Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Η ανάγκη των κανόνων στην δημοκρατία.

Πολύς κόσμος δυσανασχετεί μπροστά στην ανάγκη του να ακολουθούν τους τύπους και τις διαδικασίες, όμως αυτές είναι αναγκαίες για πολλούς λόγους.

Δεδομένου ότι σε κάθε ανάγκη διεκπεραίωσης της οποιασδήποτε συλλογικής πράξης εμπλέκονται από λίγοι μέχρι περισσότεροι άνθρωποι , οι διαδικασίες διασφαλίζουν την ομαλή και την εύρυθμη λειτουργία του οποιοδήποτε οργάνου και του οποιοδήποτε οργανισμού η θεσμού.

Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, η ακόμα και γνωστοί, καλούνται να λειτουργήσουν μαζί προς την επίτευξη κάποιου σκοπού.
Οι κανόνες διασφαλίζουν ότι χωρίς να υπάρχει συμπάθεια, κατανόηση ακόμα και εκτίμηση, το οποιοδήποτε όργανο, μπορεί να λειτουργεί και να αποδίδει το έργο το οποίο επικαλείται το όνομα του.

Όταν δεν υπάρχει η επιμέλεια στην τήρηση των κανόνων, τότε η οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία καταργείται και στην θέση της μπαίνει η απολυταρχία η, από την άλλη μεριά, η αναρχία.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός προς τους ανθρώπους και ο στόχος της σύνθεσης φέρνει σαν λογική συνέπεια την τήρηση τους.
Διαφορετικά, ο σεβασμός αντικαθίσταται από την απαξία,
η ταπεινότητα μπροστά στο σύνολο, αντικαθίσταται από την έπαρση στην εξουσία του ενός, η, η οχλοκρατία όταν ο κάθε αρχηγός δεν μπορεί να εμπνεύσει η να πείσει το σύνολο ότι ενεργεί βάσει των κανόνων της δημοκρατίας.
Η συναίνεση όταν εκβιάζεται μετατρέπεται σε χειραγώγηση, και το κάθε ελεύθερο και αυτοδιάθετο άτομο, μετατρέπεται σε πειθήνιο όργανο .
Την ίδια στιγμή το κάθε σώμα, μετατρέπεται σε πλατφόρμα ανάδειξης προσωπικών φιλοδοξιών στην πλάτη των συμμετεχόντων.

Το σκηνικό που βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας σε κάθε πολιτικό σώμα, μοιάζει παράλογο, αλλά δεν είναι .
Είναι ένα σύνολο λαθών, σιωπών και εκτροπών που αν φτάσουμε στην ρίζα τους θα δούμε ότι δεν θα γινόντουσαν αν είχαν ακολουθηθεί οι κανόνες της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στην συγκέντρωση της Δευτέρας 12/4/2021.

  Tην  Δευτέρα 12.4.2021  διαμαρτυρόμαστε  κατά της συνεχιζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.   Κεντρικό σύνθημα ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙ...