύμα το κάνει κούνια πάνω στην θάλασσα.


Για μας που τα παιδιά μας πια έχουν φύγει από την προστασία μας και μπορούμε να κοιτάμε χωρίς τύψεις τον ορίζοντα, έρχονται ώρες ώρες που ευχόμαστε να γύριζε ο χρόνος, έστω και για λίγες στιγμές, να μας φώναζαν δυνατά, "Μαμά θέλω παγωτό!" όπως ακούμε τα μικρούλικα να ζητούν το ένα και το άλλο.
 Δυτικά στο El Passo, δημιουργούνται  αναμνήσεις, όπως και σε κάθε κομμάτι της παραλίας μας.Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όσους και όσες μου μίλησαν για αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα, ....σε άλλες αναρτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στην συγκέντρωση της Δευτέρας 12/4/2021.

  Tην  Δευτέρα 12.4.2021  διαμαρτυρόμαστε  κατά της συνεχιζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.   Κεντρικό σύνθημα ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙ...